A fog és az íny

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Fogaink épségét nemcsak esztétikai szempontok miatt kell megőrizni. A jó rágás a kifogástalan emésztés alapfeltétele.

Testünk legkeményebb szövete a fog, az állcsont és az állkapocs peremén elhelyezkedő mésztartalmú szervünk. A metszőfogak "levágják" az ételt, a szemfogak apróbb darabokra tépik, a kis- és a nagyőrlők szétmorzsolják, vagyis előkészítik a további emésztésre. A maradandó fogazat a gyermek hétéves kora táján jelenik meg. A fog fehér, látható részét borító zománc a korona. A fogak belső csontállományát dentinnek nevezzük. A fog rejtett részét, a fogínyben lévő gyökeret cement öleli körül. Az állcsont és az állkapocs foglalja magába az egész fogsort, amely felnőtteknél harminckét fogból áll (a négy bölcsességfogat is beleértve). Oxigénnel és a léthez nélkülözhetetlen más elemekkel a fogakat is a vérerek látják el, s van bennük egy főideg is.

A fogszín elváltozásai

Tünet
Különböző tényezők okozzák a fogak elszíneződését vagy elszíntelenedését.
A fog felületén látható barna vonalak a fogszuvasodás jelei, ilyen esetben haladéktalanul fogorvoshoz kell menni. Megjelenhetnek a fogakon sárgás, olykor barnás foltok is, melyeknek nincs kóros hátterük; rendszerint a dohány, a kávé, a tea festékanyaga, esetleg fogkő okozza az elszíneződést.
Az is előfordulhat, hogy az ivóvíz túl magas fluoridtartalma váltja ki az elszíneződést.

Okok
A fogak színe változhat alultápláltság miatt, öregedéskor, de okozhatja már az enyhe vitaminhiány is. A dohányzás, a kávé, a tea együttes hatása, valamint vastartalmú gyógyszerek és egyes antibiotikumok is árthatnak a fehér fogaknak.

Kezelés
A fog elszíneződését nem szükséges kezelni, kivéve kóros tünetek jelentkezésekor. Utóbbi esetben a kezelést az okok függvényében kell megválasztani, például vitaminpótlás, fogkő-eltávolítás. Vigyázzunk a fogak fehérítésére szánt "csodatévő" termékekkel, kérjük ki fogorvosunk tanácsát.

Fogpótlás

"Balesetben kitört egyik alsó kismetszőm. Félek, hogy a pótlás elrontja a korábban hibátlan fogsoromat." Nem kell aggódnia, a fogsora olyan szép lehet, mint a balesete előtt. Minden fognak jellemző színezete van, és ezt a fogtechnikusok jól tudják. Amikor a fogorvostól átveszik az ön foglenyomatát, a pótlás színét az eredeti fog színéhez igazítva választják ki.

Az őrlőfog metszeti képe:

a fogzománcot (fehér), a fog módosult csontos állományát (narancsszínű) és a fogbélürege (piros) ábrázolja. A kék rész jelöli a gyökeret borító cementet.

Fogcsikorgatás

Tünet
A bruxizmusban szenvedő beteg rendszerint alvás közben csikorgatja fogait.

Okok
Alvás közben az állkapocs ízületeire túl nagy nyomás nehezedik, és az állkapcsok izmai görcsösen összehúzódnak. Mindez származhat az alsó és a felső fogsor rossz elhelyezkedéséből, foghiányokból, alvás közbeni öntudatlan idegességből.

Veszélye
A krónikus bruxizmus károsíthatja a fogakat, mert elkoptatja a fogzománcot. Az erős és rendszeresen a fogra nehezedő nyomás sértheti a fogbelet. Ez a funkciózavar változtathat a halánték, az állcsont és az állkapocscsont hátulsó nyúlványa által alkotott ízület jó működésén. A huzamos fogcsikorgatás torzíthatja az állkapocs tengelyét, ami fájdalmas lehet, sőt fejfájást is okozhat.

Kezelés
A leghatásosabb a sínezés. Éjszakára a harapást stabilizáló vékony műanyag sínt lehet a fogívre helyezni, így rögzítve a helyes fogzáródást.

Segíts magadon!

Állkapocs-ízületi fájdalmak
Ha rágóizomgörcsöt, vállig kisugárzó izomfájdalmat vagy gyakori fejfájást tapasztal, ellenőriztesse a fogait. Az orvos megvizsgálja az állkapocsívet, a töméseket és a fogsor zárásakor a fogpótlásokat. Az ilyen fájdalom enyhíthető meleg, nedves borogatással, minimális állkapocsmozgással. Szakember irányításával tanulja meg és végezzen rendszeresen szájnyitási és tágítási gyakorlatokat. Ez fontos ahhoz, hogy az állkapocsízület megőrizze mozgathatóságát.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31972

Orvos válaszol
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén döntően fátyolfelhők szűrik a napsütést, emellett nyugaton, illetve északon gomolyfelhők is lesznek.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag