Út a rendszeres testmozgáshoz

A legtöbb embernek komoly nehézséget okoz, hogy tartani tudja magát a rendszeres testmozgáshoz. Az Illinois-i Egyetem kutatói jelenleg olyan módszereken dolgoznak, amelyekkel a kitartásunkat és az akaraterőnket tudjuk fejleszteni.

A kutatók szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy bízzunk magunkban és higgyük el, hogy képesek vagyunk a feladat elvégzésére. A szakértők ezt a fajta koncentrált önbizalmat önhatékonyságnak nevezik. "Az önhatékonyság koncepcióját az egészséges életmód számtalan területen lehet alkalmazni, mivel ez a módszer segít átlendülni a nehéz időszakokon" - mondta Edward McAuley, az Illinois-i Egyetem professzora. "A magas önhatékonysági mutatókkal rendelkező emberek általában nehezebb feladatokat tűznek ki maguk elé, és céljaik eléréséhez keményebben és kitartóbban fognak dolgozni, még az esetleges kudarcok tükrében is" - tette hozzá McAuley professzor.

Akikben nincs meg a kellő kitartás, és az önbizalom, azok vagy eleve bele sem kezdenek a testedzésbe, vagy a legelső nehézséggel szembesülve azonnal abbahagyják a próbálkozást. Az önhatékonyság növelésének érdekében fontos néha felidézni a korábbi sikereket és megpróbálni mások sikeréből is erőt meríteni. Ezekkel az apró lépésekkel nagymértékben lehet növelni az önbizalmat és az elszántságot.

A kutatók összesen 177, 60-as, 70-es éveikben járó nőn és férfin végezték el az akaraterő és a kitartás szintjét mérő kognitív teszteket, majd a résztvevőknek véletlenszerű testmozgásos programokon kellett részt venniük heti három alkalommal, összesen egy éven keresztül. A vizsgálatok végeztével kiderült, hogy azok bizonyultak kitartóbbnak, akik jobban teljesítettek egyszerre több dolog párhuzamos elvégzésében és jobban tudták kontrollálni a viselkedésüket.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A teljes tanulmány az American Journal of Preventive Medicine című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: