Kritikus döntések a focipályán: mitől stresszesek a játékvezetők?

Minden futballbíró stresszt érez a meccsek alatt, de a korábbi feltételezésekkel szemben az ő esetükben a stressz nem a fizikai kondíciójukkal, hanem sokkal inkább az idegrendszerükkel áll összefüggésben.

A nemzetközi összefogásban készült tanulmányt a Brazíliai Katolikus Egyetem, az A Coruna Egyetem és az ausztrál James Cook Egyetem kutatói végezték. A kutatók a tanulmányban vizsgált spanyol futballbírók aktivitását egyszer egy átlagos napon, egyszer pedig egy olyan napon mérték meg, amikor fontos mérkőzést vezettek.

"Ez a tanulmány az első, amely megállapította, hogy a bírók stressz-tűrőképessége nem az egyén fizikai kondíciójától, hanem inkább az idegrendszerük állapotától függ" - mondta Daniel A. Boullosa, a Brazíliai Katolikus Egyetem kutatója. A felmérések a Galíciai Futballbírói Szövetség 16 bírója (11 férfi és 5 nő) részvételével készültek.

A vizsgálatokhoz szükséges adatokat egy Polar RS800 típusú kardio-tachométer, vagyis szívritmust mérő karóra segítségével rögzítették a kutatók. Ezzel a módszerrel következtetni lehet az autonóm idegrendszer, valamint a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer aktivitására, és a stresszes szituációkra adott reakcióikra, magyarázta Boullosa.

A kutatók megfigyelték, hogy a focimeccsek napjain a bíróknál jelentős mértékű stresszt mértek, de nem csak a mérkőzések ideje alatt, hanem előtte és utána is pár órával, sőt még alvás közben is. A kontrollnapokon (amikor a futballbírók nem vezettek mérkőzést) mért eredményekhez viszonyítva a meccsnapok adatai 15-75 százalékos eltérést mutattak, mondta Boullosa.

A HáziPatika.com által megkérdezett szakértő szerint a fizikai állapot, illetve a stressztűrő képesség szorosan összefügg. "Minél rosszabb állapotban van valaki, minél nehezebben bírja a terhelést, annál több hibát vét. Bármennyire is furcsa ezt elképzelni egy laikusnak, a játékvezetők komoly, sőt kritikus döntéseket hoznak meg egy-egy meccs során. Ha nem megfelelően felkészült valaki, akkor több hibát vét, ez pedig természetesen tovább növeli a stresszt" - mondta. "A fizikai kondíció tehát elsődleges fontosságú, de a lelki egyensúlynak is nagy szerepe van. Éppen ezért a top játékvezetők rendszeres pszichológiai vizsgálatokon is részt vesznek, a legjobbak pedig gyakran napokig készülnek mentálisan egy-egy kiemelt mérkőzésre."

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció