Hogyan eddzünk bikiniben?

A vízben való mozgás áldásos hatásait azok is élvezhetik, akik úszni sem tudnak. Az "aqua-" edzésfajták ezt kínálják, és ma már egyre több magyarországi fürdőhelyen elérhetők.

Úszás: meghosszabbítja az életet

Szerencsés az az ember, akit gyermekkorában megtanítottak úszni és meg is szerettették vele ezt a sportot. A teljes testre ható testedzésnek, a lelket üdítő szórakozásnak, a pihentető, frissítő relaxálásnak, sőt, még a társasági életnek is kimeríthetetlen lehetőségei tárulnak fel előtte. Elég csak a neves fővárosi fürdők, például a Lukács, a Dagály vagy a Széchenyi törzsvendégei között körülnézni, hamar találhatunk példát arra is, hogy a rendszeresen úszók között szép számban vannak kiemelkedően magas életkort jó egészségben elért emberek. Az úszás ugyanis nemcsak az izmokat, hanem a szívet, a tüdőt is karban tartja, legjobb megelőzése számtalan mozgásszervi és egyéb betegségnek, röviden: meghosszabbítja az életet. De mit tegyen az, aki nem tud úszni?

Kerekezés a vízben

Az edzőtermekben, sőt, az otthonokban is egyre gyakoribb edzésforma a biciklizés, az egyszerű szobabiciklitől a masszív, sokat tudó edzőgépekig számtalan változata segíti az edzeni, fogyni vágyót. A kerékpározásnak, a spinningnek különleges vállfaja az aqua-spinning. A kerékpárok egy erre a célra szolgáló medencében, 110-170 cm mély vízben állnak, ülve, állva is lehet tekerni ezeket. A használójuk felsőteste a víz felett van, de a pedált hajtani a víz alatt kell, ami a víz ellenállása miatt speciális lábmunkát igényel. A "vízi kerekezés" szerelmesei állítják, hogy ez az edzésforma egyszerre kíméletes - a vízben könnyebb a mozgás, például nem terheli annyira az ízületeket, mint a szárazföldi kerékpározás - ugyanakkor rendkívül hatékony, zsírégetésre is alkalmas mozgás.

Testformáló vízi torna

A vízi gyógytorna atyjának az ókori görög Aszklepiodészt tartják, de ez az edzésforma jelen formájában csak néhány évtizede alakult ki: az aquafitnesz gyakorlatait a vietnami háború egyik amerikai veteránjának, Glenn McWatersnek köszönhetjük. Lassan gyógyuló lábsérülése miatt rehabilitációra szorult ugyanis, és ehhez az otthoni úszómedencéjében végezhető mozgássort állított össze. Először súlyzókat használt ahhoz, hogy stabilan a vízben tudja tartani a testét, majd egy különleges mellényt alakított ki erre a célra. Azt, hogy az úszás jótékony segít az izomerősítésben, testépítésben, a jobb testtartás kialakításában, mindenki tudja. Karcsú vádlikra, kecses bokákra vágyó hölgyeknek szokták javasolni a tengerek, tavak szélén, a sekély vízben való sétát is. A gyakorlatok között vannak a mellizmot erősítő, a hasizmot edző, a fenékizmokra ható mozgássorok egyaránt. Mint minden vízben végzett mozgásra, erre is igaz, hogy a felhajtóerő miatt könnyebben végezhető, mint a levegőn, szárazon történő edzés. Erőnlétet javít, fejleszti az izmokat, az állóképességet, de kíméli az ízületeket, a gerincoszlopot, ezért olyan betegségek, állapotok esetében is folytatható, amelyek mellett egyébként korlátozott a mozgás. A magyar rehabilitációs szakemberek korábban is szívesen éltek a vízben végezhető mozgás eszközével, de a közelmúltban kezdett ez a módszer túlterjedni a balesetek, műtétek utáni, egyénre szabott rehabilitáció keretein. Hosszasan lehetne sorolni a vízi edzés előnyeit: jótékony hatással van a gerinc- és ízületi problémákra, reumás panaszokra, az erőnlétre, az anyagcsere-zavarokra, a szív és érrendszerre, emellett hangulatjavító, frissítő, nyugtató, stresszoldó hatása is kétségtelen.

Segédeszközök

Az aquafitnesz gyakorlatait mély és sekély vízben egyaránt végzik. Első alkalmazása óta számos segédeszközt dolgoztak ki a vízi edzés segítésére, de - különösen sekély vízben - akkor sem kell lemondani erről, ha nem áll rendelkezésre ilyesmi. Mély vízben gumihabból készült különleges öv segít fenntartani a testet a vízen. Hasonló könnyű műanyagból alkalmaznak súlyzókat is a mély vízben végzett gyakorlatsorhoz. Ezek szárazon habkönnyűek, de a víz ellenállása miatt a vízben való mozgatásuk megfelel egy néhány kilós súlyzóval való munkának. Az ún. vízinudlival, ezzel a tömör, szivacsszerű anyagból készült 1,5-2 méteres rúddal többnyire a víz felett végeznek gyakorlatokat. A sekély vízben pedig csúszásgátló gumicipőt, a víz ellenállását növelő kesztyűt, víz alatti sztepp-padot alkalmaznak segédeszközként. Labdákat, karikákat, egyéb sporteszközöket is használnak. A vízi testedzés még kellemesebb szórakozássá tehető, ha a mozgássorokat zenére végzik.

Üdít, frissít, gyógyít

A vízi tornaóra ajánlható fogyni vágyóknak, gerinc- és porckorong-bántalmak, ízületi problémák esetén, krónikus légúti betegeknek (asztmásoknak, allergiásoknak is), de jelentősen javítja a depressziósok állapotát is. Csontritkulásban szenvedők, idősebbek, várandósok, vagyis mindazok, akiknek fokozottabban kell vigyázniuk a sérülésmentes mozgásra, ezt az edzésformát bátran alkalmazhatják, enyhítheti a balesetektől való szorongásukat. A vízben végzett mozgás több módon is gyógyító, immunerősítő lehet, hiszen a víz felett lebegő pára kedvező hatással van a légzőszervi betegségekre, a különböző gyógyfürdők az egyedi összetételű vizeikkel pedig egyéb, mozgásszervi, nőgyógyászati, stb. betegségek esetén segíthetnek - így a jótékony hatások megsokszorozhatók.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció