Ezért hatástalan sok arckrém: az arc csontjai is öregednek

Az arcfelvarrás és egyéb ránccsökkentő eljárások segítségével sokan szeretnék eltüntetni az öregedés jeleit, azonban egy új kutatás eredménye szerint a fiatalos megjelenés nemcsak a bőr feszességének visszaállítását jelenti.

A Rochester Egyetem kutatói az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság éves találkozóján, San Antonióban március 23-án mutatták be tanulmányukat, miszerint az arccsontok - főként az álkapocs – változásai szintén hozzájárulnak az öregedési folyamathoz. Ezzel összhangban a jövőben a fiatalító műtétek kétlépcsősek lehetnek: először a váz visszaállítása, majd a bőrműtét következhet be.

A vizsgálat alapját 120 CT-felvétel képezte, melyet egészséges arccsontokról készítettek. A vizsgált csoport fele férfi, fele nő volt (20-20), és a korszerinti eloszlás is egyenletesnek bizonyult (20-36, 41-64, illetve 65-nél idősebb betegek szerepeltek a vizsgálatban). A kutatók számítógép segítségével meghatározták az alsó állkapocs (orvosi szóval mandibula) szögét - a CT felvétel pontos, három dimenziós rekonstrukciót tett lehetővé.

Az eredmények felvetették, hogy az életkor előrehaladtával a mandibula kifejezetten tágul, a szögeket elemezve a legkisebb a hajlása fiatalkorban, a jóval tompább szöget zár be időskorban. "Az arc alsó részét az állkapocs határozza meg, melynek változása befolyásolja az esztétikai megjelenést" - magyarázza Howard N. Langstein professzor. - "Mivel a csontos váz csökken, ez a lágyrészek felpuhulásában, rugalmasságuk elvesztésében nyilvánul meg."

Habár már korábban ismert volt, hogy a csontok állapota az életkorral párhuzamosan változik, azonban ennek megjelenésre való hatását eddig még senki nem vizsgálta.

A Stanford Egyetemmel és a Harvard Egyetemmel együttműködésben született tanulmány felveti, hogy az arccsont öregedése a jövőben behatással lesz a fiatalítást célzó műtéti módszerekre is, ugyanis a jövőben speciális felső és alsó állkapocs-implantátumok terjedhetnek el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció