EP: az orvos vallása nem lehet gátja az abortusznak

Az egészségügyi dolgozók vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva nem tagadhatják meg a művi terhességmegszakítást, mivel az veszélybe sodorhatja a páciens életét – jelentette ki az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában csütörtökön.

A 364 szavazattal, 154 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Államokban és egyes uniós tagállamokban is visszalépés tapasztalható a szexuális és reproduktív jogok terén. A képviselők arra szólították fel Joe Biden elnököt és kormányát, hogy továbbra is támogassa a jogot az abortuszhoz és a hozzáférést a biztonságos és legális abortuszhoz, ugyanis – mint írták – az abortusz amerikai tiltása világszintű következményekkel jár.

Milyen esetekben indokolt orvosilag az abortusz ?

Az állásfoglalás szerint a legális abortusz betiltása és korlátozása aránytalanul és nagy mértékben a szegénységben élő nőket sújtja. Azon nők körében, akik anyagi vagy logisztikai okokból nem tudnak a környező államok kórházaiba elutazni, megnő a kockázata annak, hogy nem biztonságos vagy akár életveszélyes eljárásoknak vetik alá magukat. Az EP-képviselők kijelentették: az Európai Uniónak és az összes uniós tagállamnak ellensúlyoznia kellene a szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatos amerikai finanszírozás esetleges globális csökkentését, illetve határozottan támogatnia kellene az egyetemes hozzáférést a biztonságos és legális abortuszhoz.

Az EP-állásfoglalás arra is kitért, hogy az uniós tagállamoknak dekriminalizálniuk kell a művi terhességmegszakítást. El kell távolítaniuk minden akadályt a biztonságos és legális abortusz, valamint a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos szolgáltatások útjából. Az egészségügyi dolgozók pedig sem vallási, sem lelkiismereti okokra hivatkozva nem tagadhatják meg az abortuszt, mivel ez veszélybe sodorhatja a páciens életét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra