Kókusztej és kókuszvíz közötti különbség

A kókusztej és a kókuszvíz fogyasztásának egyre nagyobb a divatja. A sok újdonság között azonban néha nehéz eligazodni, ezért nem árthat, ha tisztában vagyunk az alábbiakkal.

A kókusztej és a kókuszvíz között különbség van abban, hogy a kókusz melyik részéből származnak, továbbá nem ugyanannyi bennük a tápanyag, és más-más módon hatnak jótékonyan a szervezetre. Mind a kettő egyre népszerűbb, és egyre több helyen elérhető, de fontos, hogy tudjuk, melyik mire jó, mielőtt megvásároljuk.

Kókuszvíz

A kókuszvíz az a folyadék, amely a fiatal, akár még éretlen kókusz belsejében összegyűlik. Ha felnyitunk egy zöld kókuszt, és beledugunk egy szívószálat, a kókuszvizet tudjuk kiszívni belőle. Nagyon tápláló ital, remekül hidratál, frissít, és roboráló hatású . Nem véletlen, hogy keményebb edzések után kókuszvizet szoktak javasolni regeneráló italként. Sok benne a nátrium és a kálium, így segít pótolni az edzés során elveszített tápanyagokat. Kutatások bizonyítják, hogy akik rendszeresen isznak kókuszvizet edzés után, hamarabb helyreállíthatják a folyadékháztartásukat.

Ez a különbség a kókusztej és a kókuszvíz között
Kókusztej és kókuszvíz: más-más módon hatnak a szervezetre

A kókuszvíz csészénként mindössze körülbelül 45 kalóriát tartalmaz. Ez persze több mint a sima vízé, ugyanakkor a kókuszvízben több a vitamin és a tápanyag is. Extrém kimerültség, kiszáradás esetén nagyszerű megoldás, és védi a szervezetet a magas vérnyomás, a stroke és a szívroham kialakulásától is. Ráadásul íze kellemesen édeskés és frissítő.

Kókusztej

A kókusztej az öregebb, érettebb kókuszból származik. Ahogy a kókusz öregszik, a benne található kókuszvizet beszívja a gyümölcs húsa, éppen ezért a kókusztej kinyeréséhez a kókuszt fel kell dolgozni. Házilag is elkészíthető, ha a kókusz húsát vagy a sima kókuszreszeléket leforrázzuk, kicsit állni hagyjuk, összeturmixoljuk, majd egy finom szűrőn átszűrjük a pépet. A visszamaradt folyadék a kókusztej.

A kókusztej sűrűbb mint a kókuszvíz, és egész más a tápanyagtartalma. Egy pohárnyiban csaknem 500 kalória található, így legtöbbször nem inni szokták, hanem főzéshez vagy sütéshez használják. Egy csésze kókusztejben 50 gramm zsír van, éppen ezért akik fogyni próbálnak, illetve vigyáznak a keringésükre, csak mértékkel fogyasszák. A kókusztej vitamintartalma magas, sok benne a C-vitamin, emellett bőven van benne magnézium, vas és rost is. Remekül megy indiai ételekhez , krémlevesekhez, de desszertek, sütemények, krémek is készülhetnek belőle. Állaga selymes, íze édes, kókuszos.

Forrás: organicfacts.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)