+14° - +33°
Nincs front

Varázsgomba: új távlatok a szorongás oldásában?

A hallucinogén gombák aktív összetevője képes "kitörölni" az egerek tudatából a rémisztő emlékeket, illetve serkenti az új agysejtek növekedését - derül ki egy friss tanulmányból.

Az elektrosokkon átesett egereknek alacsony dózisú hallucinogént, pszilocibint adagoltak. Ennek hatására az állatoknál sokkal gyorsabban szűnt meg a félelemmel teli reakció a fájdalmas elektrosokkal társított hangeffektusra, mint a szerrel nem kezelt társaiknál.
"Abbahagyták a remegést, eltűnt a félelmük" - fogalmazott a társszerzőként közreműködő Dr. Juan Sanchez-Ramos, a Dél-Floridai Egyetem mozgáskoordinációs zavarokra szakosodott professzora. Az eredmények az Experimental Brain Research című szakfolyóiratban jelentek meg, s bár kizárólag egerekre vonatkoznak, felvetik a lehetőséget, miszerint a vegyület a későbbiekben hasznos lehet a poszttraumás stressz szindróma kezelésében.

Korábbi kutatások alapján a varázsgombák aktív összetevője, a pszilocibin olyan érzékelési tapasztalatokhoz vezet, amelyek javítják a hangulatot, a hozzáállást a magatartást, és akár hosszú távon is pozitív irányban befolyásolják a személyiséget. Más eredmények szerint pedig ugyanez az anyag csökkenti az agyi aktivitást.Sanchez-Ramos professzor és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan mi a pszilocibin szerepe a rövid távú memóriában tárolt emlékképek alakulásában. Mivel a vegyület olyan receptorhoz kötődik az agyban, amely serkenti az új agysejtek növekedését és a rövidtávú memória működését, a tudósok elsősorban a rémisztő emlékképekre irányították a figyelmüket. Azt várták, hogy a pszilocibin hatására gyorsabban keletkeznek félelemmel teli emlékek. A hipotézis azonban nem igazolódott be. Ennek az is oka lehet, hogy az egerek túl alacsony dózist kaptak. "Az állatok nem tudják megmondani, hogy tapasztaltak-e hallucinációt vagy módosult tudatállapotot" - figyelmeztetett a szakértő. A megfigyelés alapján a szerrel kezelt rágcsálók félelme gyorsabban szűnt meg, illetve lényeges növekedés indult meg az új agysejtjeiknél.

"Ez azt sejteti, hogy a pszilocibin segíthet a traumatikus emlékek kezelésében a szorongásos beteg embereknél" - összegezte Franz Vollenweider, a zürichi Heffter Kutatóközpont vezetője.

Az Amerikai Egyesült Államokban a pszilocibin 1-es kategóriájú, vagyis veszélyes drognak számít, és jelenleg nincs mód a törvényes orvosi alkalmazására embereknél.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait