Az arcüregi fájdalmak okai és tünetei

Az arcüregi fájdalmak leggyakoribb oka az arcüreggyulladás, tehát az orrmelléküregek gyulladásos betegsége. Ezt az állapotot számos kóros elváltozás és környezeti tényező kiválthatja.

Az arcüreg az arccsontok közötti üres tér, a két szem között, az orr két oldalán és a homlok mögött elhelyezkedő páros "szerv". Váladékot termel, amely segít nedvesen tartani az orrlyukakat, így védekezik a por, az allergének és a különböző szennyeződések ellen. Ezek az üregek felelősek még hangunk magasságáért, arcüregi gyulladások esetén ezért változhat meg a hangszínünk.

Arcüreggyulladás

A gyulladás során folyadék halmozódik fel az üregekben, ennek távozását viszont megakadályozza a nyálkahártya duzzanata. Lehet akut vagy krónikus, attól függően mennyi ideig tart - ha több mint négy hétig elhúzódnak a fájdalmak, az már krónikus arcüreggyulladásnak minősül.

Az arcüreggyulladást egyszerű nátha is okozhatja, arcüreggyulladás fájdalom arcüreg daganat agyhártyagyulladás
Az arcüreggyulladást egyszerű nátha is okozhatja

Az orrmelléküregek gyulladásos betegségét leggyakrabban egyszerű nátha váltja ki, de okozhatja baktérium, illetve kialakulhat fertőző betegségek szövődményeként is. A fájdalmat érzékelhetjük csak egy helyen, de megjelenhet egyszerre több orrmelléküregben is.

Az arcüreggyulladás legfőbb tünete az arc, az orr, a homlok fájdalma, nyomásérzékenysége. Ezen kívül jelentkezhet torokfájás , orrdugulás, csökkent ízérzékelés és szaglás, köhögés, émelygés, láz vagy erős fejfájás is.

Az arcüreggyulladás általában nem jár szövődménnyel, nagyon ritkán, általában csak gyenge immunrendszerű betegeknél okozhat agyhártyagyulladást vagy látászavart.

Egyéb okok

Az arcüregi fájdalmaknak egyéb okai is lehetnek: előidézheti őket például az orrmelléküregek jóindulatú vagy rosszindulatú daganata, illetve koponyacsont-betegségek is. Ezen kívül az arcüregi megbetegedéseknek köze lehet az allergiához is, hiszen a szervezet pollenre adott reakciója is kiválthatja a nyálkahártya-duzzanatot. Krónikus arcüreggyulladáshoz vezethet még az orrpolip , amely elzárja a melléküregek kivezető nyílását. Ezen kívül az arcüreggyulladást elég ritkán, de okozhatja gomba is.

A külső és belső légnyomás különbsége során kialakulhat úgynevezett barotraumás arcüreggyulladás, ez repülőgépen vagy búvároknál a leggyakoribb. Ilyenkor a beteg feszítő, abroncsszerű fájdalmat érez. Arcüregi gondokat válthat ki az orrspray-k túl gyakori használata, hiszen így egy idő után érzéketlenné válik a szervezet a gyógyító hatásra, és könnyebben kialakul a nátha szövődménye. Ezért ezeket az eszközöket nem érdemes négy-öt napnál tovább vagy túlságosan gyakran használni. Végül, de nem utolsó sorban a dohányzás sem kedvez az arcüregek egészségének: a füst irritálja az orrnyálkahártyát, amely ezáltal hajlamosabbá válik a fertőzésekre, így az arcüreggyulladásra is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra