Hírlevelek
Regisztráció

Varázsgomba: új távlatok a szorongás oldásában?

Aktív hatóanyagát vizsgálták a kutatók

2013.08.04.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

A hallucinogén gombák aktív összetevője képes "kitörölni" az egerek tudatából a rémisztő emlékeket, illetve serkenti az új agysejtek növekedését - derül ki egy friss tanulmányból.

Az elektrosokkon átesett egereknek alacsony dózisú hallucinogént, pszilocibint adagoltak. Ennek hatására az állatoknál sokkal gyorsabban szűnt meg a félelemmel teli reakció a fájdalmas elektrosokkal társított hangeffektusra, mint a szerrel nem kezelt társaiknál.

"Abbahagyták a remegést, eltűnt a félelmük" - fogalmazott a társszerzőként közreműködő Dr. Juan Sanchez-Ramos, a Dél-Floridai Egyetem mozgáskoordinációs zavarokra szakosodott professzora. Az eredmények az Experimental Brain Research című szakfolyóiratban jelentek meg, s bár kizárólag egerekre vonatkoznak, felvetik a lehetőséget, miszerint a vegyület a későbbiekben hasznos lehet a poszttraumás stressz szindróma kezelésében.

Korábbi kutatások alapján a varázsgombák aktív összetevője, a pszilocibin olyan érzékelési tapasztalatokhoz vezet, amelyek javítják a hangulatot, a hozzáállást a magatartást, és akár hosszú távon is pozitív irányban befolyásolják a személyiséget. Más eredmények szerint pedig ugyanez az anyag csökkenti az agyi aktivitást.Sanchez-Ramos professzor és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan mi a pszilocibin szerepe a rövid távú memóriában tárolt emlékképek alakulásában. Mivel a vegyület olyan receptorhoz kötődik az agyban, amely serkenti az új agysejtek növekedését és a rövidtávú memória működését, a tudósok elsősorban a rémisztő emlékképekre irányították a figyelmüket. Azt várták, hogy a pszilocibin hatására gyorsabban keletkeznek félelemmel teli emlékek. A hipotézis azonban nem igazolódott be. Ennek az is oka lehet, hogy az egerek túl alacsony dózist kaptak. "Az állatok nem tudják megmondani, hogy tapasztaltak-e hallucinációt vagy módosult tudatállapotot" - figyelmeztetett a szakértő. A megfigyelés alapján a szerrel kezelt rágcsálók félelme gyorsabban szűnt meg, illetve lényeges növekedés indult meg az új agysejtjeiknél.

"Ez azt sejteti, hogy a pszilocibin segíthet a traumatikus emlékek kezelésében a szorongásos beteg embereknél" - összegezte Franz Vollenweider, a zürichi Heffter Kutatóközpont vezetője.

Az Amerikai Egyesült Államokban a pszilocibin 1-es kategóriájú, vagyis veszélyes drognak számít, és jelenleg nincs mód a törvényes orvosi alkalmazására embereknél.

Betegséglexikon mobil alkalmazás