Jódhiány tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2017.02.07.14:20

Szabó Emese

 Szabó Emese

 

dr. Koppány Viktória endokrinológus főorvos

 dr. Koppány Viktória endokrinológus főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a jódhiány?

A jód a testben kis mennyiségben előforduló nyomelem: a felnőtt szervezet jódtartalma 10-20 milligramm. Jódhiányról akkor beszélünk, ha ez az anyag nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben, emiatt pedig jódhiánybetegségek alakulnak ki. A nyomelemnek azért van fontos szerepe, mert a pajzsmirigyhormonok alkotórésze, annak képződéséhez van szükség jódra. A pajzsmirigy a legtöbb anyagcsere-folyamatban szerepet játszik, ezért nem mindegy, hogy megfelelőek-e a hormonszintjei. A jódhiánybetegségek közül leginkább a golyvát lehet kiemelni, de említeni kell a kreténizmust és az általa okozott vetélést is.

A jódhiány előfordulása és okai

A jódhiány oka az elégtelen jódbevitel, illetve az, ha a bevitt jód valami miatt nem tud beépülni a szervezetbe. A mikroelemet megfelelő mennyiségben táplálékkal bevinni alig lehet: ugyan a növények elvileg fölveszik a talajból, de Magyarország területének négyötöde jódszegény, emiatt pedig jód sem jut be a táplálékban. Jódban csak az Alföld középső része gazdag, a táplálékkal egyedül ott nincs gond ebből a szempontból. Nem magyar jelenségről van szó, a jódhiány az egész világot érinti.

A jódhiány miatt kialakuló golyva nagyon gyakori: Budapesten előfordulása 6 százalék körüli, a Dunántúlon fölmehet 20 százalékra is. Az Alföld déli részén, Csongrádnál és Szegednél 4 százalék körüli a gyakoriság, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5-25 százalék körüli. Megnagyobbodott pajzsmirigyet persze nem csak a jódhiány okozhat, de területi előfordulásából azért jól látszik ez az összefüggés is. A kreténizmus jóval ritkább, bár azt nem lehet tudni, hogy a vetélések hány százalékáért felelős a jódhiány.

Jódhiány amiatt is kialakulhat, mert ugyan a szervezet jut elég jódhoz, azt valamilyen betegség miatt nem tudja felvenni. Vannak például olyan gyógyszerek - egyebek mellett egyes szívgyógyszerek és pszichiátriai készítmények - , amelyek miatt a szervezet nem tudja hasznosítani a jódot. A szelénhiány is okozhat pajzsmirigybetegséget, az ugyanis szintén szükséges a jód anyagcseréjéhez.

A jódhiány diagnózisa

A jódhiány okozta pajzsmirigy-megnagyobbodást fizikális vizsgálattal, tapintással és ultrahangvizsgálattal azonosítják. A pajzsmirigyhormonok szintjét hormonvizsgálattal (TSH-vizsgálattal) lehet megállapítani, külön a jód szintjét nem szükséges meghatározni. Vérből ezt csak ritkán nézik, inkább a vizelet jódkoncentrációját szokták vizsgálni: ha ennek értéke 50 mikrogramm/liter alatt van, jódhiányra lehet következtetni (a vizelet jód koncentrációja optimális esetben 100 mikrogramm/liter).

Gyerekeket akkor kell vizsgálni, ha a növekedésükben vagy szellemi fejlődésükben mutatkozik elmaradás. Ez esetben szintén a pajzsmirigyhormon szintjének méréséből, illetve tapintásos és ultrahangos vizsgálatból lehet következtetni az esetleges jódhiányra.

A jódhiány tünetei és kórlefolyása

Ha a szervezet nem jut elég jódhoz, jódhiánybetegségek alakulhatnak ki, a tünetek is ehhez kötődnek. Ha például egy édesanya jódhiányos, emiatt pedig nem működik jól a pajzsmirigye, elvetélhet, illetve babája halva is születhet. Mivel a pajzsmirigyhormonok az újszülöttek és kisgyerekek agynövekedésére, szellemi képességeinek kifejlődésére is hatással vannak, a jódhiánynak erre nézve is lehetnek következményei. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha kicsik az anyaméhen belül nem kapnak elég pajzsmirigyhormont, akkor súlyos szellemi károsodást szenvedhetnek. Ezt nevezzük kreténizmusnak.

A jódhiány számos pajzsmirigybetegségért felelőssé tehető

A jódhiány számos pajzsmirigybetegségért felelőssé tehetőA babák kancsalok és süketnémák, törpenövésűek is lehetnek amiatt, ha nem jutnak elég pajzsmirigyhormonhoz. Enyhébb esetekben is lehet jel, hogy a gyerek nem növekszik megfelelően, nem jók a szellemi képességei. A jódhiány a felnőtteknél is okozhat betegségeket, már újszülött kortól kezdődően. Ennek klasszikus példája a pajzsmirigy-alulműködés, ha ugyanis kevés a jód, a pajzsmirigy alulműködik, nem tud elég hormont előállítani. Az elégtelen termelődés több hormont is érint, ugyanis az egyik pajzsmirigyhormonhoz (T4) négy, a másikhoz (T3) három jódatom kell.

Ugyancsak közismert jódhiánybetegség a pajzsmirigy megnagyobbodása, golyvája, amelynek vannak fokozatai: van, hogy még csak tapintható, de előfordul, hogy már szemmel is látható, szorongató érzést is okoz a torokban. A jódhiány áttételesen a növekedésben, fejlődésben, szellemi képességekben is okozhat visszamaradást.

A jódhiány kezelése

A jódhiánybetegségek kezelésének megkezdése előtt mindig tisztázni kell, hogy kizárólag jódhiányról van-e szó, vagy esetleg másról is. Például a pajzsmirigybetegségeknél az endokrinológusok mindig megnézik, nincs-e szó autoimmun pajzsmirigy-gyulladásról , vagy bármi egyébről. Ez azért fontos, mert például Hashimoto-pajzsmirigygyulladásnál nem adható jód.

Ha csak jódhiányról van szó, akkor a betegeknek jódot kell szedniük tabletta formájában. Ennek mennyisége az érintett életkorától függ: a kisgyerekeknek napi 100-120 mikrogramm jódra van szükségük, a 12 év fölöttieknek már 150 milligrammra, míg a várandós vagy szoptató anyukáknak 250 milligramm körüli mennyiségre. A beteg állapotát a szedés megkezdése után folyamatosan ellenőrzik, a hormonszinteket rendszeresen nézik.

A jódhiány megelőzése

A megelőzés érdekében a jóddal rosszul ellátott területeken gondoskodni kell a jódpótlásról. Jód egyebek mellett a konyhasóban van, azt ugyanis jódozzák, méghozzá ezért, hogy az emberek kellő mennyiségben fogyasszák, ne alakuljanak ki jódhiánybetegségek. Vannak országok, ahol a kenyeret jódozzák, van, ahol a vizet. Nálunk az ivóvíz jódtartalma alacsony: 25-50 mikrogramm jodid van csak egy liter vízben, ami elég kevés. A nyomelemet nagyobb mennyiségben tartalmazza a lazac, a tengeri alga, a brazildió (paradió), a kókuszolaj és a tojás.

A jódhiány szövődményei

Szövődményként azt lehet említeni, hogy a nagyméretű golyva már nyomhatja a légcsövet és a nyelőcsövet is, a pajzsmirigy-alulműködés szellemi elmaradást, fáradékonyságot, romló teljesítményt, hajhullást okozhat, ronthatja a teljes általános anyagcserét.

Hasznos tudnivalók

A jódot túl sem szabad adagolni, ha ugyanis ez történik, akkor a pajzsmirigy "lezárja a kapukat", nem engedi, hogy a mirigy túl sok jódot vegyen föl. A jodid túladagolása emiatt szintén pajzsmirigy-működési zavart okoz.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Koppány Viktória endokrinológus főorvosnak.

Kategória: Hormonbetegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Jódhiány kezelésére! További kérdésem van Jódhiány témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag