A dohányzás nem várt, de kínos következményei

Jól tudjuk, hogy a dohányzás rendkívül rossz hatással van a tüdőre és számos súlyos, akár halálos kimenetelű betegség rizikóját növeli. Azonban jó néhány kevésbé ismert, de legalább olyan káros következménye lehet a cigarettázásnak.

Talán nincs is olyan szervünk, szervrendszerünk, amelyet ne érintene rosszul a dohányzás. Annak pedig, hogy a cigarettákban lévő vegyületek folyamatosan roncsolják a sejtjeinket, nagyon súlyos következményei lehetnek, vagyis a dohányosoknál jelentősen megnő számos krónikus betegség kockázata. A légzőszervek és a kardiovaszkuláris rendszer vannak a legnagyobb veszélyben, de lássuk, mi mindennel kell még szembenéznie azoknak, akik nem tudnak lemondani a dohányzásról

A cigarettafüstben található veszélyes, káros vegyületek, élükön a nikotinnal, befolyásolják a csontok egészségét, lelassítják vagy teljesen meg is állítják azt a folyamatot, melynek során új csontsejtek képződhetnek, így a csontok elgyengülnek, denzitásuk csökken. A csontritkulás különösen a menopauzában, illetve az azon túl lévő hölgyeket érinti, és megnöveli a nehezen gyógyulócsonttörésekrizikóját is.

Szokjon le elvonási tünetek nélkül A dohányzás abbahagyására készülőknek már nem kell tartaniuk a kellemetlen elvonási tünetektől. Kattintson! A szakemberek szerint a dohányfüst nemcsak a szájüregi daganatos megbetegedések fokozott kockázatával jár együtt, de a fogak sárgulását is előidézi, valamint jelentős mértékben növeli az ínybetegségek rizikóját. A cigarettában lévő vegyületek rontják a vérkeringést, az ínyben ugyanúgy, mint egyéb szerveinkben, ez pedig gyulladásokhoz, ínyvérzéshez, az íny visszahúzódásához, és végül akár a fog meglazulásához, elveszítéséhez is vezethet. Ehhez képes sokkal "kisebb" probléma lehet az, hogy a dohányzás kiszárítja a száj nyálkahártyáját, és rossz leheletet is okoz.

Aki evett már sokat dohányzó főztjéből, az tudhatja, hogy gyakran rendkívül fűszeresen, túl sósan vagy éppen túl édesen készítik el az ételeket. Ennek oka, hogy a cigarettafüstben található vegyületek károsíthatják az ízlelőbimbókat, így azok nem képesek megfelelően érzékelni az ízeket. Mivel az ízlelés és a szaglás rendkívül szorosan összetartoznak, a dohányzás a szaglást is rontja.

A dohányzás számos káros hatása közül soknak nem is vagyunk tudatában

A dohányzás számos káros hatása közül soknak nem is vagyunk tudatában A dohányzás igencsak felgyorsíthatja a bőr öregedését: rossz hatással van a vérkeringésre, így a bőr sejtjeihez nem jut elegendő oxigén, illetve tápanyagok. A nikotin és a hozzá hasonló vegyületek roncsolják azokat az anyagokat (a kollagént és az elasztint), melyek a bőr feszességéért, rugalmasságáért felelősek, ezért a bőrünk gyorsabban megereszkedik és könnyebben megjelenhetnek rajta az apróbb-nagyobb ráncok, különösen a száj környékén. A dohányzás azért is teszi "látványosabbá" az öregedést, mert a hajhagymákhoz sem jutnak el a tápanyagok, így a haj elvékonyodik, kihullik.

A szakemberek szerint a dohányfüstben található vegyületek hozzájárulhatnak a makuladegenerációnak nevezett betegség kialakulásához, így akár súlyos látásromlást, vagy éppen a látás teljes elveszítését is okozhatják.

A dohányzás súlyos következményeivel az intim pillanatokban is találkozhatunk, a vérkeringés romlása ugyanis merevedési zavarokhoz vezethet. Azoknak pedig, akik kisbabát szeretnének, mindenképpen érdemes leszokniuk a dohányzásról, a káros vegyületek ugyanis tönkreteszik a pete- és hímivarsejteket, jelentősen csökkentik a fogamzás esélyét, ha pedig létrejön a terhesség, akkor növelik a fejlődési rendellenességek, illetve a koraszülés veszélyét is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: