Asztrafóbia: amikor rettegünk a vihartól

Kiss Gréta

Egyre több embert érint a viharfóbia, a mennydörgéstől és a villámlástól való szélsőséges félelem. A rendellenesség kezelhető, de szakember segítségére van hozzá szükség. Bódi Anita pszichológus beszélt a lehetséges kialakulási okokról, a jellegzetes tünetekről, és tippeket is ad az érintetteknek, hogyan vészeljenek át könnyebben egy vihart.

"Gyűlölöm a mennydörgést és a villámlást. Egész testemben remegek, és biztos vagyok benne, hogy vége a világnak. Számtalanszor megtörtént már, hogy vihar idején az ágyamban sírtam, mint egy kisgyerek. (...) Ilyenkor meg vagyok róla győződve, hogy valami szörnyű fog történni, például belém csaphat a villám. Minden egyes alkalommal úgy érzem, meghalok egy kicsit" - ez a részlet egy viharfóbiás beszámolójából származik, aki a Vice.com oldalon kendőzetlen őszinteséggel írt arról, milyen számára egy zivataros időszak megélése. Problémájával nincs egyedül, napjainkban egyre több ember szenved viharfóbiától. 

Mi az a viharfóbia?

A viharfóbia, más néven asztrafóbia a mennydörgéstől és a villámlástól való szélsőséges félelem. Kezelhető szorongásos rendellenesség, bár mint sok más fóbiát, az Amerikai Pszichiátriai Szövetség ezt sem ismeri el hivatalosan speciális pszichiátriai diagnózisként, mondta el Bódi Anita pszichológus a HáziPatika megkeresésére. A szakember hangsúlyozta: a viharfóbia bármilyen korú embert érinthet - noha gyermekeknél gyakoribb, mint felnőtteknél -, sőt, még az állatokban is megfigyelhető. "Természetes dolog, hogy ha fennáll az esélye, hogy elkaphat minket a vihar, vagy szélsőséges időjárási körülményekre kell felkészülnünk, aggodalmat vagy félelmet érezhetünk. A viharfóbiától szenvedők esetében azonban már a vihar gondolata is olyan extrém reakciókat válthat ki, amelyek teljesen bénítóak lehetnek, a bennük felgyűlő érzések kellemetlenül túlárasztóak és leküzdhetetlennek érződnek számukra."

A viharfóbia komoly testi tüneteket idézhet elő
A viharfóbiásoknál már a vihar gondolata is extrém reakciókat válthat ki. Fotó: 123rf

Egyénenként változik, mi idézheti elő

A viharfóbia hátterében többféle ok is gyökerezhet. Ilyen például a szorongástűrésnek biológiai alapon alacsonyabb küszöbe, ami eddigi kutatások alapján - a szakemberek feltételezései szerint - fokozottan jellemző a fóbiás emberekre, szögezte le Bódi Anita. Egy szélsőséges időjárással kapcsolatos trauma megtapasztalása szintén kockázati tényező lehet. Annak ugyanis, hangsúlyozza a pszichológus, aki súlyos időjárási eseményekkel kapcsolatban traumatikus vagy negatív tapasztalatokkal rendelkezik, viharfóbiája alakulhat ki.

A fóbia gyakran valami olyan tudatos, elfogadható félelemhez kötődik, ami tulajdonképpen egy mélyebb, kevésbé elfogadható aggodalmat leplez. Kezdetben a terápiára jelentkező pácienseknek igazából fogalmuk sincs, hogy mi az, amitől valójában szoronganak. Ilyenkor a terápia célja az, hogy megtalálják a szorongás/fóbia tudattalan gyökerét. A fóbia megválasztásának fontos jelentése van. Maga a konkrét tünet általában szimbolikus sűrítés, melyben tiltott kívánság vagy/és ennek közvetlen beteljesülését megakadályozó tudattalanfélelemjellegzetességei is megjelennek.

A szakember arról is beszélt, hogy a szorongási rendellenességek gyakran családi halmozódást mutatnak, tehát genetikai okok is feltételezhetőek. Azoknál, akiknek a családja kórtörténetében szorongás, depresszió vagy fóbia áll fenn, nagyobb a kockázata az asztrafóbiának. A kialakulási esély azonban más embereknél is magasabb lehet. "Pusztán az, hogy még gyerek valaki, nagyobb kockázati tényező lehet. A vihar különösen ijesztőnek tűnhet a gyerekek számára, de a legtöbbjük idővel kinövi ezeket az érzéseket. Természetesen olyan is előfordulhat, hogy a gyermekkori félelmét valaki viszi tovább felnőttkorába is, és olyan felnőttekben is megnyilvánulhat, akik gyerekkorukban nem tartottak a szélsőséges időjárástól" - vélekedik a pszichológus.

Pánikrohamig fokozódhatnak a tünetek

Az embereket a közelgő vihar arra késztetheti, hogy lemondják vagy áthelyezzék a szabadtéri programokat. Ha villámlik, menedéket keresünk, vagy próbáljuk elkerülni a magas fákat. Annak ellenére, hogy a villámcsapás esélye csekély, ezek az elővigyázatosságok megfelelő, érthető visszacsatolások egy potenciálisan veszélyes helyzetre. Az asztrafóbiában szenvedőknek a reakciója azonban meghaladja ezeket a látszólag megfelelő cselekvéseket, világít rá Bódi Anita. Náluk a pánikszerű érzés már a vihar előtt jelentkezhet, majd ezek az érzések a konkrét pánikrohamig fokozódhatnak a következő tünetekkel: az egész test remegése, mellkasi fájdalom, zsibbadtság, hányinger, szívdobogás, légzési nehézség. "Elképzelhető, hogy a fóbiában szenvedő személy tisztában van vele, hogy ezek az érzések indokolatlanul eltúlzottak és irracionálisak, de nem képes megfékezni őket. A panaszokat időjárás-jelentés, beszélgetés vagy hirtelen hang, például mennydörgés is előidézheti - de például az olyan látnivalók és hangok is tüneteket válthatnak ki, amelyek csak hasonlítanak a mennydörgésre."

Milyen terápiás lehetőségek vannak?

7 szokatlan fóbia

Mi a közös a hajban, a virágokban, a babákban és a gravitációban? Vannak olyan emberek, akik épp ezektől az egyszerű dolgoktól rettegnek, hétköznapi tárgyak, történések váltanak ki bennük pánikreakciót. Cikkünkben hét meglepő fóbiát mutatunk be. Részletekért kattintson ide!

A jó hír az, hogy számos, bizonyítékokon alapuló kezelés áll rendelkezésre, így a viharfóbia szakember segítségével szinte biztosan orvosolható. A fóbiákkal kapcsolatban a behaviorista megközelítés vezetett eddig a legtöbb eredményre, azon belül elsősorban az expozíciós és deszenzitizációs terápia módszere, magyarázza Bódi Anita. "Mivel ez magában foglalja az egyén kitettségét a számára rettegett tárgyaknak vagy helyzeteknek, fokozatosan növeli az ellenálló és szorongástűrő képességet a fóbiát kiváltó helyzettel vagy tárggyal kapcsolatban. A metódus hátránya, hogy kezdetben rendkívül erőt próbáló és félelmetes lehet, ezért nagy elhivatottságot igényel."

A pszichodinamikus pszichoterápia és a tanácsadás is nagyon hasznos lehet afóbiákleküzdésében. Ezek a megközelítések arra összpontosítanak, hogy megismerjék a lehetséges kiváltó okokat, és a megoldás érdekében a páciens, illetve a terapeuta együtt munkálkodjon a fóbiával való megküzdési stratégiák kidolgozásán. A kognitív viselkedésterápiás irányzat szintén kidolgozta a maga hatékony kezelésének gyakorlati technikáját, mely a beteg gondolatait, érzéseit és viselkedését tárja fel a fóbia körül.

Vihar idején ez válhat be

A mennydörgéssel, villámlással járó zivatarok nyáron a leggyakoribbak, így logikus, hogy az érintettek számára ez az évszak a legnehezebb. Bár a viharfóbia leküzdésén, kordában tartásán nem csak viharos időszakban lehet dolgozni, Bódi Anita úgy gondolja, az igazán terápiás jellegű élmények akkor történhetnek, amikor a páciens a terápia során megtanult, megértett dolgokat meg tudja tapasztalni vihar idején is, és alkalmazni is tudja őket, átírva a régi sémákat.


A terápián való részvétel mellett vannak olyan apró tippek és trükkök, amelyek lehetővé teszik egy asztrafóbiás számára, hogy könnyebben átvészelje a vihart. A szakember szerint ilyenkor a figyelemelterelés lehet a legokosabb dolog, amit például egy, több pszichológus által is alkalmazott módszerrel, a mindfulness-szel - tudatos jelenléttel - lehet a legjobban elérni. A mindfulness ugyanis megszabadítja az agyat a szorongástól azáltal, hogy visszaenged minket a jelenbe, így hatékonyan nyerhetjük vissza uralmunkat az elménk fölött - a szorongás ellenére is.

A trükk az érzékszerveinkre támaszkodva segít visszahozni magunkat a jelenbe - a látással, hallással, érintéssel, szaglással és ízleléssel. Az első lépés, hogy nézzünk körül a környezetükben, és azonosítsunk öt dolgot, amelyet abban a pillanatban láthatunk. Azután azonosítsunk négy hallható dolgot, három dolgot, amit érezhetünk - ez a lábon lévő cipőtől az ujjon lévő gyűrűig bármi lehet -, két olyan illatot, amelyet szintén érezhetünk, és végül egy dolgot, amelyet megízlelhetünk. Figyelmünk érzékelésünkre irányítása a jelen pillanatba segít vissza minket, az elemek számlálása pedig megszakítja gondolataink forgását, segíti az egészségtelen gondolkodási minták megtörését. Az érzékelés tudatosságán alapuló trükk a jelenben tartózkodásban gyökerezik, így segít megszabadulni a csak a fejünkben létező aggodalmainktól.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag