Egészséged bánhatja, ha mindenben az influenszerekre hallgatsz

A mai világban bárkiből influenszer válhat. Ezek az emberek a közösségi médián keresztül emberek százezreihez is eljuthatnak, és könnyen befolyásolhatják követőik életmódbeli döntéseit.

Az influenszerek sok egészségtelen dolgot hirdetnek, és ezt ráadásul titkolják is – hívta fel a figyelmet közelmúltbeli Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó oldal az Európai Bizottság nagyszabású vizsgálatának eredményeire hivatkozta azt írta, a véleményvezérek 97 százaléka posztol kereskedelmi tartalmakat, ám csak töredékük teszi ezt szabályosan. De nagyobb baj, hogy a reklámozott termékek és szolgáltatások némelyike egészségtelen vagy veszélyes.

influenszer
A közösségi média „sztárjai” könnyen befolyásolhatják követőik életmódbeli döntéseit. Fotó: Getty Images

Jól nézd meg, kire hallgatsz!

Az Európai Bizottság a Facebookon, az Instagramon, a TikTokon, a YouTube-on, az X-en, a Snapchaten és a Twitchen megosztott influenszertartalmakat nézte át tüzetesen. A céljuk az volt, hogy felmérjék, a közösségi média „sztárjai” vajon mennyire tartják be az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

A felmérés szerint a vizsgált 576 influenszer 20 százaléka (119) népszerűsített már saját közösségi médiás felületein egészségtelen termékeket és veszélyes szolgáltatásokat – például gyorsételeket vagy bizonyos orvosi kezeléseket – is. Emellett a véleményvezérek majdnem mindegyike posztolt már valamilyen kereskedelmi tartalmat, ám csupán 20 százalékuk tette azt az uniós jogszabályok előírásai alapján.

A problémás influenszerek neveit nem hozták nyilvánosságra, azt azonban elmondták a szakértők, hogy 358 személy további ellenőrzésekre számíthat. Velük az illetékes nemzeti hatóságok veszik majd fel a kapcsolatot, és felszólítják őket a jogszabályok betartására.

Filléres fogyasztószer: újabb őrült TikTok-trend terjed
Időről időre felbukkannak olyan egészségügyi tippek a közösségi médiában, amelyek inkább veszélyesek, mintsem hasznosak. Legújabban olyan tartalmak keringenek például a felhasználók között, amelyek egy népszerű fogyasztószerre kínálnak pénztárcakímélő, ám ártalmas alternatívát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra