Ez most szívroham vagy csak reflux?

Ha mellkasi fájdalmat érzünk, ne késlekedjünk, azonnal hívjunk mentőt, különösen akkor, ha a fájdalom teljesen váratlanul, hirtelen jelentkezik és erős!

A szívrohammal együtt járófájdalomakkor jelentkezik, ha a szívet ellátó egyik artéria elzáródik. Az angina ugyanilyen fájdalom: ezt az artériák szívbetegség miatti beszűkülése okozza. A gyomorégés égő fájdalommal jár a has felső vagy a mellkas alsó részén. Ezt a fájdalmat az okozza, hogy a gyomorsav visszaszivárog a gyomorból a nyelőcsőbe. A gyomorégés és a szívroham okozta fájdalom hasonló is lehet. Ha arra gyanakszunk, hogy a fájdalmat szívroham okozza, azonnal hívjunk mentőt! Szívroham esetén az azonnali orvosi ellátás életmenő lehet.

A reflux és a szívroham okozta fájdalom nagyon hasonló lehet egymáshoz
A reflux és a szívroham okozta fájdalom nagyon hasonló lehet egymáshoz

Mi a szívroham?

A szívrohamot a szívkoszorúerek betegsége okozza. Ezek a véredények látják el vérrel, ezáltal oxigénnel és tápanyagokkal a szívet. Ha a szívkoszorúér megbetegedése miatt kiesik a szív egy része a vérellátásból, szívroham alakul ki, ami akár a szerv leállásához is vezethet. Szívleállással járó szívinfarktus esetén a beteg nem reagál külső ingerekre, illetve nincs pulzusa. Az orvosok az akut koronária szindróma (betűszóval ACS) szakkifejezéssel írják le a szívrohamot és a többi súlyos szívbetegséget, például az instabil anginát.

A szívroham tünetei

A szívroham általában - de nem mindig - az alábbi tünetekkel jelentkezik:

  • mellkasi fájdalom, amelyet általában nyomó, szorító, feszítő, elnehezülő érzéssel, teltségérzettel vagy erős fájdalomérzettel írnak le,
  • olyan mellkasi fájdalom, amely arra a hasonlít, mintha valamilyen rendkívül nehéz súly préselné össze a mellkast,
  • a fájdalom el is múlhat, de mindenképpen tovább tart néhány percnél.

Nem minden szívroham jár egyforma tünetekkel. A tünetek lehetnek enyhék vagy nagyon hevesek, de vannak olyan betegek is, akik semmilyen tünetet sem tapasztalnak.

Mással is összekeverhető A bal kar fájdalma is utalhat szívrohamra.

A mellkasi fájdalom a mellkas középső vagy bal-középső régiójára korlátozódik, de ez sem törvényszerű. Más területekre is kiterjedhet: érintheti mindkét kart, a nyakat, az állkapcsot, a hát felső vagy középső részét egyaránt.

A szívrohamnak gyakran más tünetei is vannak:

  • hideg verejtékezés,
  • ziháló légzés,
  • émelygés és hányinger,
  • hányás,
  • kimerültség,
  • szédülés.

Az idősek vagy a cukorbetegek kevésbé hajlamosak arra, hogy tüneteket érzékeljenek szívroham idején. Ugyanakkor valamilyen tünetet azért ők is tapasztalnak, például légszomjat.

Mi az angina?

A mellkasi fájdalom egyik típusa az angina. Az ezzel járó fájdalom hasonlít a szívroham által kiváltott fájdalomhoz. A szívkoszorúerek elzáródása miatt megszakadó vérellátás helyett az anginát inkább a véredények beszűkülése okozza. Fontos azon hozzátenni, hogy akinek anginája van, annál magasabb a szívinfarktus kockázata is. Az angina leggyakoribb típusa esetén a fájdalom átmeneti, illetve pihenés vagy gyógyszer hatására elmúlik. Az instabil angina viszont fokozottan emeli a szívroham veszélyét.

Mi a gyomorégés?

A gyomorégés tünet, nem betegség. Leginkább égető érzéshez hasonlít, amelyet a gyomorsavreflux okoz. Ez azt jelenti, hogy a gyomortartalom visszacsapódik a nyelőcsőbe. A gyomorégés semmilyen módon nem függ össze a szívműködéssel. A fájdalom helye mindazonáltal hasonló a szívrohaméhoz, a mellkasnál jelentkezik.

A gyomor olyan nyákot termel, amely megvédi a gyomorfalat az emésztéshez szükséges gyomorsavtól. A nyelőcsőben nincs ilyen nyákbevonat, ezért a reflux károsíthatja a belső felületét. Ám sokaknak a savreflux nem okoz ilyen károsodást. Azt még nem teljesen értjük, hogy az emberek miért éreznek fájdalmat a savreflux miatt. A savérzékeny idegeknek lehet köze ehhez a fájdalomhoz.

A gyomorégés tünetei

A gyomorégés a nyelőcsőben égő fájdalmat okoz. Ez az égéshez hasonló fájdalom általában a gyomor felett jelentkezik. A sav azonban gyakran feljebb, akár még a garatig is eljuthat a nyelőcsőben. A refluxbetegségnek a gyomorégés mellett más tünetei is lehetnek, például szédülés, puffadás vagy gyakori böfögés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő