McKenzie-terápia: egyszerű mozgások hátfájósoknak

Kiss Verus

Egyenesen Új-Zélandról származik az az egyre népszerűbb terápiás módszer, mely a legelterjedtebb gerinckezelési eljárások közé tartozik. Regős Ágota mesélt a mozgásterápiára épülő tornáról.

"A gerinc kezelésében a manuálterápia mellett a McKenzie-módszer a leghatékonyabb" - kezdi beszélgetésünket Regős Ágota, aki gyógytornászként mindkét módszert alkalmazza a hozzá forduló pácienseknél. Mint mondja, a McKenzie-ért nem ok nélkül "rajong": a nyugati orvoslás elvein alapuló, biomechanikailag, élettanilag és anatómiailag is alátámasztott módszer a páciens aktív közreműködésére épül, így a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét, azaz egy idő után a terapeutától függetlenül is képes kezelni panaszait (a manuálterápiáról lásd korábbi cikkünket - szerk.).

A McKenzie-módszer eredetéről

A terápia születéséhez különös anekdota fűződik: Robin McKenzie egy alkalommal páciense térdpanaszait kezelte, aztán a kezelőpadot nem állította vissza alaphelyzetbe. Jött azonban a következő, gerincfájásos betege, akit megváratni kényszerült, beküldte a rendelőbe, hogy addig feküdjön le, míg ő végez. McKenzie egy dolgot felejtett el, hogy a padot nem állította vissza, azaz a beteg az abban az időben szigorúan tiltott pozícióban fekve várta. A terapeuta aztán pánikszerűen próbálta menteni a menthetőt, de a páciensnek esze ágában sem volt kimozdulni az adott, számára fájdalommentességet hozó pozícióból. Ekkor kezdett körvonalazódni elméleti módszerének lényege, hogy hátfájás esetén igenis lehet tornáztatni, mozgatni az érintetteket, a mindennapos egyirányú terheléssel ellentétes irányban is.

Viszlát, kínzó hátfájás!

Robin McKenzie felismerte, hogy gerincünket leginkább előrehajló terhelések érik, melynek következtében a kialakuló gerincpanaszok emberek millióinak keserítik meg a mindennapjait. A köznyelvben csak gerincsérvként, porckorongsérvként, lumbágóként emlegetett problémákra dolgozta ki a McKenzie-módszert, a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszerét (másik neve, az MDT, azaz a "Mechanical Diagnosis and Therapy" is erre utal), amit immár 40 országban alkalmaznak sikerrel napjainkban. Jó tudni azt is, hogy a felsoroltakon túl más típusú gerincfájdalmaknál is érdemes a McKenzie-féle vizsgálatot elvégezni, s aztán eldönteni, hogy kezelhető-e vele az adott panasz.

Mi történik a kezelések alkalmával?

Az első alkalommal egy alapos kikérdezéssel kezdődik a terápia: a szakember feltárja a hozzá forduló páciens fájdalmainak okát, átnézi korábbi leleteit. Aztán a terapeuta bizonyos mozgásokra, mozdulatokra ad utasítást, és figyeli, mi történik a panaszokkal, az adott irányban végzett mozgásformák hatására jobb vagy rosszabb lesz-e. "Ez alapján adok neki olyan személyre szabott házi feladatot, ami a panaszait csökkenti" - fogalmazza meg Ágota a leglényegesebb elemét a McKenzie-nek, hiszen mint mondja, az óránként elvégzendő, maximum egy-egy perces gyakorlatokon áll vagy bukik a terápia sikere. "Tényleg csodálatos eredményeket lehet elérni a tornával, de csak akkor, ha a beteg együttműködik. Az első időkben a kontroll is szigorúbb, naponta ellenőrizni kell, hogy a gyakorlatok tényleg hatékonynak bizonyulnak-e, vagy esetleg változtatni kell rajtuk. A cél a páciens függetlensége hosszú távon, hogy a felügyeletem nélkül is képes legyen a begyakorolt mozdulatsorokkal úrrá lenni panaszain, később pedig képes legyen időben felismerni, ha megint elkezdenének beszűkülni a mozgásai" - magyarázza.

Egy szemléletes példa

Ha a csigolyákat és köztük a porckorongot hamburgernek képzeljük, úgy érthetjük meg az egyirányú mozgás lényegét, mint amikor a hamburgert egy irányból összenyomjuk, és a hús egyszerűen kicsusszan belőle - akár a porckorong a csigolyák közül. Ezt "tornáztatja" vissza a McKenzie-torna.

A kezelés rendkívül hatékony a kiújuló fájdalmak megelőzésében, ráadásul e módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető. "Volt már olyan betegem, akit a férje tett fel a kezelőasztalra, olyan fájdalmai voltak. A kezelés után végül lábon jött le a padról. Egy hét múlva lett volna a műtétje, de adott egy esélyt ennek. Végül nem kellett megoperálni" - meséli büszkén a gyógytornász.

A javulás első jeleit már egy-két alkalom után érezni lehet, de a teljes gyógyulás a probléma kiterjedtségétől függ. A torna elemeit sosem szabad szakember felügyelete nélkül végezni, hiszen vannak bizonyos kontraindikációk is, amiket ki kell zárni a kezelés előtt. Ilyenek a különféle a gyulladásos betegségek, a tumoros megbetegedések és a súlyos csontritkulás is.Kihez fordulhat, ha fáj a háta?

A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, és erről bizonyítvánnyal rendelkeznek. Mielőtt terapeutához fordul, olvasson a módszerről bővebben a Magyarországi McKenzie Intézet honlapján: http://www.mckenziemodszer.hu, és ajánljuk a népszerű videómegosztó témába vágó videóit is, ahol képet kaphat arról, milyen jellegű mozgásokra, fogásokra számíthat a kezeléseken!

Névjegy: Regős Ágota

A Regős Gerincklinika gyógytornásza, manuálterapeutája. 1993-ban végzett az Egészségügyi Főiskola gyógytornász szakán. A diploma kézhezvétele után az újpesti Árpád Kórház baleseti sebészeti osztályán dolgozott, majd az otthoni szakápolás területén helyezkedett el. Magánpraxisában is fogadja betegeit, elsősorban gerincproblémákat kezel manuálterápiával, McKenzie-módszerrel és kinesiotapinggel. Weboldala: www.reg-med.hu/agi.html, www.facebook.com/regos.gerincklinika

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag