Alzheimer-kór: a cukorbetegség okozza?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az Alzheimer-kór és a cukorbetegség közötti összefüggéssel régóta tisztában vannak a szakemberek, azonban a pontos mechanizmust nem tudták leírni. Egy új kutatás során azonban olyan eredmények születtek, melyek nemcsak a kapcsolat természetét írják le, de a súlyos neurológiai rendellenesség megelőzésében is szerepet játszhatnak.

Melissa Schilling, a New York University professzora csapatával több évtizedre visszamenőleg elemezte és hasonlította össze a cukorbetegségről, az Alzheimer-kórról szóló, és az ezek közötti kapcsolatot célzó molekuláris biológiával foglalkozó kutatásokat. Elsősorban arra keresték a választ, hogy milyen mechanizmusok köthetik össze a két súlyos betegséget - a felmérések alapján ugyanis a cukorbetegség nagymértékben növeli az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját, illetve az inzulinszint zavarai a betegek mintegy felében megtalálhatóak.

Hogyan kezelhető az Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kórt sokáig nem is tekintették betegségnek, csak az idős korral együtt járó jelenségként beszéltek róla, így már a leírását, meghatározását is joggal tekinthetjük a kezelése érdekében tett első lépésnek. Mit kell tudni erről a betegségről?

Úgy találták, hogy a két betegséget elsősorban egy enzimcsoport köti össze. Azok a enzimek ugyanis, amelyek az inzulin lebontásáért felelősek, az amyloid-béta nevű fehérje lebontását is végzik. Az amyloid-béta úgynevezett plakkokat képez az agyban, és ezek a plakkok nagy mennyiségben megtalálhatóak az Alzheimer-kórosok agyában. Amikor valaki hiperinzulinémiában szenved, vagyis a szervezete túlságosan sok inzulint termel, például a nem megfelelő étrend, a túlsúly, a prediabétesz vagy a korai stádiumú cukorbetegség miatt, akkor a szervezetben található speciális enzimek inkább az inzulin feldolgozását végzik, nem pedig az amyloid-bétáét, így az sokkal nagyobb eséllyel gyűlik össze és alkot lerakódásokat az agyban.

A vércukorproblémák Alzheimer-kórhoz vezethetnek

A vércukorproblémák Alzheimer-kórhoz vezethetnek

"A hiperinzulinémia rengeteg embert érinthet világszerte, és a legtöbben nem is tudnak arról, hogy a szervezetükben milyen harc zajlik. Ha sikerülne felhívni az emberek figyelmét erre a betegségre, és a kockázati csoportokba tartozókat is hatékonyabban szűrni, akkor valószínű, hogy az Alzheimer-kóros esetek száma is csökkenne" - mondta Schilling professzor. "Nagyon fontos lenne a már diagnosztizált demens betegek rendszeres vizsgálata is, mert néhány kutatás szerint ha a hiperinzulinémiát kezelik, akkor azzal lelassítható, sőt akár vissza is fordítható az Alzheimer-kór."

Egy amerikai szakmai szervezet, az American Diabetic Association szerint a felnőtt népesség három százaléka szenved cukorbetegségben anélkül, hogy bármilyen kezelést kapna, további 30 százalékuknál pedig prediabéteszes állapot alakult ki. Szerencsére, ez utóbbit nagyon jól lehet kezelni, megelőzni, sőt vissza is fordítani, például a felesleges súlytól való megszabadulással, megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással.

A kutatás eredményeiről a Journal of Alzheimer's Disease című szakmai lapban számoltak be.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Barta Tünde
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag