Ciki aranyérrel orvoshoz fordulni?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ne szégyeljünk orvoshoz fordulni, hiszen az egészségünk múlhat rajta. A proktológus tanácsai.

"Gyakran tapasztalom, hogy a rendelésemen megjelent páciensek túlzott elvárással érkeznek hozzám. Ez nem a kezelés eredményességére vonatkozik, hanem a feltételezett szörnyűségre, ami a vizsgálat alatt érni fogja őket. Ehhez persze hozzájárulnak mások rémtörténetei is, amelyek fokozzák a vizsgálattól való félelmet. Olykor fogalmuk sincs a pácienseknek, mi fog történni velük, a leginkább az ismeretlentől félnek. Ezért elsőként a felesleges félelmet, az ismeretlen miatti szorongást próbálom eloszlatni. A proktológusnak az a dolga, hogy végbélbetegségeket gyógyítson, már rengeteg ilyen jellegű problémát látott, ezért nincs ok szégyenkezni" - emel ki Dr. Bánfalvi Péter proktológus, sebész.

Ha már kialakult valakinél az aranyér, akkor nem hunyhatunk szemet a probléma fölött: a kellemetlenségek, afájdalombizony az egész életünket meghatározhatja, és ha nem kezeljük megfelelően az aranyeret, egyre súlyosabb lesz az állapotunk! Korábbi cikkünkben 5 olyan jó tanácsot adtunk, amit minden érintettnek érdemes megfogadni.

A beteg nyugodtan megnyílhat orvosának, mindkettőjüknek könnyebb így. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy a páciens szégyenlősségből, vagy mert nem tartja fontosnak a kezelés szempontjából fontos információt hallgat el. Például, hogy véralvadásgátlót szed, ez pedig komoly gondok forrása lehet.

Miért érdemes időben orvoshoz fordulni?

Sokan azt gondolják, hogy csak ők csinálnak ekkora ügyet a problémájukból, pedig ez nem igaz.
Jobb hamarabb túlesni a vizsgálaton, és megkönnyebbülni, mint szorongani, és "lehet, hogy mégis komoly bajom van?" típusú dolgokon rágódni. Minél hamarabb eljut valaki az orvoshoz, annál hamarabb fény derül a problémára, nagyobb a valószínűsége, hogy ép bőrrel megússza, még ha rosszindulatú elváltozást is találnak - mutat rá a szakember. Majd hozzáfűzi, gyakori tapasztalat, hogy ha rendszeres az aranyeres probléma, akkor az érintettnek az egész életvitelét meg kell változtatnia, és a feneke körül forog az egész élete.

Jobb hamarabb túlesni a vizsgálaton és megkönnyebbülni, mint szorongani
Jobb hamarabb túlesni a vizsgálaton és megkönnyebbülni, mint szorongani,

"Csak így megy el WC-re, csak úgy keni, csak úgy mossa", teljesen beszabályozza az ember mindennapjait - ez egy állandó probléma, magyarázza a proktológus. Majd hozzáteszi: sokkal egyszerűbb ezt megoldani, mintsem egy egész életen át szégyenkezni.

"Nagyon sokan 20-30 éves panaszokkal jönnek el hozzám, melyeket ripsz-ropsz meg lehet oldani. Pedig akár egy végstádiumú aranyér is olyan állandó végbél-irritációt okozhat, ami az évek folyamán rákká fejlődhet."


"Folyamatos vérzéssel járó kezeletlenaranyéresetén vérszegénység is kialakulhat. A váladékozó aranyér állandó irritációt, viszketést, gyulladást okozhat, székelési problémákkal járhat. Az ember nem emelhet, állandóan vigyáznia kell magára, kényelmetlen helyzeteket teremt" - teszi hozzá a szakember.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32445

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!