Amikor az idősek elkezdenek inni

Sokan nem is érzékelik a problémát
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

alkoholfogyasztás, időskori alkoholizmus

Egyedüllét, magány, szomorúság - vagy éppen más okok. Mindez közrejátszhat abban, hogy az időskori alkoholfogyasztás egyre több problémát okoz. Sok ember korosodva nyúl a pohár után, nem is érzékelve, hogy túl sokat iszik. Szakértők most speciális programot dolgoztak ki számukra.

Egyre aggasztóbbak az adatok: az időskori alkoholproblémák megszaporodtak az utóbbi időben - írja a német Die Welt napilap online kiadása.

Az időskori alkoholizmusról keveset beszélnek: az orvosok vagy éppen a gondozószemélyzet sokszor elhallgatja a problémákat. A Die Welt példaként említ egy 72 éves nőt, aki férje elvesztése után vált alkoholistává. De nem csupán az alkohol okoz problémát az ilyen esetekben: a függőség gyógyszerekkel együtthatva alakulhat ki. Egyes erősítő, gyógyhatású szerek pedig maguk is tartalmazhatnak alkoholt - Christa Merfert-Diete addiktológus beszélt erről a német lapnak.

Merfert-Diete szerint nem ritka, hogy valaki idős korban kezdjen el inni: elsősorban a partner elvesztése, a magány, a nyugdíjas életre való átállás okoz problémát az érintetteknek. De az is gyakran elősegíti az időskori fokozott alkoholfogyasztást, hogy nem kell arra figyelniük, amire fiatalkorukban: például már nem vezetnek autót.

Ugyanakkor az orvos felhívta a figyelmet arra is, hogy az idősebbek szervezete kevésbé bírja a megterhelést, tehát már kisebb mennyiségből is sok probléma adódhat. A német Robert Koch Intézet felmérése szerint az idős férfiak egyharmada, a nők közül pedig minden ötödik fogyaszt kockázatos mennyiségű alkoholt. A felmérésben 65 és 79 év közötti személyeket vizsgáltak.

Az időskori alkoholfogyasztás egyre több problémát okoz (fotó: Europress)

Az időskori alkoholfogyasztás egyre több problémát okoz (fotó: Europress)


A nőknél ilyen korban a veszélyes mennyiség határa 10-12 gramm alkoholnál kezdődik (naponta). Ez körülbelül egy deci bornak vagy pezsgőnek, illetve negyed liter sörnek felel meg. Férfiaknál a határérték ennek a duplája. A riasztó számok ellenére nem foglalkozunk eleget ezzel a problémával - véli néhány szakértő. Hiányoznak a megfelelő kezelések az idősek számára. Az addiktológus Gerhard Bühringer szerint sokan ráhagyják az idősekre ezt a "szokást". Bühringer a drezdai Műegyetem (Technische Universität Dresden) tanára és egy müncheni magánintézményt (Münchner Institut für Therapieforschung) is irányít.

A német szakértők most dán és amerikai kollégáikkal fogtak össze. Segíteni próbálnak a idősödő betegeknek. Az "Elderly" elnevezésű programban résztvevők 4-12 alkalommal vehetnek részt olyan terápián, tanácsadáson, ahol a megfelelő életvitelre (absztinenciára) oktatják őket. Azt akarják a szakértők bizonyítani, hogy nincs feltétlenül szükség évekig tartó kezelésekre.

Végül is a leszokás ilyen korban sem lehetetlen: a 72 éves nyugdíjas tanárnő azért hagyott fel az ivással, mert a fiával való viszonyt akarta javítani. "De fizikailag is a végét jártam" - mondta, névtelenül nyilatkozva a lapnak.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Mihranian Hermon
belgyógyász, addiktológus
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30037

További belgyógyász magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag