Természetes tisztítószerek a konyhából

Ma már egyre több háziasszonynak fontos, hogy otthonát természetes eredetű, környezetbarát tisztítószerekkel takarítsa. A konyhában jó néhány alapanyag lehet a segítségünkre.

A tavasz az újjáéledés, a megújulás időszaka, de nem csupán szervezetünket és egészségünket illetően, hanem háztartásunkban is. Ilyenkor szeretjük otthonunkat alaposan kitakarítani, "tiszta ruhába öltöztetni", melyre a Húsvét előtti időszak ráadásul még tökéletesen meg is felel.

S
A konyhában jó néhány alapanyag lehet a segítségünkre

De, ha már megújulásról beszélünk, akkor vigyünk új szellemiséget otthonunk takarításába is! Hagyjuk el régi, vegyszeres tisztítószereinket, és használjunk helyettük természetes eredetű, de ugyanolyan hatékony, és környezetbarát megoldásokat. A konyha erre is tökéletes, sőt, költséghatékony alternatívákat nyújt a számunkra! Hogy mik ezek?

Ablaktisztítás

Ha nagyon koszos az ablak, akkor az ecet az egyik legjobb tisztító, dörzsöljük át vele a piszkos felületet, majd ronggyal töröljük szárazra.

Bútortisztítás

Portalanításhoz használjunk citromlevet és nedves papírtörlőt, fényezéshez pedig készítsünk házi bútorfényezőt citromfűolaj és olívaolaj keverékéből. A citromfűből csak keveset használjunk, és egyszerre csak kis mennyiséggel dolgozzunk. A foltokat só és étolaj, vagy citromlé keverékével tüntethetjük el, a bőrbútorokat pedig szódabikarbónás vízzel tisztíthatjuk. Bármelyik lehetőséget is válasszuk, takarítás végén mindig töröljük át száraz ronggyal a bútorok felületét.

Padlótisztítás

A drága, és nem is mindig hatékony padlótisztítók helyett tegyünk természetes alapú, növényi szappant a felmosóvízbe. Meg fogunk lepődni, de még a legmakacsabb szennyeződésekkel is kitűnően elbánik. Padlófényezéshez a lenolaj és pár csepp citromlé lehet jó választás, a linóleumhoz néhány csepp növényi olaj is megfelel.

Szőnyegtisztítás

Ha szép színt szeretnénk a szőnyegeknek varázsolni, keféljük át jó alaposan konyhasóval. Egyéb foltokat ecetbe mártott kendővel tüntethetünk el.

Illatosítás

Ha otthonunkba friss, kellemes illatot szeretnénk, ne mesterséges illatosítókat, hanem füstölőket, illóolajokat, illatos gyertyákat használjunk, de legfőképpen minden nap alaposan szellőztessük ki a lakást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)