Új applikáció lehet az óvszer vetélytársa

Saját - kísérleti eredményekre alapozott - állítása szerint egy kis híján 100 százalékos biztonsággal működő applikációt fejlesztett ki a nem kívánt terhességek megelőzésére egy svéd kutatónő.

Szerettem volna egy ideig nem szedni a fogamzásgátló tablettámat, és valami természetes módszert kerestem helyette. Rájöttem, hogy nem igazán van ilyen, úgyhogy írtam magamnak egy saját algoritmust - árulta el Elina Berglund, a Natural Cycles névre keresztelt alkalmazás alkotója.

A módszer alapját az adja, hogy a peteérés után a nők szervezetében megemelkedik a progreszteron szintje, ennek hatására pedig mintegy 0,45 Celsius-fokkal megemelkedik a testhőmérsékletük is. Ha minden nap ugyanabban az időpontban mérjük a hőmérsékletet, az applikáció egy idő után képes lesz kikövetkezteti, mikor lehetséges a védekezés nélküli szexuális érintkezés úgy is, ha nem cél a teherbeesés. Az eljárás persze elméletben fordítva is alkalmazható, azaz a gyermekre vágyó pároknak is hasznára válhat.

A kísérletek bizakodásra adhatnak okot

Az alkalmazás már két kísérleten is átesett. A második alkalommal összesen 4 ezer, 20 és 35 éves kor közötti nő vett részt a felmérésben. Végül ugyan 143 nem tervezett fogantatás történt, azonban ezeknek csak elenyésző része, egészen pontosan 10 olyan eset volt, amikor az alanyok az applikáció által biztonságosnak ítélt napokon estek teherbe.

Mindez a matematika nyelvére lefordítva azt jelenti, a módszer 99,5 százalékos hatékonyságúnak tekinthető, ami nagyjából megegyezik az óvszerektől és a fogamzásgátló tablettáktól elvárható biztonsággal.

Négyezer kísérleti alanyból csupán tízet hagyott cserben az applikáció
Négyezer kísérleti alanyból csupán tízet hagyott cserben az applikáció

Viták a hatékonyság körül

Az ígéretes számadatok ellenére akadnak kritikusai az applikációnak, amelynek ugyanakkor így is mintegy százezer aktív felhasználója van a skandináv országban.

A Natural Cycles az első olyan alkalmazás a piacon, amely 99,5 százalékos biztonságot ígér arra vonatkozóan, hogy megjósolja, mikor termékeny egy nő és mikor nem.

Megoldást jelenthet a zuhanyzás és a kóla is? Tíz tévhit a fogamzásgátlásról.

Mi a való életben teszteltük az applikációt. Egy klinikai kísérletben mindig sokkal pontosabb eredmények születnek, mert az alanyok mellett mindig ott vannak az ellenőrző orvosok is, akik figyelmeztetik őket, hogy vegyék be a tablettát, ne felejtsenek el kondomot használni - válaszolta a művét ért bírálatokra Elina Berglund.

Forrás: origo.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: