Újra jöhetnek a külföldi spermák

Ismét felhasználhatóak a dán donorivarsejtek a magyar meddő pároknál. A tisztiorvosi szolgálat jogot sértett, amikor párokat fosztott meg a gyermekvállalás lehetőségétől.

A botrány még 2015-ben tört ki, amikor egy dán spermabank, amelytől a magyar Krió Intézet spermiumot importál, jelezte, hogy génhibát találtak az egyik ivarsejtmintában. A magyar tisztiorvosi szolgálat pedig úgy tett, mintha nem tudná, hogy legalább másfél évtizede dán spermákkal termékenyítik meg azokat a magyar asszonyokat, akiknek nem születhet a párjuktól gyermekük - írja a valasz.hu.

Ismét felhasználhatóak a dán donorivarsejtek
Ismét felhasználhatóak a dán donorivarsejtek

A férfimeddőség járványszerű terjedése miatt valamiért pont a dán egészségügy lett az, amely jó minőségű, bevizsgált spermiumokat kezdett exportálni Európa országaiba. A magyar egészségügyi hatóság azonban 2015-ben szabálytalannak minősítette a spermaimportot, azzal az indokkal, hogy az északi férfiak nem személyesen jelentek meg a magyar intézetekben, és nem itt vizsgálták meg a donorsejteket, hanem Dániában. Holott szabálytalanságról szó sem volt, mert a hatóság által támasztott kitétel csak a spermaadománynál érvényes, ebben az esetben viszont import történt.

A férfimeddőségleggyakoribb okai részletesen itt olvashat.

A Kaáli Intézet által megindított perben az első fokú bíróság meg is állapította, hogy az egészségügyi hatóság törvénysértően járt el, mert két uniós államról lévén szó, a dán egészségügy vizsgálati eredményeit el kellett volna fogadni. Bár a döntés ellen az állam fellebbezett, végül a Kúria mindenben egyetértett az első fokú határozattal. A jogi akadályok tehát elhárultak a Kúria döntésének következtében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)