Kiderült, fontos-e az önkéntesség a magyaroknak

A közösségért végzett munka egyre népszerűbb Magyarországon, minden harmadik magyar önkénteskedett már, ezzel pedig európai viszonylatban élen jár az ország.

A magyar kormány követendő példaként szeretné felmutatni az önkéntességet – mondta Hornung Ágnes december 5-én, az önkéntesek nemzetközi napján. A Családbarát Magyarország Központ által alapított Önként jöttem-díj átadóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára arról is beszélt, milyen fontos felhívni a figyelmet azokra, akik ellenszolgáltatás nélkül segítenek másokon. 

Szintén kiemelte, hogy idén februárban több mint 12 ezer szervezet fogadott önkénteseket, és 3,6 millió felnőtt magyar végzett már ilyen jellegű munkát. "Minden munka során fontos a megerősítés, hogy helyes az irány, jó az út, hatékonyak az eszközök és nincs ez másként az önkéntes tevékenységgel sem" – hangsúlyozta az államtitkár. 

önkéntes munka, önkéntesség
Egyre több magyar vállal önkéntes munkát. Fotó: Getty Images

"Az önkéntesek nem tapsot, elismerést, anyagi ellenszolgáltatást várnak, de fontos az elismerésük és az önkéntes munka népszerűsítése. Az önkéntes munka azért jó, mert önismeretre tanít, segít megismerni, hogy miben vagyunk jók, megtanulhatunk általa csapatban dolgozni és fejleszti az empátiát is" – sorolta Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a rendezvényen.

Lelki elsősegély

Az ügyvezető beszámolt arról, hogy a 2016-ban alapított díjra a lakosság idén 54 szervezetet jelölt, közülük négyet választott ki a központ. A közönség szavazatai alapján a győztes a Végeken Egészséglélektani Alapítvány lett, ami a koronavírus-járvány ideje alatt lelkielsősegély-vonalat hozott létre pszichológusok és pszichiáterek bevonásával egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint telefonon és online nyújt segítséget tapasztalt védőnőkkel a gyereket nevelő családoknak. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: