Méregdrágák lettek a zöldségek

Rekordnövekedést mutatnak a fogyasztói árak a legújabb KSH-jelentés szerint. Leginkább a friss élelmiszerek drágulnak - majdnem ötödével kell többet fizetni a gyümölcsökért, zöldségekért.

Több mint hat éve nem volt ilyen drágulás, mint amilyet a márciusi fogyasztói árakban tapasztalhatunk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján ugyanis a februári 3,1 százalék után az elmúlt hónapban 3,7 százalékkal emelkedtek. Ilyen mértékű növekedésre elemzők szerint 2013 óta nem volt példa.

Tovább drágultak a zöldségek
Tovább drágultak a zöldségek. Fotó: 123rf

Drágább lesz az egészségtelen és az egészséges élet is

Jelentős volt az emelkedés a dohánytermékek és szeszes italok esetében: majdnem egytizedével kell többet fizetnie annak, aki ezekkel a szerekkel rombolja az egészségét. De mélyebben kell a pénztárcájába nyúlni azoknak is, akik tudatosan táplálkoznak. Az idényáras élelmiszerek - mint a burgonya, friss zöldség és gyümölcs - ötödével kerülnek többe, mint egy évvel korábban. Érdekes, hogy az élelmiszerek körében ellentétes irányú tendenciát is találunk: a tojás 12,5, a tej 7,2, a cukor 3,9 százalékkal lett olcsóbb.

Közhely, hogy a zöldségek fogyasztása egészséges. Azt azonban kevesen tudják, hogy egyes zöldségek annyira jót tesznek a szervezetünknek, hogy már szinte gyógyító hatással bírnak . Hogy melyek ezek? Korábbi cikkünkből kiderül.

A zöldségárakat tavaly a szélsőségesen meleg időjárás nyomta fel - ahogy korábbi cikkünkben is olvasható. A rendkívüli aszály miatt ugyanis sokkal kevesebb lett a termés. Így a késői burgonya 44 százalékkal, a vöröshagyma 48 százalékkal, a fejes káposzta pedig 53 százalékkal drágult.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)