Mitől függ, hogy milyen a bélflóránk?

Gyomor-bélrendszerünkben tízszerte annyi baktérium lakik, mint ahány sejtből van a testünk, ezek a baktériumok befolyásolják az immunrendszerünket, egészségünket, vagy betegségeinket, de az emberszabású élőlények esetében évmilliók óta a gazda szabja meg, milyen baktériumok laknak benne. A korábbi tudományos világképet alaposan fölkavaró eredményeket a PLoS Biology legújabb száma közölte.

Születésünkkor gyomrunk és bélrendszerünk steril és csak fokozatosan, a környezetünkből kerülnek be a különféle baktériumok.

Az eddigi elképzelések szerint ezt döntően a táplálkozás befolyásolja és ennek megfelelően nagymértékben függ attól, hol is lakunk, honnan kerül asztalunkra, amit eszünk, milyenek a táplálkozási szokásaink.

ProbiotikumokHoward Ochman és munkacsoportja most azt mutatta ki, hogy a környezetnél, a baktériumoknál fontosabb maga az élőlény, ahová ezek a baktériumok bekerülnek és élhetnek.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a bélben lévő baktériumok összetételét elsősorban az étel, a földrajzi környezet szabja meg, vagy az, hogy embernek vagy valamilyen majomnak az emésztőrendszerében élnek. A legkorszerűbb technikákkal vizsgálták a székletmintákat, melyek a legfontosabb emberszabású lényektől származtak.

Tanulmányozták a gorillák két fajának és különféle csimpánzoknak a székletét, valamint Afrika, illetve az Egyesült Államok területén lakó emberek béltartalmát. A baktériumok esetében a sejtek mitokondriumában lévő dezoxiribonukleinsav elemzésével olyan genetikai jellemzőket hasonlítottak össze, melyek a korábbi tanulmányoknál sokszorta pontosabb meghatározást tettek lehetővé.

Korábban azt tartották, hogy az emésztőrendszerünkben lakó baktériumok összetétele attól függ, mit eszünk, hol élünk. Ochman professzor és munkatársai azt mutatták ki, hogy vannak egyéni eltérések, de alapvetően a bélflóránk attól függ, milyen fajhoz tartozunk. A beleinkben létező baktériumok nagy mértékben befolyásolják egészségünket, betegségeinket, de létezésükhöz mi vagyunk a mindent megszabó környezet.

Animáció: HáziPatika.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)