Egy másik országban végezték el az abortuszt a nőn, aki Máltán lett rosszul

Több napos várakozás után végül egy mallorcai kórházba szállították azt a várandós amerikai nőt, akinél Máltán indult meg a vetélés – írta az ABC News.

Egy orvoscsapat Mallorcára szállította azt az amerikai nőt, akinél Máltán nem végezték el az abortuszt az országban érvényben lévő, törvényileg előírt abortusztilalom miatt – számolt be róla néhány napja az ABC News.

A Seattle melletti Issaquah városából érkező Andrea Prudente és párja felhőtlen vakációt tervezett Máltán: szerették volna, ha gyermekük megszületése előtt nyaralhatnak még egyet kettesben. Június 5-én kezdték meg pihenésüket, ám egy héttel később – terhessége 16. hetében – Prudente erősen vérezni kezdett. Kórházba szállították, ahol gyógyszeres kezelést kapott és megfigyelték.

abortusz, abortusztörvény, vetélés
Az abortusz a mai napig érzékeny és vitatott téma. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

A helyzet visszafordíthatatlanná vált

Csakhogy időközben megrepedt a magzatburok és levált a méhlepény, így a magzatnak nem maradt esélye a túlélésre. A máltai törvény értelmében azonban amíg a magzatnak van szívhangja vagy az anyánál nem lép fel az életét veszélyeztető fertőzés, nem szakíthatják meg a terhességet. Akkor sem, ha nincs esély annak kihordására.

A nő koronavírustesztje pozitív lett, ezért karanténba került, majd antibiotikumkúrában részesült a potenciális fertőzésveszély miatt. Ahogy arról korábban a Guardian írt , a 38 éves Prudente abban bízott, hogy mielőbb az Egyesült Királyságba szállítják. “Egyszerűen csak szeretnék élve kikerülni innen, soha nem képzeltem, hogy ilyen rémálomba csöppenhetünk” – idézte a lap a kétségbeesett nőt.

Életveszélyes megoldás

Az Egyesült Királyság helyett a jóval közelebbi Mallorca fogadta a nőt. Párja, Jay Weeldreyer az AP-nek adott pénteki videóinterjúban elmondta: Prudente fizikai állapota stabil, kimerült, ugyanakkor megkönnyebbült. "A következő, elkerülhetetlen lépés a  terhességmegszakítás lesz” – fogalmazott a férfi.

A spanyol törvények lehetővé teszik a terhességmegszakítást egészen a 14. hétig, indokolt esetben – amennyiben az anya élete vagy egészsége veszélyben van – pedig egészen a 22. hétig engedélyezhetik.

A máltai nők jogaiért küzdő Women’s Rights Foundation múlt héten óvást nyújtott be a bíróságra, az abortusz legalizálását követelve. 

Az Egyesült Államokban szigorítottak

Ahogy arról korábban írtunk , az amerikai legfelsőbb bíróság döntése értelmében az abortuszjog normáit ezentúl a tagállamok határozzák meg, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy betilthatják a művi terhességmegszakítást. Nyolc amerikai tagállamban már életbe is lépett az abortusztilalom. 

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)