Halálos veszély az influenza

Az influenza miatt néhány napig szoktunk betegek lenni, de sokkal súlyosabb lefolyása is lehet, ha valamilyen szívbetegségtől szenvedünk, netán korábban már túléltünk egy stroke-ot.

Tény, hogy az influenzának lehetnek szövődményei, kialakulhat például bakteriális tüdőgyulladás, vagy a már meglévő betegségek - például a krónikus szívbetegségek - is rosszabbodhatnak emiatt. Atüdőgyulladása szerv fertőzéses megbetegedése, amely megakadályozza a tüdőt abban, hogy elegendő oxigént szállítson a vérbe, emiatt a szív túlfeszített munkára kényszerül. Ebben az esetben a betegek stroke-kockázata is megnő.

Az influenza szövődményei amelyek halálosak is lehetnek.
Az influenza szövődményei amelyek halálosak is lehetnek.

"Ilyenkor nagyobb stressznek van kitéve a szívünk. A szokásosnál sokkal intenzívebb munkával kell a vért a tüdőn keresztülpumpálni" - mondta Dr. Donna Arnett, Ph.D, a birminghami Alabama Egyetem epidemiológus professzora és az Amerikai Szív Társaság volt elnöke. A potenciális szövődmények miatt - amelyek halálosak is lehetnek, ha az érintett már eleve beteg -, az influenza elkerülése még fontosabb a szívbetegek és az idősek körében - mondta az epidemiológus.

Kezdődik!

Az influenzaszezon Magyarországon általában decemberben indul és általában a tavasz kezdetéig, közepéig tart. Bár a legtöbb ember összekeveri az egyszerű náthát és a felsőlégúti fertőzéseket az influenzával, ha tényleg influenzásak leszünk, akkor azt tapasztaljuk, hogy a tüneteink sokkal súlyosabbak az előbb említett betegségekhez képest. Az influenza hirtelen tör ki, és lázat, hidegrázást, köhögést, torokfájást, orrfolyást és orrdugulást, izom- és testfájdalmat, fejfájást és levertséget okoz. A gyermekeknél gyakori, hogy az influenza hányással és hasmenéssel is jár.

Évente ismételni kell! Az évenként megismételt influenza-védőoltás segít védekezni a fertőző betegség ellen, amelyet az influenza vírusok okoznak. Az influenzavakcina az adott évben terjedő influenzatörzs ellen nyújt védelmet.

A szívbeteg és a stroke-on átesett pácienseket a tüdőgyulladás (pneumococcus) ellen is immunizálni kell, kivéve, ha rosszul reagálnak a vakcinára - mondta Dr. Arnett. A pneumococcus elleni oltás ismétlésére is szükség lehet - az újraoltást ugyanakkor minden esetben érdemes átbeszélni az orvosunkkal, mert ezt befolyásolhatja az életkorunk és a korábbi védőoltások is.

Az Amerikai Szív Társaság és az Amerikai Kardiológus Kollégium tudományos ajánlása szerint a szív- és érrendszeri betegeket, a koszorúérbetegségben és más érbetegségben szenvedőket évenként be kell oltani influenza ellen. "Nagyon biztonságos vakcináról van szó" - mondta Dr. Arnett, és hozzátette, hogy a kedvezőtlen reakciók nagyon ritkák. Előfordul, hogy az oltás beadásának a helye fájdalmas marad még egy ideig.

Az influenzaoltás beadása után már egy héttel kialakulhat az immunitás, de két hét múlva már biztosan, majd négy hét múlva éri el a csúcsát az immunreakció. Az védőoltást már ősszel lehetett kérni, de még most, a szezon kezdetekor is érdemes beoltatni magunkat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció