Ami a szívet védi, az a vesekövet is távol tartja

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy új tanulmánysorozatból kiderül, hogy a szív és csontok egészségével kapcsolatos életmódbeli tényezők távol tarthatják a fájdalmas veseköveket is.

Kiderült, hogy az étrend, a testsúly, kalóriabevitel és gyógyszerhasználat egyaránt meghatározhatja, kinél áll fenn a vesekövek kialakulásának veszélye. Bár a betegség legfőbb kockázati tényezője a folyadékhiány, örökletes alapon is kialakulhat, továbbá sok más faktor is hozzájárulhat.

Veseműködés

Veseműködés
"A vesekövesség egyidős az emberiséggel, ezt az egy betegséget említi a hippokratészi eskü is" - mondta Dr. Marshall L. Stoller társszerző, A Kaliforniai Egyetem urológiai osztályának igazgatóhelyettese.

A kutatások megállapításai szerint a napi kalóriamennyiség csökkentése jelentősen visszaveti a kövek kialakulásának lehetőségét. Ennek kiderítésére 78 551 beteg adatait elemezték a Női Egészségügyi Felmérés alapján, különös tekintettel a BMI-indexre és az étrendre. Az Oxfordi Egyetem kutatói pedig 50 617 ember adataiból következtettek arra, hogy a húsban gazdag táplálkozás szintén nagyobb kockázattal jár együtt, míg a friss gyümölcs, a rostok és bizonyos ásványi anyagok pont az ellenkező hatást érik el. Az antioxidánsok is csökkenthetik a kockázatot.

Az Iowai Egyetem kutatói felfedezték, hogy az alfa- és béta-karotin, valamint a béta-kriptoxantin (mely zöldségekben, diófélékben és magvakban található) fogyasztása összekapcsolható a vesekő megjelenésével.

Az elsősorban a magas koleszterin- és triglicerid-szint csökkentésére alkalmazott sztatinok ugyanakkor 50 százalékban előzik meg a vesekövességet a férfiak esetében, 70 százalékban pedig a nők körében. "Ezt még sosem mutatták ki korábban, ez egy teljesen új felfedezés" - mondta el Dr. Roger Sur, a sztatint vizsgáló tanulmány szerzője, a San Diego-i Vesekő Központ igazgatója. "Ez egy visszatekintő tanulmány, és sokkal több szilárd adatra lenne szükség hozzá. De kétségtelenül érdekes információkat tartalmaz, melyeket érdemes tovább vizsgálni." A kapcsolat annyira egyértelmű a szívbetegség és a vesekő életmódbeli tényezői között, hogy a vesekövesek elgondolkodhatnak azon, nem fenyegeti-e őket a szívbetegség veszélye is. A veseköves betegeknek ezért három általános tanácsot szoktak adni: a sófogyasztás és állati eredetű fehérjék mérséklése, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Ez a szív egészségéhez is nélkülözhetetlen.

A bemutatott tanulmányok kimutatták az összefüggést az életmód bizonyos faktorai és a vesekövek között, de az ok-okozati kapcsolatot nem bizonyították. A szakértők megjegyezték azt is, hogy a kutatás nem olyan részletes, mint a szakmai lapokban megjelenő tanulmányok.

Az eredményekről az Amerikai Urológus Szövetség éves gyűlésén számoltak be Washingtonban.

Animáció: HáziPatika.com
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag