A kénes gyógyvíz hatásai

A kénes gyógyvíznek nemcsak a szaga erős, hanem hatása is számottevő: elsősorban izületi fájdalmak és pikkelysömör esetén érdemes fontolóra venni rendszeres használatát.

Mindnyájan tudjuk, akik szeretünk a nap végén hosszú perceken át a fürdőkádban ázni, hogy a meleg, 35-40 fokos fürdő igazán kiváló hatással van a hangulatunkra - és persze a testünkre is, aminek egy része tudományosan is igazolt: a forró víz egyrészt tágítja ereinket, vagyis csökkenti a vérnyomást, a fájdalomreceptorok egy részét pedig blokkolja, így fájdalomérzetünket is mérsékelheti. Azok a gyógyvízek azonban, amelyekbe nem otthonunkban, hanem különböző gyógyfürdőkben van módunk belemerülni, még ennél is jelentékenyebb hatást gyakorolhatnak egészségünkre - ebből a szempontból a kénes gyógyvízek tulajdonságai különösen figyelemre méltóak.

Pikkelysömör: a kenőcs mellé

A gyógyvizek kéntartalma egyszerre két módon is bejut az emberi szervezetbe. Mivel a kén könnyebb, mint a víz, ám nehezebb, mint a levegő, nemcsak magában a vízben, hanem közvetlenül a gyógyfürdő víze felett is nagy mennyiségben jelen lehet (kénhidrogén formájában): így pedig nemcsak bőrünkön át, hanem belélegezve is a testünkbe juthat.

A kénhidrogén mérsékelheti a fájdalmat
A kénes gyógyfürdő mérsékelheti a fájdalmat

Noha voltaképp bárkinek jót tehet, alapvetően két esetben szokták javasolni a kénes gyógyfürdőt: pikkelysömör, illetve izületi fájdalmak, például arthritis esetén - mindkettőnél kiegészítő kezelésként, amely önmagában nem oldja meg a problémát, de a tüneteket enyhíteni tudja. Ami a pikkelysömört illeti: a vonatkozó vizsgálatok szerint a kénhidrogén nem helyileg, vagyis a bőr hámsejtjei szintjén hat, hanem az immunválaszt fokozza, ami mérsékelheti a panaszokat. Az ilyen fürdővizek jellegzetes szagát is biztosító kénhidrogén hatását a pikkelysömörre (ahogyan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő képességét is) az elmúlt néhány évben alaposan vizsgálták a Pécsi Tudományegyetemen úgy állatokon (egérkísérletekben), mint embereken. Az 50-69 év közötti férfiakkal és nőkkel végzett pikkelysömörös vizsgálat során úgy találták, hogy a pikkelysömör kezelésében hagyományosan alkalmazott ditranolos kúra a kénes gyógyvízzel együtt alkalmazva szignifikánsan mérsékelte a bőrtünetek súlyosságát - míg a másik csoportnál alkalmazott, hagyományos, "csapvizes" fürdő nem okozott változást a ditranol hatékonyságában.

A kén és a fájdalom

Krónikus gyulladásos, illetve degenratív izületi betegségek esetén azért szokták javasolni a kénes gyógyvízes kezelést, mert a vízből felszabaduló kénhidrogén olyan idegvégződéseket aktivál, amelyek révén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő folyamatok indulhatnak meg a testben. Az egyetem egérkísérletei például megmutatták, hogy oszteoartritisz esetében a gyógyvíz mérsékelni tudta az arthritises láb fájdalmát (a kezelést követően bátrabban használták az egerek az érintett lábukat), majd szövettani vizsgálatokat is végeztek, amelyek a gyulladás csökkenését igazolták. Ugyanez volt elmondható ebben a kísérletben légúti gyulladás, illetve colitis esetében is.

A pikkelysömör tünetei a fülek területén, a fülcimpán és a hallójáratokban is megjelenhetnek. A fülek és a dobhártya érzékenysége miatt az itt jelentkező tünetek speciális kezelést igényelnek. Korábbi cikkünk a témáról itt olvasható !

Ha kénes gyógyfürdőt keresünk hazánkban, fontos tudnunk, hogy a mezőkövesdi, a balfi és a harkányi gyógyfürdők vízében a legmagasabb a szulfidiontartalom, a következő fürdőkben pedig szintén tartalmaz ként a víz, bár jóval kisebb arányban: Bogács, Egerszalók, Hévíz, Kehidakustány, Zalakaros, Kapuvár, Budapesten pedig a Széchenyi és a Lukács Gyógyfürdő.

Mielőtt azonban kúraszerűen kezdenénk igénybevenni a kénes gyógyfürdőt, feltétlenül egyeztessünk orvosunkkal - főleg, ha épp gyermeket várunk vagy karidovaszkuláris begegségünk van.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: