Nagyobb gondot okoznak a nyugtatók a férfiaknál

A férfiak hajlamosabbak túlfogyasztani a nyugtatókat, mint a nők - derült ki az ELTE friss kutatásából.

Csaknem egy éve vizsgálják a magyar lakosság gyógyszerhasználati szokásait az ELTE kutatói. Az első részeredményeket a Telex ismertette, mely szerint a kérdőívet kitöltő férfiak között nagyobb arányban vannak, akik aktuálisan is használnak nyugtatókat vagy altatókat, és hajlamosabbak túlzásokba esni ezekkel a gyógyszerekkel.

A kutatók egy online kérdőíves vizsgálattal próbálják jobban feltérképezni, hogy Magyarországon jellemzően kik, milyen rendszerességgel és milyen módon fogyasztanak függőség kockázatát hordozó gyógyszereket. Mint írták, addikciót tekintetében a nagyobb kutatások elsősorban a kábítószer- és alkoholhasználati szokásokat vizsgálták, ezért szerettek volna ezen a területen is pontosabb képet kapni.

gyógyszer
Több férfi használ itthon nyugtatókat, sokan veszélyes mértékben. Fotó: Getty Images

A felmérés többféle gyógyszerre rákérdezett, a válaszadók közül 796 fő jelezte, hogy aktuálisan, az elmúlt évben is fogyasztott nyugtatót vagy altatót, egynegyedük (26,7 százalékuk) több mint tíz éve rendszeres fogyasztó. A kérdőívet ugyan nagyobb arányban (77,8 százalékban) nők töltötték ki, úgy tűnik, az aktuális (elmúlt évi) altató- és/vagy nyugtatóhasználat a férfiak körében magasabb: a válaszadó nők 65,1 százaléka, míg a férfiak 72,2 százaléka fogyasztott az elmúlt évben nyugtatót, altatót.

Az idősebb válaszolók nagyobb arányban használták aktuálisan is ezeket a készítményeket. Míg a 35 év alatti korosztályban a válaszolók 66,7 százaléka, a 35 és 64 év közöttiek 64,7 százaléka fogyasztott az elmúlt évben nyugtatót, altatót, addig a 65 év felettiek körében ez az arány 79,4 százalék. 

Az is látszódott, hogy a nyugtatók és az altatók használatakor az orvosi utasítást a férfiak hajlamosabbak félvállról venni, mint a nők. Az elmúlt évben nyugtatót, altatót fogyasztó férfiak 79,1 százaléka, míg a nőknek „csak” 47,3 százaléka használta a gyógyszereket orvosi javaslat nélkül vagy nagyobb dózisban, illetve gyakrabban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra