Sejtszinten változtatja meg testünket a meditáció

Egy új kutatás szerint azon ráktúlélők, akik rendszeresen végeztek tudatos meditációt, fizikailag képesek voltak sejtállapotukon változtatni.

A tudomány a mai napig nem tudja pontosan, hogyan is működik a placebo: a páciens úgy hiszi, a jó kezelést kapja és állapota javulni kezd, miközben gyógyszerében nincs is aktív hatóanyag - a mechanizmus mibenléte pedig titok.

Tudta?

A sokféle jógairányzat közül legelterjedtebb a hatha-jóga, amely különféle légzési gyakorlatokkal, mozgássorokkal, táplálkozási szabályok betartásával az egész emberi szervezet, sőt, bizonyos mértékig az idegrendszer, az agyműködés tudatos befolyásolására törekszik.

Ehhez kapcsolódóan a Cancer szaklapban megjelent kanadai tanulmány arra mutat rá: azon mellrák-túlélők, akik rendszeresen végeztek stresszcsökkentő gyakorlatokat, például tudatos meditációt és jógát, fizikailag képesek voltak sejtállapotukon változtatni, pedig nem kaptak orvosi kezelést.

Az elme képes a testre is hatni

Az elme képes a testre is hatni


A kísérletben résztvevő páciensek átlagéletkora 55 év volt és legalább két évvel a vizsgálat előtt sikerült túlélniük a mellrákot, ugyanakkor még mindig jelentős érzelmi nyomás alatt álltak. A vizsgálatban összesen 88-an vettek részt, akiket három csoportba osztottak és akiktől a 12 hetes megfigyelési periódus alatt vért is vettek.

Az első csoport heti meditációs órákon és hatha-jóga edzéseken vettek részt, a kontrollcsoportként funkcionáló második csoport pedig olyan megbeszéléseken vett részt, ahol pozitív és negatív érzéseiket egyaránt megosztották egymással, de ők csak egyszer vettek részt egy stresszcsökkentő képzésen. Amikor a 12 hét elteltével újra vérmintát vettek tőlük, jelentős különbséget tapasztaltak a csoportok között: az első csoport tagjainak nem változott a telomérhossza, míg a második csoportnak rövidebb telomérjei voltak.

A telomérek a kromoszómák végén található, védő hatású fehérjerétegek, amelyek osztódást követően rövidülnek, hosszuk pedig utal arra, hogy a sejt milyen gyorsan öregszik. Amikor a telomérek eltűnnek, a kromoszómák gyorsan degradálódni kezdenek, ami rosszabb sejtegészséghez vezet.

Míg a kutatás mögött álló csoport számszerűsíteni akarja a kapcsolatot meditáció és sejtegészség között, az már látszik, hogy elménk és testünk képes befolyásolni egymást - azonban nem tudjuk, hogy ennek mechanizmusa pontosan hogyan működik. Az biztos, hogy a kutatás következő lépcsőfokában azt vizsgálják: megfigyelhető-e a jelenség nagyobb csoport esetében és hosszabb időtáv múltán is, valamint az is kérdéses, hogy a telomérek hosszának változatlansága rövidtávú hatás-e vagy huzamosabb ideig is fenntartható. Továbbá az sem lett még tisztázva, hogy a telomérek hossza milyen kézzelfogható hatással van az egyes emberek egészségére általánosságban nézve.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt vékonyodik, szakadozik a felhőzet, egyre többfelé előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag