Beindítja-e a szex a szülést?

A terminus közeledtével a nők rendszerint egyre jobban várják már, hogy beinduljon a szülés. Ehhez a könnyű testmozgástól a fűszeres ételeken át a málnalevélteáig számos praktikát be lehet vetni, valamint sokan esküsznek a szexuális együttlétek hatására is. De vajon van-e ez utóbbinak bármi alapja?

Milyen tünetekből ismerhető fel, hogy megindult a szülés? Részletek itt.

Éppen ennek a kérdésnek igyekeztek utánajárni a Nápolyi II. Frigyes Egyetem kutatói, akik a témában megjelent korábbi tanulmányok közül hármat találtak megfelelő minőségűnek egy átfogó elemzéshez. Ezeken keresztül közel 1500 várandós nő adataival dolgozhattak. A három tanulmány közül kettő esetében arra kérték a résztvevőket, hogy legyenek olyan gyakran együtt párjukkal, amilyen gyakran csak tudnak, míg a kontrollcsoport tagjai követték a megszokott ritmusukat e tekintetben. A harmadik vizsgálat alanyai hetente néhány alkalommal feküdhettek le partnerükkel, leszámítva a kontrollcsoportba tartozókat, akiknek teljesen meg kellett tartóztatniuk magukat.

Segíthet-e megindítani a szülést a terminus közeli szex?
Segíthet-e megindítani a szülést a terminus közeli szex?

Mit várhatunk a szextől?

Többféle elképzelés is létezik arra vonatkozóan, hogy a szex vajon miként járulhat hozzá a szülés spontán megindulásához. Egyfelől elképzelhető, hogy a női orgazmus stimulálja a méh összehúzódásait, ahogy hasonló hatás feltételezhető az ilyenkor felszabaduló oxitocintól is. Szintén egy lehetséges magyarázat, hogy az ondó elősegíti a méhnyak megrövidülését. Dacára azonban a populáris téziseknek, az olasz kutatók tanulmánya semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy a terminus közeli szexuális élet egyfajta triggerként valóban képes lenne beindítani a szülést.

A kutatócsoport ezzel együtt hangsúlyozta, hogy a várandósság alatti szex egyáltalán nem rossz dolog, mindaddig, amíg a terhesség alacsony kockázatú és komplikációktól mentes. Ezen felül azt is elismerték, hogy eredményeiket további vizsgálatokkal kell a jövőben alátámasztani. Megeshet továbbá, hogy elemzésük nem vett figyelembe olyan speciális tényezőket, amelyek akár valóban kihatással lehetnek a szülés beindulására. Érdemes lenne tehát új kutatásokat kezdeni például a pénisz behatolási mélysége, az óvszerhasználat, illetve a női orgazmus megléte vagy elmaradása kapcsán.

Szintén fontos lehet a hüvelybe kerülő ondó mennyisége és minősége, a sperma ugyanis úgynevezett prosztaglandinokat is tartalmaz. Ezek hormonszerű hatással bíró vegyületek, amelyek az egész szervezetben előfordulnak. Amennyiben szakmailag indokolt a szülés mesterséges megindítása, úgy a szülészorvosok is alkalmaznak prosztanglandinokat méhszájérlelésre. Ilyenkor 24 órán belül várható a szülés megindulása. Előfordulhat tehát, hogy magas prosztaglandintartalom mellett a hüvelybe jutó ondó is elősegíti a folyamatot. Mindenesetre e kérdés eldöntése is további vizsgálatokat tesz szükségessé.

Az önkielégítés is hasznos lehet

Végezetül a kutatók rámutattak, hogy bár a legtöbben nem sorolják a szexuális érintkezési formák közé, tulajdonképpen a maszturbáció is hatásos eszköz lehet. Nincs hozzá szükség partnerre, miközben éppúgy képes előidézni a szex bizonyos fizikai hatásait, beleértve például az oxitocin felszabadulását. Ráadásul az önkielégítés révén elért orgazmus erőteljesebb összehúzódásokat vált ki, mint a hüvelyi szex által elérhető. Hátránya ugyanakkor, hogy így elveszik a pénisz okozta mechanikai és biokémiai stimuláció. Ezzel együtt megeshet, hogy a szülés megindításához nincs másra szükség, mint egy kis egyedüllétre.

Az új tanulmány tehát nem talált bizonyítékot a terminus közeli szex szülést beindító hatására, de korai lenne még kijelenteni, hogy tényleg nincs haszna ezeknek az együttléteknek. A kutatás eredményei a Journal of Sexual Medicine című folyóiratban jelentek meg.

Forrás: iflscience.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.