Ez a növény jó lehet cukorbetegség ellen

Több, egymástól független kutatás eredmény is arra enged következtetni, hogy az okra nevű zöldség csökkentheti a diabétesz tüneteit.

Korunk egyik leggyakoribb betegsége, az elhízás és a helytelen táplálkozás kiváltotta diabétesz ezer és ezer halálos áldozatot szed. A WHO felmérése szerint 2014-ben a világ felnőtt népességének 8,5 százalékánál kimutatható volt a cukorbetegség, és 2030-ra várhatóan ez lesz a hetedik legtöbb halálos áldozatot szedő kór a bolygónkon.

Az okra , vagy más néven gumbóként is ismert zöldség segíthet a vércukor szintjének csökkentésében, legalábbis erre engednek következtetni a még gyermekcipőben járó, de egyébként ígéretes kutatások. Az okra a mérsékelt égövben terem, a kakaóval és a gyapottal rokon növény, hatalmas hibiszkusz-szerű virágokat és zöld magházakat terem.

Az okra csökkenti a diabétesz tüneteit

A latin nevén Abelmoschus esculentusként ismert növény már időszámításunk előtt kétezer évvel is termett az ókori Egyiptomban, a keleti kultúrában régtől fogva az orvoslás egyik alapanyaga, fájdalomcsillapítóként, hidratálóként és a vizelettartási problémák megoldójaként is ismert volt.

Az okra áldásos hatásait most állatokon végzett kísérletek során vizsgálták és igen meggyőző eredményeket kaptak. Arról ugyan nincs szó, hogy a diabétesz ellenszerének megtalálásáról lehetne beszélni, de valóban úgy tűnik, hogy a növény magokkal teli termése segíthet rendben tartani a vércukorszintet .

Az okra évszázadok óta használt afrikai zöldség, de itthon is egyre több helyen lehet kapni, sőt sokan próbálkoznak a termesztésével is. Sokféleképpen elkészíthető, és számos pozitív egészségügyi hatása is van. Részletek!

A kísérletek során laboratóriumi patkányokat folyékony cukorral és tiszta okrakivonattal tápláltak. Kiderült, hogy azoknál a példányoknak, amelyek az okrakivonatból is kaptak, az étkezés után a vércukor szintje sokkal kevésbé ugrott meg, mint a kontrollcsoportban lévő állatoké.

Az okra fogyasztásának lehetnek negatív hatásai is, például megnő a vesekőképződés veszélye, mivel az okra sok oxalátot tartalmaz, akár a spenót, a sóska, a rebarbara, a póréhagyma, a mángold, a cékla zöldje vagy akár a petrezselyem is. Ettől függetlenül jó esély van rá, hogy hamarosan már nem csak az arab konyha népszerű alapanyaga lesz majd.

Forrás: MNT

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: