„Engedjük el a tökéletességre törekvést” – így ne őrüljünk meg az év végi hajtásban

Év végén hajlamosabbak vagyunk túlvállalni magunkat, mert szeretnénk „tiszta lappal” kezdeni az új esztendőt. Ha azonban túlhajtjuk magunkat az utolsó napokra, az ritkán hoz pozitív eredményeket. A témáról Budavári Eszterrel, a Mindwell Pszichológiai Központ pedagógiai szakpszichológusával beszélgettünk.

Teljesen érthető, ha arra vágyunk, hogy a feladatainkat letudva, mindent elrendezve érkezzünk meg a karácsonyba, ahol aztán mindenki kedves a másikkal, mindenkinek ízlik az ünnepi ebéd és mindenki örül a neki kiválasztott ajándéknak. Az időnként irreális elvárásokat kergetve azonban sokszor éppen az ünnep lényege veszik el: a meghittség, a lelassulás és az öröm. Nem érdemes tehát túlvállalni és túlhajtani magunkat, annak ugyanis ritkán lesz jó vége.

„Fontos szem előtt tartani, hogy a változáshoz általában idő kell, így az erre az évre kitűzött céljainkat érdemes tehát reálisan néznünk. Biztosan van olyan, amit akár rövid idő alatt is megvalósíthatunk, azonban, ha valamihez fél év is kellhet, és még nem álltunk neki, próbáljunk megbarátkozni azzal, hogy valószínűleg ez a következő évre csúszik. A túlvállalás szinte biztosan kudarccal fog járni, ami hátráltathatja a motivációnkat, ráadásul az ünnepet sem tudjuk majd igazán megélni emiatt” – mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Budavári Eszter, a Mindwell Pszichológiai Központ pedagógiai szakpszichológusa. Hozzátette, a túlvállalás elkerülése érdekében érdemes elsajátítani és gyakorolni a nemet mondás képességét.

túlterhelt munkavállaló
Ha túlhajtod magadat az utolsó napokra, az ritkán hoz pozitív eredményeket. Fotó: Getty Images

Nem éri meg kizsigerelni magunkat

Hogyan érhetjük el, hogy a lehetőségekhez képest tökéletes ünnepi időszakunk legyen, de közben ne zsigereljük ki magunkat? A szakember szerint az első és legfontosabb dolog, hogy elengedjük a tökéletességre való törekvést. Javasolt például kiválasztani csupán néhány – 3-5 – dolgot, amelyet mindenképpen szeretnénk megvalósítani, mert az fontos számunkra (például mézeskalácssütés, séta a karácsonyi vásárban, vagy saját készítésű ajándékok elkészítése), és szervezzük meg őket már előre. Ha pedig valami mégsem tud megvalósulni, akkor se essünk kétségbe, ettől még nem vallottunk kudarcot, és nincs halálra ítélve a meghitt és boldog ünneplés.

A munka terén sokszor nem tudjuk csökkenteni a feladatokat, így érdemes venni egy nagy levegőt – esetleg kézbe venni egy forró teát vagy kávét – és nekilendülni. Egy hatékony időbeosztás nekem ilyenkor sokat segít. A két ünnep között igyekszem szabadságot kivenni, így az is erőt ad, hogy lesz lehetőségem a feladatok után többet pihenni. Az ünnepekre való készülődést is szeretem előbb elkezdeni, így nem úszom el a teendőkkel” – osztotta meg személyes tippjeit a Mindwell pedagógiai szakpszichológusa.

Fókuszban a mentális egészségünk

Ebben a nehéz időszakban – a saját érdekünkben – érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy megőrizzük nyugalmunkat és mentális egészségünket. A szakértő szerint ennek egyik alapvető feltétele, hogy még a legnagyobb rohanás és kapkodás közepette is legyen naponta legalább 5-10 perc, amelyet csak magunkra számunk, és amikor valamilyen feltöltő tevékenységet végzünk.

„Lehet ez egy csendben elfogyasztott kávé, egy beszélgetés valakivel, olvasás, vagy akár sport. A lényeg, hogy addig tegyünk félre minden feladatot. A relaxáció, meditáció és egyéb mindfulness gyakorlatok is jó szolgálatot tehetnek ilyenkor” – véli Budavári Eszter.

Jövőre csináljuk máshogy!

Ha az idei év vége nem is pont úgy sikerült, ahogyan elterveztük, érdemes már most elhatározni, hogy 2024-ben változtatni fogunk annak érdekében, hogy a következő karácsonyt már nyugodtabban és átszellemültebben élvezhessük. De mit kell tennünk mindehhez?

„Azt gondolom, sokat segíthet, ha odafigyelünk saját igényeinkre, és a saját ritmusunk szerint hangolódunk az ünnepekre. Ha jól esik már novemberben dekorálni, miért ne tehetnénk? Érdemes előre tervezni, próbáljunk meg ne mindent az utolsó pillanatra hagyni. Csináljuk azt a készülődés során, ami tényleg jól esik és amiben örömünket leljük. Ha valamit csak »elvárásból« tennénk, az inkább engedjük el. Na és persze bevonhatjuk a családtagokat is. A kisiskolás gyerekekben például már nagyon jó érzést és büszkeséget okoz, ha ők is hozzájárulhatnak valamivel a készülődéshez” – ismertette a szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra