Nőgyógyászati műtét után

Egy nőgyógyászati műtét után a beavatkozás módja szerint különböző mértékű lehet a műtét okozta megterhelés, így a felépülés is változó. Erre természetesen intenzívebb mozgás esetén is tekintettel kell lenni.

A műtéti behatolás lehet hasi úton, metszéssel járó, majd varratokkal gyógyuló. Természetes, hogy ilyenkor a seb gyógyulási ideje mérvadó. Ezt a mozgásból származó fájdalmak jelzik is. Ilyenkor legfontosabb, hogy kíméljük a sebet, és sportként legfeljebb a sakk jöhet szóba, illetve a záróizmok helyes edzése. Laparoszkópos behatolás során csupán néhány apró nyíláson át végzik el a műtétet, a gyógyulás lényegesen rövidebb, hiszen nincs metszett seb, a belső vérzés is kevesebb volt. De ez csak a felszín. A mélyben megsérülhettek izmok, szalagok, erek.

Hüvelyen keresztül is végezhetnek bizonyos nőgyógyászati műtéteket. Ilyen esetben lehet, hogy nincs is látható nyoma a műtétnek, de azért a kitágított záróizomzat miatt a test regenerálódásra szorul.

Szabályok:

Általában elmondható, hogy minden nőgyógyászati műtét után legalább hat hétig kerüljük a terhelést. Ez azt jelenti, hogy sok fekvés szükséges egészen addig, amíg a belső szövetek regenerálódnak, és a seb begyógyul. Ez idő alatt lehetőleg ne cipeljünk, ne emeljünk, ne álljunk sokat. Semmiképp ne gondoljunk arra, hogy sportolni kezdünk. Hosszú távon többet ér ilyenkor a fizikai aktivitás csökkentése, mint az az erőfeszítés, melynek során gátlódhat a belső szöveti tér vérkeringése.

Gyakorta kezdenek nők korán edzeni műtét után, hogy ezzel is bizonyítsák, nem volt az annyira komoly, illetve azért, hogy ne hízzanak a felépülési szakaszban. Jobban járunk azonban egy kis túlsúllyal vagy enyhe diétával, mint a gyógyulás hátráltatásával. A háztartási munkát is érdemes egyszerűen vagy segítséggel megoldani.

A hüvely tágításával végzett műtét után nagyon komolyan érdemes edzeni a záróizmokat. A Kriston Intim Torna műtét utáni felépítő programja, a megtanult gyakorlatokat oly módon hasznosítja, hogy általa az izmok zárttá, feszessé tehetők napi néhány perces gyakorlás segítségével. Ez lényeges a sérves elváltozásokat követően, amikor méhsüllyedés, hólyag, vagy végbél megereszkedésének (hólyagsérv, végbélsérv) megszűntetése céljából vagy a hüvely szűkítése érdekében végezték a műtétet. Függőeleges terhelést csak akkor alkalmazzunk, ha már erősnek érezzük a hüvelyt teljes hosszában. Ekkor kezdhetőek azok a sportok, melyek során kerüljük el a préseléseket, nyomásokat, húzásokat, tolásokat, rázkódásokat. A legjobb gyaloglással, úszással, szobatornával kezdeni az edzést, hogy ismét formába lendüljünk.

Méheltávolítás után hat hét is kevés lehet a gyógyulásra. A legtöbb esetben a vágás begyógyul, de a megváltozott szervi környezet miatt csak akkor kezdjük az edzést, ha nincs semmi különösebb érzetünk, tüsszentésnél sem csöppen el a vizelet. Könnyebb a felgyógyulás, ha a műtét során megtartották a méhszájat. Elhúzódhat azonban a felépülés, ha azt is eltávolították, mert ilyenkor labilisabbak a belső szervek. Ekkor már a későbbiekben sem javasolt a rázkódás. Futás helyett inkább úszás javasolt. Kerülni kell minden olyan mozdulatot, mely során lefelé nyomódik a méhszáj. A görbe testtartással végzett spinning akár káros is lehet. Nagyon kis felületen támaszkodik a gát, előredöntött a felsőtest, és préseléssel jár az erős menet kerékpározás közben.

Akkor érdemes csak elkezdeni a alakformálás érdekében végzett sportokat vagy az intenzívebb testedzést, amikor a belső környezet már helyrejött. Mire is mennénk csinos külsővel, miközben belül nem állt helyre az egyensúly?

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +13 °C

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Az északi részeken nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. A hőmérséklet délután 26, 31, késő este 18, 24 fok között között alakul. Ma még melegfronti hatásokra kell számítani, de este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra