Így táplálkozunk mi!

Kiss Verus

A Szépművészeti Múzeumban tartották az OÉTI történetét összefoglaló könyv bemutatóját: az intézet régi és jelenlegi dolgozói mellett a tudományos élet több képviselője is jelen volt az ünnepségen.

A táplálkozási szokások feltérképezésétől az ezzel kapcsolatos ajánlások kidolgozásáig, az étrend-kiegészítő készítmények elemzésétől a kozmetikumok vizsgálatáig, a vízfogyasztást népszerűsítő kampányoktól a sócsökkentő programokig számos területet ölel fel az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) tevékenysége. Az intézet több mint 60 éves történetéről, feladatairól és eredményeiről ad áttekintést az a hiánypótló kötet, melyet a keddi ünnepségen ismerhetett meg az olvasóközönség. A kötet bemutatóján dr. Karádi István (SOTE), dr. Bende Attila (EMMI) és dr. Martos Éva, az intézet főigazgatója tartott beszédet.

Egy kis visszatekintés

A magyar egészségügy tradicionális, ugyanakkor folyton korszerűsödő tudományos és kutatóintézete az OÉTI. Országos hatáskörű, több mint fél évszázados intézet: 1949-ben alakult. Bár neve többször módosult, alapvető feladatai nem változtak. Sőt az újabb korszakok új egészségvédelmi elvárásaival még hangsúlyosabbá vált az intézmény szakértői, egészségügyi, és így társadalmi szerepe. Kiemelkedő tevékenysége miatt a táplálkozástudomány hazai fellegvárának is hívják. Nemcsak honi, de nemzetközi szakmai körökben is elismert.

Az OÉTI vizsgálja a táplálkozással összefüggő kockázati tényezőket, táplálkozási módszertani ajánlásokat is kidolgoz. Nemrég modernizált laboratóriumában elemzi például az étrend-kiegészítőket, kozmetikumokat is. Már a kezdetektől felméri a lakosság tápláltsági helyzetét, táplálkozási szokásait. A legutóbbi, 2009-es kutatás - sok más mellett - megállapította: a magyar felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Sajnos Magyarországon is egyre növekszik a táplálkozással összefüggő megbetegedések száma. A prevenciós szemléletváltással - együttműködve honi és nemzetközi szervezetekkel (WHO, FAO/WHO, EU-munkacsoportok) - szintén kiemelten foglalkozik az intézmény. Csakúgy, mint szakmai képzésekkel, továbbképzésekkel. Több ezer kötetes szakkönyvtára páratlan a maga nemében.

Az OÉTI számos kreatív és innovatív programot - "Az egészség is lehet finom!", "Startolj reggelivel!" - indított el, hogy már gyerekkorban tudatosodjon az egészséges táplálkozás. A "HAPPY" (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) modellprogram a vízfogyasztást - szemben az üdítőkkel - népszerűsíti a fiatalok körében. Természetesen a felnőtt lakosságnak is szervez az intézet különféle eseményeket az egészséges életmód és étkezés népszerűsítésére. Az OÉTI koordinálja a STOP SÓ! Nemzeti Sócsökkentő Programot is.

Az intézet aktívan segíti a közétkeztetés minőségi megújítását is. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években egyre szorosabb kapcsolat alakult ki az OÉTI és az oktatási, nevelési intézmények között, s már egyre több helyen ügyelnek az iskolai büfé egészséges ételválasztékára.

A sportolók egyedi táplálkozására is gondot fordít az intézet, melynek munkatársai táplálkozási tanácsadóként segítették 2008-ban az olimpiai vízilabdacsapat felkészülését a pekingi világjátékokra.

Speciális főzőiskola

Az OÉTI a közelmúltban hozta létre (saját épületében) speciális, egészségközpontú főzőiskoláját "A főzés 6alma" elnevezéssel. A tanfolyamokon nemcsak az egészséges táplálkozás alapvetéseit "tálalják": az intézet dietetikusai segítenek bizonyos, a táplálkozással ugyancsak összefüggő betegségek ételterápiájában is, kijavítják a táplálkozási hibákat.

Az OÉTI szerepe

Melyik termék kap zöld pipát?

A bejelentett, zöld pipával jelölt étrend-kiegészítők esetében a bejelentő által benyújtott dokumentumok, valamint a rendelkezésre álló, releváns adatok alapján nem merültek fel olyan súlyos hibák az összetétellel, a termék várható hatásaival, a jelöléssel, és a címkén alkalmazott egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban, amelyek alapján feltételezni lehetne, hogy a termék fogyasztása kockázatos lenne a fogyasztó egészsége szempontjából, valamint hogy a termék nem felel meg a bejelentéskor hatályos jogi rendelkezéseknek, úgy mint az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet, a 1924/2006/EK rendelet és a hozzá kapcsolódó egyéb rendeletek előírásainak. (az OÉTI honlapjáról)

Mint azt a HáziPatika.com dr. Martos Évától megtudta, az OÉTI az elmúlt évtizedekben nem egy emlékezetes "lavinát", intézkedést, ellenőrzési folyamatot indított el, ami gyökeres változást hozott az egyes szabályozások, nyilvántartások történetében: ilyen volt például az étrend-kiegészítők módszeres tesztelésének bevezetése, mely segítségével egy egyszerű vizsgálattal kiszűrhető, ha például gyógyszer található a kereskedelmi forgalomban levő potencianövelőkben. Hasonló mérföldkő volt a táplálék-kiegészítőknél alkalmazott, ún. zöld pipás minősítés (köztudatba történő) bevezetése, mely a lakosság folyamatos "nyomására" született, segítségével bárki utánajárhat az OÉTI honlapján, hogy egy adott készítmény megfelel-e az uniós előírásoknak (hazánkban az uniós csatlakozás óta szinte bárki forgalmazhat étrend-kiegészítőket, ugyanis egyetlen törvényi kötelezettsége van, mindössze be kell jelentenie a terméket az OÉTI-nél, legkésőbb a piacra helyezés napján, de az összetétel ellenőrzése nem előírás).

Az OÉTI számára az egészséges táplálkozás népszerűsítése, tudatosítása nem "kampányprogram": folyamatos köznevelési feladat, amely minden generációt érint. Ha kíváncsi arra, hogy az első neves táplálkozástudományi szakemberek munkájától napjainkig mi zajlott az intézmény falai között, akkor ajánljuk a "Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet története 1949-től napjainkig" című könyvet az OÉTI szerkesztésében.

Az OÉTI honlapja itt érhető el az aktuális információkkal: www.oeti.hu

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt alapvetően napos idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag