FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Harmonikus párkapcsolat - a hűség, a szex és a házimunka dicsőítése

B. Z.

Évek óta tartós kapcsolatban, házasságban él? Harmonikusnak érzi a kapcsolatát? Hány hullámvölgyön van már túl?

Párkapcsolati ciklusok

A jó kapcsolatokban, a boldog házasságokban sem működik minden tökéletesen, két ember viszonya nem lehet változatlan évekig. Hullámvölgyek és hullámhegyek jönnek, a harmonikus kapcsolatot azonban az különbözteti meg a kudarcra ítélttől, hogy a párok elfogadják ezt a ciklikusságot, és képesek kompromisszumot kötni az együttélés érdekében.

Érdekesség

A boldogtalan pároknak nagyobb az esélye arra, hogy szívrohamot kapjanak, de a rossz házasság a mellkasi fájdalom, a pangásos szívelégtelenség és a nők metabolikus szindrómájának kockázatát is növeli - jelent meg az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban.

A kezdeti lelkesedést hosszabb-rövidebb idő után szükségszerűen követi egy elcsendesedés - az ember nem éghet mindig ugyanazon a hőfokon, a kapcsolatban a két fél állandó kölcsönhatásban van egymással, épp úgy, mint a bolygók vagy a természeti erők, amelyek hatnak egymásra. Jó esetben a kapcsolat újra felizzik szellemi vagy testi szinten, esetleg egyszerre mindkettőn. A kapcsolat felfelé ívelő szakaszát elindíthatja egy romantikus élethelyzet, a várt gyermekáldás híre, de akár egy közösen megoldandó, nehezebb élethelyet is. Bár a kapcsolatokban a 7. évet szokták fordulópontnak jelölni, a kapcsolati ciklusok bármilyen hosszúak lehetnek.
Általában az alábbi ciklusokra osztják a szakemberek a párkapcsolatokat.
  1. Megismerkedés, szerelem
  2. Összeszokás és otthonteremtés
  3. Gyerekek születése
  4. Gyereknevelés és karrierépítés
  5. A gyerekek felnövése, kirepülése a családi fészekből
Minden egyes ciklusban a kapcsolatok újabb megpróbáltatásai jelentkeznek. Azonban az egymást tisztelő és szerető párok őszinteséggel és kompromisszumokkal képesek ezeken a nehézségeken túljutni.

Mi kell a tartós kapcsolathoz?

Párkapcsolati szakemberek szerint a szerelmen túl még jó néhány dologra szükség van ahhoz, hogy két ember tartósan együtt tudjon élni. Az a jó, ha a szerelemből szeretet és barátság is kialakulhat, de a lecsendesedett érzelmek időnként képesek fellángolni.

Érdekes megállapításra jutott azonban egy amerikai felmérés: az emberek 62 százaléka úgy vélte, hogy a sikeres házassághoz nagyon fontos, hogy a férfi segítsen a házimunkában. A megkérdezettek 70 százaléka a szexet, 93 százaléka pedig a hűséget tartotta a legfontosabbnak a tartós kapcsolathoz. Ennél kevésbé volt fontos, és ezért a negyedik helyre szorult a pénz, ezt követte a jó lakhatási körülmények, az azonos vallási elkötelezettség, a hasonló ízlés, gyerekek és végül a politikai beállítottság.
Ezek a tényezők számos konfliktus forrásai lehetnek, de a szakemberek szerint ebben az esetben sem megoldás, ha a felek "homokba dugják" a fejüket.Azok a feleségek, akik nem mernek férjükkel vitába szállni, négyszer előbb halnak meg, mint azok, akik kimondják véleményüket a veszekedések során - olvasható a Psychosomatic Medicine-ben közölt tanulmányban.

Az unalom is aláaknázhatja két ember kapcsolatát - állítják a Michigani Egyetem és a Stony Brook Egyetem kutatói. Minél jobban unatkoztak a hetedik évben, annál elégedetlenebbek voltak a párkapcsolatukkal a tizenhatodik évben - fogalmazta meg tapasztalatait Terri Orbuch a Társadalmi Kutatóintézetből és a Nők és Nemek Kutatóintézetének professzorra.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok lehetnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag