"Így vesztettem el a férjemet egy kullancscsípés miatt"

Végig dokumentálta férje halálát egy nő.

Nicole Bell egy könyvben írta meg, milyen nehéz út vezetett odáig, hogy megkapják a férje diagnózisát. 

“Amikor a férjem kognitív képességei hanyatlani kezdtek, az orvosok azt gondolták, hogy korai Alzheimer-kórja van. Később megtudtuk, hogy többszörös kullancsfertőzése volt” - kezdi történetét Nicole Bell, aki 2016-ban kezdte dokumentálni a férje, Russ betegségét.

Ebben az évben kezdődtek a problémák a férje emlékezetével, rosszkedvű és ingerlékeny lett, pedig régen nem volt ilyen természetű.

“Azt hittem, a válás felé tartunk. De most már tudom, hogy ezek voltak a kullancs által terjesztett betegség első jelei” - mesélte a nő.

Mivel Russ nagyon szeretett kirándulni, ami sokszor jár együtt kullancsokkal, először a Lyme-kórra gondolt Nicole, amikor a férjénél elkezdődtek a tünetek. Ám Russnak soha nem volt láza vagy kiütése, ami a kullancsokhoz kapcsolódott volna, és amikor a szokásos Lyme-tesztet elvégezték, az is negatív lett, sőt, vérvételt is csináltattak, ami szintén nem mutatott ki semmi szokatlant. 

Russ elment egy neurológushoz kognitív vizsgálatra, és a hanyatlása sokkal rosszabb volt, mint amit a család sejtett. Nem volt képes egyszerű matematikai feladatokat sem elvégezni. A neurológus azt mondta, hogy vagy agyvérzése volt, vagy Alzheimer-kór. Russ ekkor volt 60 éves.

Nicole elfogadta a diagnózist egészen addig, míg a bátyja felhívta rá a figyelmét, hogy a kullancsok által terjesztett fertőzések is okozhatnak ilyen tüneteket: egy célzott vizsgálatból aztán kiderült, hogy Russnak háromféle kullancsfertőzése is volt.

KULLANCS, KULLANCSFERTŐZÉS,
Háromféle Kullancsfertőzése volt a férfinak (Foto: GETTYIMAGES)

“15 hónapot vesztegettünk el. Mégis volt remény. A fertőzés legalább kezelhető. Így hát ezt tettük - mondta el Nicole. - És a következő év csak úgy írható le, mint egy hullámvasút. Az antibiotikumok segítettek, aztán Russ leállt róluk, és romlott az állapota. 18 hónapos kezelés után meghoztam életem legnehezebb döntését: átköltöztettem Russt egy idősek otthonába.“

A férfi 2022 januárjában halt meg, a felesége szerint ekkor már két éve nem ismerte fel a családját. A betegséggel való küzdelemről Nicole könyvet írt, melyet a férje 65. szülinapján jelentetett meg.

 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Kisebb eső, zápor néhol előfordulhat. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Késő este döntően 6 és 11 fok közötti értékeket mérhetünk. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra