Gerincvédő, ami hívja a mentőket

A SPINE gerincstabilizáló rendszert kitaláló fiatal mérnökcsapat találmánya egy olyan rugalmas gerincvédő eszköz, ami ütés hatására megszilárdul, ezzel stabilizálva gerincünket. A Sports Innovation Challenge pályázaton induló csapat tagja egy fiatal magyar mérnök is.

A két lábon járás, az állás és az ülés következtében az emberi gerincnek – ami a koponyaalaptól a medencéig húzódik - speciális görbületei vannak. Gerincünk belsejében található a gerincvelő, ami idegrendszerünk nélkülözhetetlen segítője, emellett törzsünk váza, ami megtartja testünket.

Vitathatatlan, ha gerincünk megsérül, annak nagyon komoly következményei lehetnek, amik adott esetben kihathat egész életünkre. Hiszen a csigolyák, a porckorongok sérülése, esetleg a gerincvelő megszakadása, akár végleges bénulást is okozhat.

Emiatt számtalan, a gerincoszlopunkat védő felszerelés van forgalomban. Testi épségünket azonban soha nem lehet eléggé védeni. Erre gondolhatott Iván Andor is, aki kifejlesztette a SPINE gerincstabilizáló rendszert. A londoni Imperial College és Royal College of Art-Innovation egyetemek Design Engineering mesterszakán tanuló Iván Andor a Sports Innovation Challenge nevű pályázatra készítette el a gerincstabilizáló rendszer tervét. A SPINE koncepciójának megalkotásában részt vett továbbá Carla Curtis-Tansley, Iulia Ionescu és Ammo Liao. A rugalmas anyagból készült, gerincet védő és támogató eszköz kifejlesztését és prototípusának legyártását abból a pénzből finanszírozza a csapat, amit a Sports Innovation Challenge pályázaton kaptak, annak köszönhetően, hogy koncepciójuk bekerült a három legjobb közé.

Ne csak védőfelszerelés, hanem komplett rendszer

A gerincvédő nem egy egyszerű védőfelszerelés, hanem egy rugalmas anyagból készült, elektronikával ellátott öltözet. A gerincprotektorok alatt elhelyezhető eszköz különlegessége, hogy képes mérni az erőbehatás nagyságát és helyét, majd az ütés hatására megszilárdul. Ennek köszönhetően gerincünket azonos pozícióban tartja, amíg meg nem érkezik az orvosi segítség. Emellett az eszköz azonnal küld egy üzenetet is a mentőknek GPS koordinátákkal, a baleset adataival. Ezt úgy oldották meg a fejlesztők, hogy az eszközt hozzákapcsolták egy telefonos alkalmazáshoz.

Gerincsérülés esetén a csigolyákat, illetve a csigolyákat elválasztó porckorongokat valamilyen mechanikai hatás éri

Hogyan működik a SPINE?

Az aláöltözet alá felvehető eszköz tehát nem csak egy gerinctámasztó eszköz. Az eszköz több rétegből áll. Az egyik neoprén réteg érzékeli az erőbehatást, amiben UV LED-lámpák gyulladnak ki, ha az ütés eléri a küszöbértéket. A LED-ek optikai kábelhez vannak csatlakoztatva, amelyek UV érzékeny, nem mérgező műgyantába vannak ágyazva. Tehát, ha a megfelelő - értjük ez alatt a gerincünk épségét veszélyeztető nagyságú ütést - behatás éri a nyomásérzékelő szenzorokat, a felgyulladó lámpa fénye megszilárdítja az addig zselés anyagot, ami megtámasztja gerincünket.

A találmány még ennél is többet tud, mert képes arra, hogy áteressze a röntgensugarakat. Vagyis még akkor sem kell eltávolítani a balesetet szenvedő hátáról, amikor a kórházban röntgen géppel vizsgálják az esetleges sérülést.

A találmány híre az angol sajtóban azonnal elterjedt, a neves SKY News híradója is beszámolt róla. Iván Andor és társai gőzerővel dolgoznak a találmányuk tökéletesítésén. A SPINE gerincstabilizáló rendszerről a londoni Imperial College honlapján olvashatnak bővebben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: