Nehéz fogamzásgátlóhoz jutni Magyarországon

Bár már Magyarországon is egyre több modern fogamzásgátlási módszer érhető el, egy felmérés szerint rajtunk kívül csak 3 olyan nemzet van Európában, amelyben nehezebben jutnak hozzá a születésszabályozási eszközökhöz.

Nem mindenhol könnyű a védekezés

Az Európai Parlament "Szexuális és reprodukciós jogok" fórumának képviselői idén is megalkották a "Fogamzásgátlási Térképet", amelyből kiderül, hogy 46 európai országban hol a legegyszerűbb és a legnehezebb hozzájutni a fogamzásgátlókhoz , illetve hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a családtervezéshez.

fogamzásgátlás, fogamzásgátló módszerek, születésszabályozás,
Nem mindenhol egyszerű hozzáférni afogamzásgátlómódszerekhez (Fotó: 123rf)

Az értékelésnél számos különböző tényezőt figyelembe vettek a térkép megalkotói: például, hogy az egyes országokban mennyire nehéz eljutni egy orvosi konzultációra vagy megvásárolni az esemény utáni tablettát. De számított az is, hogy mennyibe kerül a fogamzásgátlás, és a különböző módszerekről mennyire részletes tájékoztatást kapnak a nők. Az egyes országok eredményeit végül százalékos formában adták meg. Magyarország a lista végén kullog - de lássuk, hol a legjobb és a legrosszabb a helyzet most Európában!

Kelet és nyugat - a két külön világ

A térképről másodpercek alatt leolvasható, hogy a pirossal színezett kelet-közép-európai országok rosszabb eredményt értek el, mint a zölddel jelölt nyugati államok. Belgiumban és Franciaországban a legjobb a helyzet: a két ország 90,1 százalékos eredménnyel holtversenyben szerepel a lista elején. A harmadik helyre az Egyesült Királyság került.

Ha fogamzásgátlásról van szó, akkor a legnehezebb helyzetben Lengyelország, Oroszország és Fehéroroszország lakói vannak. Magyarország pedig a tavalyi eredményével megegyező 44,9 százalékával a 43., vagyis negyedik legrosszabb helyen végzett.

10 ország, ahol a legkönnyebb hozzájutni a fogamzásgátló módszerekhez:

 1. Belgium (90,1)
 2. Franciaország (90,1)
 3. Egyesült Királyság (87,6)
 4. Hollandia (81,1)
 5. Portugália (78,7)
 6. Luxemburg (75,3)
 7. Németország (75,1)
 8. Norvégia (72)
 9. Svédország (71,9)
 10. Észtország (70,6)

Fogamzásgátlás: a leggyakoribb és legextrémebb tévhitek Hiába élünk a 21. században, a fogamzásgátló módszerek körül a mai napig rengeteg tökéletesen megalapozatlan mítosz tartja magát. Mutatjuk a részleteket!

10 ország, ahol a legnehezebb a hozzájutás a fogamzásgátlókhoz:

 1. Lengyelország (31,5)
 2. Oroszország (42,8)
 3. Fehéroroszország (44,3)
 4. Magyarország (44,9)
 5. Bulgária (45,2)
 6. Grúzia (45,8)
 7. Bosznia-Hercegovina (47,6)
 8. Andorra (47,9)
 9. Szlovákia (48,1)
 10. Montenegró (48,6)

Forrás: dailymail.co.uk

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra