Ha megköszöni, több pénze lesz

Az Északnyugati Egyetem munkatársai a várható előnyöket és a türelem kapcsolatát boncolgatták.

Egy régi elmélet szerint az azonnali előnyökért cserébe képesek vagyunk elfelejteni a hosszabb távú jólétünket szolgáló tényezőkről. Pontosan emiatt nem tudunk pontosan mérlegelni, és ide vezethető vissza a hitelkártyák kritikátlan használata, a megtakarításokra való nem törekvés, az egészségtelen ételek és italok fogyasztása, vagy a droghasználat .

Azonban amerikai kutatók a oldalain közöltek egy tanulmány, mely legalábbis részben megdönteni készül a szóban forgó elméletet.

A hála csökkentheti az anyagi türelmetlenséget (Fotó: Europress)

Dr. David DeSteno és munkacsoportja a várható előnyök és a szükséges várakozási idő döntésre gyakorolt hatását tanulmányozta. A résztvevőknek választaniuk kellett aközött, hogy most kapnak kézhez 54 dollárt, vagy 30 nap múlva 80-at, azonban a döntés előtt írásbeli beszámolót kellett írniuk egy érzelmi töltéssel rendelkező eseményről. Véletlenszerűen dőlt el, hogy a) hálás, b) boldog, vagy c) neutrális töltetről van szó. A semleges és a boldog érzelmek inkább a gyors anyagi hasznot részesítették előnyben, míg a hála a jövőbeni pénz reményére hajlamosított.

Végeredményben tehát érzelmeink megfoszthatnak minket a tudatos önkontrolltól . A megállapítás akár mérföldkövet is jelenthet a szakterületen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.