Munkahelyi kapcsolat: kudarcra van ítélve?

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, sok baráti kapcsolatra tehetünk szert az évek során, és nem egyszer szerelmi kapcsolatok, viszonyok is születhetnek az irodák falai között. Ám kérdéses, megéri-e a munkahelyen intim kapcsolatba keveredni, végződhetnek-e jól a románcok.

Akár sorozatokból tanuljuk meg az élet nagy dolgait, akár kisebb-nagyobb kalandokból, így is, úgy is tudhatjuk, hogy csaknem minden kapcsolat problémás. A kapcsolatba időt, energiát és munkát kell fektetni, hogy jól működjön és igenis minden egyes tett, szó és gondolat számít. Íme, 15 tanács szakértőktől, hogy elkerüljük a buktatókat!

Mielőtt kapcsoltba bonyolódnánk a munkahelyünkön, érdemes figyelembe venni néhány fontos szempontot. Nem mellékes, mennyit kell együtt dolgozni a kiválasztottal. Minél rövidebb időt töltünk együtt napközben, annál kevesebb a súrlódás. Ám ha már reggel együtt ébredünk, együtt indulunk munkába, és az irodában is egész nap látjuk egymást, könnyen ellaposodhat a kapcsolat. Márpedig a jó párkapcsolatok egyik fontos tényezője, hogy mindkét fél megfelelő szabadsággal rendelkezzen, legyen idő feltöltődni, kikapcsolni, kilépni a mindennapi problémákból. Így újult erővel koncentrálhatunk egymásra, élvezhetjük a másik társaságát. 

Mielőtt kapcsoltba bonyolódnánk a munkahelyünkön, érdemes figyelembe venni néhány fontos szempontot
Mielőtt kapcsoltba bonyolódnánk a munkahelyünkön, érdemes figyelembe venni néhány fontos szempontot

Alá-fölérendelt viszony = vesztett helyzet?

Ugyancsak fontos tényező az is, hogy van-e valamilyen versenyhelyzet, alá-fölérendeltségi viszony a felek között. Egy felmérés szerint a szakmai előmenetele érdekében minden harmadik alkalmazott hajlandó lenne szexuális kapcsolatot létesíteni a főnökével, egy másik adat szerint pedig minden tizedik ember meg is teszi ezt. Ha egy vezető a beosztottjával alakít ki intim viszonyt, gyakori, hogy házassági ígéretet tesz, ám ha ez szertefoszlik, a csalódott beosztott gyakran kilátástalan helyzetbe kerül, és akár depresszióba is süllyedhet. A főnök és a beosztott között szövődött románcot a legtöbb munkahelyen nem nézik jó szemmel. Nem véletlen, hisz nehéz szétválasztani a szakmát és a magánéletet. Képtelenség tényszerűen megítélni annak a teljesítményét, aki főnökével él. Ha pedig olyan előnyökre is szert tesz, mint a fizetésemelés, a rugalmasabb munkaidő, a több szabadság, joggal kritizálható a kivételezett helyzete.

Alá-fölérendelt viszony esetén ritkán ér jó véget egy kapcsolat. Egy ilyen románc legtöbbször negatív hatással lehet az előmenetelre, a már elért pozícióra. Ám az is döntő jelentőségű, hogy mindkét fél felvállalja-e a kapcsolatot a nyilvánosság előtt. Amennyiben csak az egyik fél akarja ezt, az folyamatos titkolózáshoz, szorongáshoz vezet.

Sok cég szabályozza az alkalmazottak közötti kapcsolatot

Egy amerikai szociológiai tanulmány szerint, míg a munkahelyek megpróbálják általánosan szabályozni a munkahelyi szexet, addig az alkalmazottak ellenállnak a szabályozásnak és vétenek a kidolgozott normák ellen. Az Egyesült Államokban felszínre kerülő a munkahelyi szexualitással kapcsolatos ügyek nagyrészt megosztják a közvéleményt. Sokan úgy vélik, a szex nem lehet a munkahelyi környezet része, míg mások úgy gondolják, a felnőtt emberek életébe minden belefér, ami kölcsönös beleegyezésen alapul. A legtöbben különbséget tesznek az élvezetes, a tolerálható és az elfogadhatatlan munkahelyi szexuális viselkedési formák között. Ezek a határok eltérőek a különböző típusú munkahelyeken. Ebből következik, hogy ugyanaz az eset néhol zaklatási ügyet indít el, máshol viszont természetes.


Mi lesz, ha vége?

Tapasztalatok szerint a munkahelyi viszonyok rengeteg időt és energiát emésztenek fel. Megszaporodnak a késések és a pletykák, nem ritkák a féltékenykedések sem, hisz a kollégák mindenhol kivételezést gyanítanak. A szerelem elvonja a figyelmet a feladatokról, ez sok esetben rossz hatással van a munkamorálra, kellemetlenül érintheti a munkatársakat. Ha pedig szakítással végződik a románc, egy plusz nehézséget kell leküzdeni a munkaszervezés területén.

Egy félresiklott kapcsolat után nem könnyű együtt dolgozni. A helyzetet nagymértékben megnehezíti, ha a szakítás nem teljes egyetértésben, békében zajlott, és valamelyik fél még várna valamit a kapcsolattól. Ezekben a helyzetekben óriási türelemre van szükség. Ugyanakkor benne van a pakliban az is, hogy az elmérgesedett helyzetben a felek lépten-nyomon keresztbe tesznek egymásnak. Ez óhatatlanul ahhoz vezethet, hogy egyiküknek új munka után kell néznie.

Érdekesség

A férfiak inkább hajlanak a cégen belüli ismerkedésre (43 százalék), mint a nők (28 százalék). A többség azért tartózkodik az ilyen jellegű románctól, mert tart a munkahelye elvesztéstől, 30 százalékuk pedig úgy véli, karrierjébe kerülne egy ilyen kapcsolat. A Randstad Workmonitor 2012-es felmérése szerint a munkavállalók közel negyven százaléka találkozott már a munkahelyén szövődött szerelmekkel. Az alacsony arány a szakemberek szerint arra is utalhat, hogy sokan még most sem merik felvállalni, ha a munkahelyükön találnak párt, félnek a kollégák reakcióitól, illetve az esetleges következményektől.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt lesznek naposabb tájak, de sokfelé erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag