Tudod, melyik a legnagyobb szerved? Itt a válasz

Az emberi szervezet egy kifinomult rendszer, amelynek minden része fontos funkcióval bír, egyben számos érdekességet tartogat. Izgalmas kérdés például, hogy vajon melyik is a legnagyobb szervünk – a válasz pedig alighanem sokak számára meglepő.

Szervnek azokat a szövetcsoportokat tekinthetjük, amely együttműködve egy meghatározott feladatot látnak el testünk működésében. Mint azt a LiveScience írja, összesen 78 ilyet különböztethetünk meg, kezdve olyan létfontosságú szervekkel, mint az agy és a szív, egészen az olyan kisebb testrészekig, mint a nyelv. Ezek alakja, mérete rendkívül sokféle. Lássuk azonban, hogyan alakul a ranglista élmezőnye, ha az egyes szerveket össztömegük alapján állítjuk sorba.

testtömegmérés, mérleg, orvos, páciens, rendelő
Teljes testsúlyunkon nagyob változó arányban osztoznak szerveink. Fotó: Getty Images

5. helyezett: tüdő

A páros szerv talán sokaknak elsőként jutna eszébe ebben az összevetésben, pedig még csak a dobogóra sem fér oda. Egy felnőtt tüdejének jobb lebenye átlagosan 0,6, a bal lebenye 0,56 kilogrammot nyom. Érdemes persze hozzátenni, hogy a férfiak tüdeje jellemzően nagyobb, mint a nőké. Születéskor még csupán 40 grammot nyom együttesen, kétéves korban pedig, amikorra teljesen kifejlődnek az apró léghólyagocskák, már 170 grammot.

4. helyezett: agy

Talán sokaknál éppen az agy lett volna a titkos befutó, és bizonyos tekintetben a szerv súlya tükrözi is, mennyire fontos szereppel bír szervezetünk működésében. Legalábbis az agy egy felnőtt testtömegének körülbelül 2 százalékát teszi ki. Ilyen módon a tényleges nagyságát jelentősen befolyásolja az életkor és a nem, valamint a BMI is. Egy átlagos testalkatú 20 éves férfi esetében 1,4 kilogrammról beszélhetünk.

3. helyezett: máj

A dobogó alsó fokához érve el is jutunk a májig a maga 1,4-1,6 kilogramm közötti átlagos súlyával felnőttek esetében. A gyomor felett, a rekeszizom mögött helyezkedik el, feladatát tekintve pedig a méreganyagok lebontásában és a táplálék emésztésében működik egyebek mellett közre. Egyszerre közel fél liter vér kering benne, ennél fogva a máj teljes vérellátásunk mintegy 13 százalékát gyűjti magába.

2. helyett: csontváz

Vitatható, hogy teljes egészében véve mennyire illeszkedik a versenybe, de tény, hogy az emberi csontváz szervrendszerként specifikus fiziológiai feladattal bír. Hozzávetőleg testtömegünk 15 százalékát a csontváz 206 csontja teszi ki, magyarán egy 70 kilogrammos férfi esetében több mint 10 kilogrammot. Ezen belül is a combcsont a legnehezebb átlagosan 380 grammos felnőttkori súlyával.

1. helyezett: bőr

Ritkán gondolunk bőrünkre önálló szervként, pedig bizony az, mi több, a legnagyobb és legnehezebb is egyben. Minden rétegét együtt számolva a teljes testsúly 16 százalékát ez adja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra