Napimádók veszélyben!

Mindannyian tudjuk, hogy a napsütéstől védeni kell a bőrünket, ám azzal kevesebben vagyunk tisztában, hogy időnként a szokásosnál nagyobb veszélynek lehetünk kitéve. Lássuk, mikor és kinek kell fokozottabban figyelni, ha napra megy!

Ha napra megyünk, fontos a fényvédő krém, a kalap, a könnyű ruházat - ezt mindenki tudja, mint ahogy azt is, hogy a napégésnek sajnos hosszú távú következményei is lehetnek. Ugyanakkor némi napsugárzás elengedhetetlen az egészségünkhöz, a jó hangulatunkhoz, ráadásul a gyönyörű nyári időben nehéz bent maradni a szobában.

A napozás alapszabályai

Elsősorban a bőrtípusunk határozza meg, hogy mennyire könnyen barnulunk, illetve égünk le. A fehér bőrű, szeplős, kék szemű, vörös vagy szőke emberek (az ún. kelta típusúak) soha nem lesznek csokoládébarnák, gyorsan megégnek, a bőrük érzékenyen reagál a napra. A sötét hajú, bőrű és szemű társaiknak azonban rövid idő is elég, hogy szép, egyenletes napbarnított színük legyen - ők szinte soha nem égnek le. Azért is érdemes ismerni a bőrtípusunkat, mert ennek megfelelően érdemes megválasztani a fényvédő krémet és azt az időtartamot, melyet különösebb gond nélkül a napon tölthetünk.

Természetesen nem csak a bőrtípus lehet meghatározó: a napsugárzás erőssége, a magasság, a szélességi fok, a napszak, sőt még a környezet is befolyásolja, milyen gyorsan éghetünk meg. Hegyek között, fényvisszaverő felületek (például víz vagy homok) közelében, az Egyenlítőhöz közeli területeken erősebb a napfény. Szintén könnyebben éghetünk meg, ha délelőtt 10 és délután 3 óra között tartózkodunk a szabadban. Az se tévesszen meg minket, ha borult az ég: a napsugárzás ilyenkor is elérheti a veszélyes mértéket.

Mikor tilos a napozás?

Vannak bizonyos esetek, amikor egyáltalán nem szabad napra menni! Ilyenkor maradjunk árnyékban, viseljünk a testet takaró, világos színű ruhákat (hosszú ujjú felsőrészt, hosszú nadrágot vagy szoknyát), kalapot, a fedetlenül maradt testrészeket pedig kenjük be alaposan fényvédő krémmel. Ne menjünk napra, ha fotoallergén gyógyszert szedünk (ezek közé tartozhatnak pl. egyes fogamzásgátló szerek, szteroidszármazékok, sulfonamid-származékok, bizonyos szívgyógyszerek, allergiagyógyszerek vagy fájdalomcsillapítók). Ilyenkor a gyógyszerben lévő anyagok egyike a fény hatására aktiválódhat, és ez a bőrben allergiás vagy gyulladásos reakciót válthat ki: a bőr pillanatok alatt leéghet, foltossá válhat, göbök, pattanások vagy kiütések jelenhetnek meg rajta. Ha a nyári időszakban gyógyszert kell szednünk, alaposan olvassuk el a tájékoztatót, hogy a fotoallergiás reakciókat megelőzhessük.

Kerüljük a napozást közvetlenül gyantázás, borotválkozás és bőrradírozás után, friss műtéti heggel, vagy bármilyen friss nagyobb felületű sebbel, illetve olyan kozmetikai beavatkozások után (legalább 2-3 hétig), melyeknél a bőr felső rétege sérül. Ezek közé tartozik például a bőrcsiszolás vagy a lézeres szőrtelenítés. Ilyenkor ugyanis a bőr már eleve érzékenyebb, mikroszkopikus sérülések, sebek lehetnek rajta. A napsütés pedig tovább fokozhatja a bőr irritáltságát: a legenyhébb esetben is "csak" gyulladt pattanások vagy kiütések jelennek meg a testen. Hasonló okból ne menjünk napra, ha kiütésekkel együtt járó betegségünk van. Ne menjünk napra enyhén ittasan vagy részegen - a strandon elfogyasztott italokkal is legyünk óvatosak! A hideg innivaló azt a tévképzetet keltheti, hogy oltjuk a szomjunkat. Az alkohol azonban erősen kiszáríthatja a szervezetet, így az hamarabb kimerül, könnyebben kaphatunk hőgutát vagy napszúrást. Mindenképpen igyunk elegendő vizet, és az alkoholt hagyjuk meg inkább az esti órákra!

Az egyik leghatékonyabb szer napégésre a jól ismert IRIX spray, mely azonnal hűsíti és nyugtatja a megégett bőrt, és a pirosság is elmúlik tőle. További előnye, hogy természetes hatóanyagú, a bőrre egyenletesen felvihető, alatta tud lélegezni a bőr, így a későbbi erőteljesebb leégés jeleit is mérsékelhetjük.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés