Vizsgaidőszak: kávé, tea vagy energiaital?

A vizsgaidőszakban valahogy mindig rövidnek tűnik a 24 óra, és a lehető legtöbb (mód)szerrel próbáljuk meghosszabbítani a tanulási időszakot. A kávé, a tea vagy az energiaital a leghasznosabb az éjszakázás során? Előnyök, hátrányok, limitek.

Elérkezik az egész félév tananyagát számon kérő néhány hét, amikor a diákok minden tartalékukat mozgósítják: az adott szemeszter tananyagát kell rettenetesen rövid időn belül bevésni, sokszor az agykapacitás határait súrolva. Ilyenkor a diákok a "tuningszerek" és az agyserkentők széles repertoárját mozgósítják, melyeket képesek nyakló nélkül fogyasztani. Mielőtt úgy gondoljuk, hogy majd az energiaital vagy a kávé tanul helyettünk, tegyük mérlegre a várható előnyöket és hátrányokat is!

Egy feketét a hajrá előtt?

Régóta ismert serkentőnk a kávé, melyből vizsgaidőszakban ipari mennyiség fogy az egyetemisták konyhájában és kollégiumi szobájában - ilyenkor a szokásosnál is erősebb kivitelben.

 • Mit tud? A kávé a központi idegrendszerre fejti ki a hatását, rendkívüli módon élénkíti az agyat, serkenti a szívműködést, a légzést és az anyagcserét, fokozza a vizelet elválasztását. Élénkítő hatása azonban illékony: az egyik pillanatban még pörget, a vérnyomást (1-3 órás időtartamra) 5-10 százalékkal emeli meg, a másikban azonban már nem is érződik, és a napi alvásigényt sem csökkenti. Hogy tanulás után tudjunk aludni tőle, lefekvés előtt hat órával már kerüljünk mindennemű kapcsolatot a koffeinnel.
 • Limit: A napi maximum - ami még nincs negatív hatással a szervezetre - 300 mg koffein, ami 2-3 közepesen erős feketének felel meg.
 • Ellenjavallat, veszélyek: Szív- és vesebetegek, magas vérnyomásúak kerüljék a koffein fogyasztását! Kifejezett függőséget a koffein nem okoz, de a rendszeres fogyasztóknál hirtelen megvonása gyengeséget, fáradtságot, álmosságot válthat ki.
 • Hitek és tévhitek: Nagyon nagy kialvatlanság esetén a kávé sem segít, hiszen akkor a leghatékonyabb, ha megfelelő mennyiségű alvás van mögöttünk.

Két tétel között egy tea

A tea titka a teofillinben rejlik, ami hatásmechanizmusában nagyon hasonlít a koffeinre, csak kevésbé radikális szívpörgető. Csersavtartalma alacsonyabb a kávéhoz képest, ez az érzékenyebb gyomrúaknak lehet jó hír.

 • Mit tud? A teafogyasztás nemcsak az agy serkentése miatt számít józan döntésnek, hanem azért is, mert ezzel a folyadékpótlás kérdését is megoldjuk. Vizsgaidőszakban a filteres tea helyett hatékonyabb az ún. szálas tea, melyben több a hatóanyag tasakos társainál. Kevés nátrium található benne, viszont nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort. A teának enyhe feszültségoldó hatása van. A fekete mellett a zöld tea is bevált agyserkentő, és ennek fogyasztása előnyösebb azért is, mert felszívódása egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart, és koffeintartalma alacsonyabb. Emellett egy sor kísérlet igazolta már, hogy daganatmegelőző hatása van.
 • Limit: Mint azt számos kutatás bizonyítja, a túlzott teafogyasztás a májat és a vesét károsíthatja. Napi 8-10 pohárnál ebből sem ajánlott többet inni, a benne található serkentő hatóanyagok bevitelét is figyelembe véve.
 • Ellenjavallat, veszélyek: Fluoridtartalma miatt a teafogyasztás szabályait is a mértékletesség hatja át, legalábbis erre derített fényt egy . Az arra érzékenyek ezért ne kortyoljanak teát a késő délutáni, esti órákban, mert az alvászavarokhoz, nyugtalansághoz vezethet. Egy erősebb tea a gyomrot sem kíméli, akár gyomorégést is kiválthat.
 • Hitek és tévhitek: Bár a zöld tea valóban kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete, tévhit, hogy teljesen koffeinmentes lenne.

Szívdobogást fémdobozból

Az energiaitalok őshazája Japán, ahol az éjszakai műszakban dolgozók aktivitását fokozták velük először. A mai energiaitalok legfőbb összetevője nem meglepő módon a koffein, de sokszor megtalálható mellette a taurin, a ginszeng és a guarana is.

 • Mit tud? Az energiaitalok koffeintartalma szűkíti a perifériás ereket, ellenben tágítja az agyi ereket, így növeli a központi idegrendszer vérellátását, ez jelenti az élénkítő hatás lényegét. Az ilyen italok gyorsan pótolják a szervezet energiáját a bennük lévő egyszerű cukroknak köszönhetőn, és ugyanerre képes a cukormentes változatuk is, melynek például vitamin- és ásványianyag-tartalma (C-, B-vitamin, magnézium stb.) befolyásolja előnyösen a szervezet anyagcseréjét. Az összetevők élénkítenek, és átmenetileg növelik a teljesítményt. Gyors hatása annak köszönhető, hogy a benne található szénsav megnyitja a gyomor zárógyűrűit, ezáltal gyorsan a vékonybélbe kerül az elfogyasztott ital, és a benne lévő aktív anyagok gyorsan fel tudnak szívódni.
 • Limit: Mivel a szóban forgó italok dobozonként 80-300 milligramm koffeint tartalmaznak, napi három doboznál többet nem ajánlott inni belőlük.
 • Ellenjavallat, veszélyek: A túlzott fogyasztás veszélyekkel járhat, feleslegesen emeli a vérnyomást és a pulzust. A koffeinérzékenyeknél számos nem kívánt mellékhatás jelentkezhet már kisebb mennyiség fogyasztása után is: heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, remegés, álmatlanság, hányás, szédülés, mellkasi fájdalom, szélsőséges esetben pedig akár pánikroham is jelentkezhet.
 • Hitek és tévhitek: Az energiaitalok a folyadékpótlásra önmagukban nem alkalmasak, akárcsak a kávé.

+1 tipp: Nyakunkon a vizsgák, és még sehol nem látni a végét? Vizsgaidőszakban már fél siker a mértékletesség, a kiegyensúlyozott időbeosztás pedig nem teszi szükségessé, hogy szervezetünket túlpörgessük. Ami mindig kéznél van, az az eszünk és a jegyzetek, ezek időben elővéve sokkal hasznosabbak lesznek, mint egy negyedik kávé, esetleg még egy doboz energiaital.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)