Így együnk fogaink egészségéért!

Keveset gondolunk rá, de a fogak nem csak a rágásban segítenek, hanem a szavak formálásában, így a beszédben is, valamint meghatározzák külsőnket is, mosolyunk által. Hát nem elég indok ez a megfelelő és rendszeres fogápolás mellett?

Fogaink egészségét a genetikai adottságokon túl szájápolási szokásaink is meghatározzák. Hogy elkerüljük a nagyobb problémákat rendszeresen, naponta háromszor szükséges fogat mosni, és félévente felkeresni a fogorvost. Ám a statisztikák szerint a magyar lakosság 15%-a nem mos fogat naponta, a fogorvost pedig a legtöbben akkor keresik fel, amikor már komoly probléma van, ami sok esetben ráadásul nem kevés fájdalommal is jár. Ilyenkor sajnos sokkal nagyobb kárt okozunk magunknak, hiszen általában komolyabb beavatkozásokra van szükség, esetleg a fog eltávolítására is.

Mindez befolyásolhatja evésünket, emésztésünket, és külsőnket is. Egy hiányos fogsor nem nyújt szép látványt, ráadásul akár egész arcberendezésünket is átalakíthatja. Ezért, és saját önbizalmunk, hiúságunk érdekében valóban fontos fogaink megfelelő ápolása, de ami a legjobb, hogy ezért nem kell nagy dolgokat csinálnunk. Lássuk csak!

Megfelelő étkezés

Kerüljük el a kávét

A kávé, a koffein és a cukor árt a fogaknak, főleg a cukrozott szénsavas üdítőitalok, mivel ezek felelősek a savtermelésért felelős baktériumok életre keltéséért, amelyek megtámadják a fogzománcot és károsítják azt.

Ne együnk túl sok édességet

Az édesség és a nassolás szintén a fogak ellensége. A bennük lévő cukor a fogak rossz állapotához, későbbiekben pedig a fogak elvesztéséhez vezethet.

Igyunk minél több vizet

A víz lemossa és eltávolítja a baktériumok egy részét, megakadályozva ezzel, hogy kifejtsék káros hatásukat és roncsolják a fogakat.

Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt

A zöldség-gyümölcs fogyasztása általánosságban pozitívan hat szervezetünkre, így fontos a fogak és a száj higiéniájának és egészségének szempontjából is. A vitaminhiány azonnal meglátszik az ínyen, mely hosszú távon akár komoly problémákat is okozhat.

Kerüljük a cukros rágógumikat

A cukros rágógumi szintén káros a fogakra, cukormentes változata viszont jó hatással lehet a száj higiéniájára. Elősegíti a nyáltermelést, mely semlegesíti a savas kémhatást, így a kártevők is kevésbé szaporodnak el.

Megfelelő szájápolás

Rendszeres szájápolás

Az étkezés mellett nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő és rendszeres fogtisztításra is. Az alapos szájápolás segít megelőzni a fogszuvasodást, illetve a különböző fog- és ínybetegségek kialakulását.

Járjunk rendszeresen fogorvoshoz

A fentiek betartása mellett is fontos, hogy rendszeresen, legalább félévente menjünk el fogorvosunkhoz. Egy alapos fogkőleszedés mindenképpen javasolt, és ilyenkor még könnyen elejét lehet venni egy későbbi komolyabb fogproblémának, betegségnek is. Próbáljuk a megelőzésre helyezni hangsúlyt, és ne az utólagos, sokszor késői megoldásokra.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)