Személyiségünktől függ, mennyire stresszelünk

A feszültség, a stressz determinálja, meghatározza érzelmeinket, hangulatunkat. Ám személyiségünkön is múlik, mennyire értékelünk stresszkeltőnek egy helyzetet, milyen érzelmekkel reagálunk azokra.

Az, hogy milyen érzéseket vált ki egy új kihívást jelentő szituáció, nagymértékben függ a stresszortól, vagyis a veszélyeztető környezeti hatás súlyosságától, tartósságától, ami egyben az ezekkel kapcsolatos élettani és pszichés válaszreakcióinkat is meghatározzák. A rövid távú stressz hasznos és nélkülözhetetlen rejtett erőforrásaink kiaknázásában, kreativitásra sarkall, motivál, ösztönöz, energiákat szabadít fel, vészhelyzetben mozgósítja a szervezet védekező rendszerét, segít a küzdelemben és a menekülésben. Aktiválja a szimpatikus idegrendszert, fontos élettani változásokat idéz elő, növekszik a szívritmus, a vérnyomás, a légzésszám, az izmok megfeszülnek. A veszély elmúltával a paraszimpatikus idegrendszer segíti a regenerálódását, a feltöltődést. A kontrollálhatatlan feszültséggel szemben azonban a szervezet állandó, intenzív védekezésre kényszerül, tápanyag és energiatartalékai kimerülhetnek, a nem múló krónikus izgalom pedig komoly lelki problémákhoz is vezethet.

A stresszre adott leggyakoribb érzelmi reakció a feszültség

Minél befolyásolhatatlanabb egy esemény, annál stresszkeltőbb, főként, ha az jelentős mértékű alkalmazkodást kíván, komolyan próbára teszi képességeinket. Nem csupán életünk nagyobb fordulatai, például a válás, súlyos betegség okozhat traumát, mindennapi apró bosszúságaink is stresszorként hatnak, de feszültség forrása lehet vágyaink és motívumaink konfliktusa is.

A stressz felemészti a szervezetet

A személyiségünktől is függ, miként rendelünk magyarázatokat életünk főbb eseményeihez, mennyire értékelünk stresszkeltőnek egy helyzetet, milyen érzelmekkel reagálunk azokra. A stressz folyamatos jelenléte felemésztheti a szervezet energiakészletét, hozzájárulhat a fekélyek, vastagbélgyulladás, a magas vérnyomás, a diabétesz, a szív-és érrendszeri, a daganatos megbetegedések kialakulásához, komoly szorongásos zavarokhoz, depresszióhoz vezethet. Ugyanakkor gyengítik az immunrendszert, amely fokozottan kiszolgáltatottá válik a bakteriális és vírusos megbetegedésekkel szemben. A krónikus izgalom nehezíti a koncentrációt, akadályozza az összpontosítást, az alternatív megoldások mérlegelését.

A stresszel való megküzdésnek vannak tudatos adaptív, vagyis a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó hasznos stratégiái, ilyenek például a baráti kapcsolatok elmélyítése, a sport, a relaxáció.

Egyes kutatások szerint, akik örömüket lelik munkájukban, élénk társadalmi életet élnek, jobban vonzzák a kihívások és a változások, és úgy érzik, maguk irányítják, kontrollálják életüket, ellenállóbbak a stresszel szemben, érzelmeik is kiegyensúlyozottabbak.

A rendszeres testmozgás, a sport a stressz feletti kontroll egyik fontos tényezője. Szabályozza, optimalizálja a szívritmust, a vérnyomást, így az konfliktus helyzetben sem emelkedik kritikus szint fölé. Bár tisztában vagyunk a stresszkezelés leghatásosabb módszereivel , ennek ellenére gyakran veszekedéssel, kiabálással szabadulunk meg indulatainktól. Az alkohol és a drogok - bár aktuálisan csökkentik a negatív érzéseket - sem hoznak valódi megoldást, sőt súlyosbítják a helyzetet, nehezítik a megküzdést.

A homeopátia segíthet a stressz leküzdésében

A stresszre adott leggyakoribb érzelmi reakció a szorongás, az aggodalom, a félelem, a feszültség, a rossz előérzet, a harag. A férfiak gyakran agresszivitással vezetik le felgyülemlett feszültségüket, a nők viszont inkább magukba fordulnak, a depresszió jeleit mutatják. Mindehhez a hormonális különbségek mellett hozzájárul a munka és a családdal kapcsolatos feladatok, teendők összeegyeztetése is, ami gyakran okoz nehézséget. Ugyanakkor pihenésre kevés idő jut. A feszültség leküzdése akadályokba ütközhet, ilyenkor érdemes olyan szelíd gyógymódot választani, ami természetes hatóanyagokat alkalmaz. Ilyen a homeopátia, ami egyéni, alkati terápiát biztosít, holisztikus gyógymód, amely testi-lelki egyensúly megteremtésére törekszik, nem okoz mellékhatásokat. A parányi adagokban alkalmazva serkenti, ösztönzi a szervezet öngyógyító folyamatait stressz esetén is.

A nők homeopátiás stresszkezelésében a depresszió elleni lelki szerek kerülnek előtérbe. Ugyanakkor a stresszes élethelyzetben tapasztalt tipikus viselkedési formák a feszültségoldás bevett módszereivel párosíthatók, mindegyik mellé rendelhető egy homeopátiás alapanyag, ami az adott lelkiállapotra jellemző.

Argentum nitricum: az érintett előre vizionálja a negatív, rossz élethelyzeteket. Úgy véli csapdába esett, nem látja a kiutat. Álmatlanság jellemzi, nyugtalan, fantáziál. Lelkiállapotát heveny bélproblémák kísérik.

Aurum: aranyból hígított homeopátiás szer hasznos lehet öngyilkossági gondolat esetén, ha az érintett mély, sötét depresszióba esik. Úgy érzi, nem tett meg minden tőle telhetőt, vége a világnak.

Arsenicum album: szorongó és nyugtalan, örökké tevékeny, pesszimista ember. Mindig mindent jobban tud. A körülötte lévők úgy ugrálnak ahogy ő diktál, mégis mártírnak érzi magát. Dicséreteibe kritikát is csempész. Úgy gondolja, környeztében rendet kellene tennie.

Nux Vomica: idegességét a közvetlen környezetén vezeti le általában agresszív kiabálással. Két végén égeti a gyertyát. A stressz gyakran emésztési zavart, refluxot is okozhat e személyiségtípusnál. Kívánja az élénkítőszereket, az alkoholt, a zsíros ételeket, ingerült, álmatlan.

Pulsatilla: szelíd, sírós emberek szere, akik mindig mindenkinek meg akarnak felelni, de úgy érzik, a kialakult helyzet soha nem oldódik meg. E típus a veszekedés és a viták elől menekül, barátnőinek panaszkodik. Az önsajnálata fizikai tüneteket is produkálhat. Kimondottan szeret a friss levegőn sétálni.

Silicea: viták során nem tolja előtérbe véleményét, de megjegyzi, ki áll vele szemben. Ragaszkodik a jól megszokott dolgokhoz nem szereti a változásokat.

Stramonium: egy szófoszlány, egy félreértett mondat is dühöngő őrültté teheti, csapkod, szívesen vezeti le a mérgét tárgyakon. Úgy érzi, a sötét helyzetben egyedül van.

Sepiára: kötelességtudatból teljesít, elveszíti az érdeklődését a párja és a családja iránt. Gyakran felmerül benne, mit keres az adott helyzetben, úgy érzi, nem jut sehová. A tánc és a torna az örömforrása.

A homeopátiás gyógyszerek természetes anyagokból (ásványi-, növényi-, állati eredetű), speciális módon készülnek. Többségében növényi eredetűek, nem okoznak mellékhatásokat, mind akut, mind pedig krónikus megbetegedésekre ajánlhatók. A homeopátiás kezelést lehetőleg az első tünetek megjelenésekor el kell kezdeni.

Mivel a tünetek egyéniek, a terápiának is személyre szabottnak kell lennie, ezért probléma esetén az öndiagnózis helyett érdemes orvoshoz fordulni, szakember segítségét kérni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

Derült időre számíthatunk, legfeljebb kevés fátyolfelhő lehet az égen. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. Késő estére 13 és 21 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra