A szezonális depresszió egyszerű kezelése

Az őszi-téli hónapokban nem ritka a lehangoltság, hiszen rövidülnek a nappalok, kevesebb a napfény és a borongós idő is rányomja bélyegét hangulatunkra.

Melankólia bárkinél előfordulhat, de ha ez az állapot tartóssá válik, fontos kezelni. A szezonális depresszió ciklikusan, az évnek mindig ugyanabban a szakaszában jelentkezik. Általában a késő ősszel, illetve tél elején alakul ki, és csak a napfényesebb tavaszi-nyári időszakban mérséklődik. A tünetek kezdetben enyhébbek, az évszak folyamán azonban egyre erősödnek.

A szezonális depresszió jellegzetes tünetei a lehangoltság, a reményvesztettség, az ingerlékenység. A búskomorságban szenvedők gyakran elhanyagolják társas kapcsolataikat, szociálisan elszigetelődnek. Az őszi-téli időszakban csökken az energiaszintjük, jellemző az aluszékonyság, a kedvetlenség, nő az étvágy, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Mi áll a szezonális depresszió hátterében?

A szezonális depresszió pontos oka nem ismert, de feltételezhető, hogy a genetikai, életkori sajátosságok, a szervezet kémiai egyensúlya is szerepet játszanak a kialakulásában. Mindemellett a szervezet biológiai órája, cirkadián ritmusa is befolyással lehet a szezonális depresszió megjelenésére. Ez a nagyjából 24 órás ciklus szabályozza a test élettani folyamatait (testhőmérséklet, alvás, ébrenlét, hormonváltozás stb.). Ősszel és télen a napfény hiánya megzavarja ezt a belső ritmust, amely könnyen felborulhat, ez pedig depresszióhoz vezethet.

Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, melyek azok a mindennapi szokások, amikre a depresszióval élőknek fokozottan figyelniük kell.

Az évszakváltozás kibillentheti egyensúlyából az alvási szokásokért felelős hormont, a melatonint. Ugyanakkor az úgynevezett boldogsághormon, a szerotonin szintjének sötét, borongós időben való csökkenése is jelentős szerepet játszik a szezonális depresszió kialakulásában. A szezonális depresszió gyakrabban fordul elő a nőknél és olyan személyeknél, akiknél a betegségnek már volt családi előzménye. Azokban az országokban is halmozottabban jelentkezik a probléma, ahol jelentősen kevesebb a napos órák száma.

Az orbáncfű hatásos gyógynövény idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen
Az orbáncfű hatásos gyógynövény idegeskedés, depresszió,alvászavarokellen

A lehangoltság normális jelenség az őszi-téli hónapokban. Bárkinél előfordulhat, de ha ez az állapot tartóssá válik, azt semmiképp nem szabad félvállról venni. Hiszen a szezonális depresszió megfelelő kezelés hiányában súlyos következményekkel járhat. Szociális elszigetelődéshez, iskolai, munkahelyi problémákhoz, vagy akár öngyilkossághoz is vezethet. Amennyiben a tünetek súlyosak, nem kerülhető el a szakorvos által felírt gyógyszeres (antidepresszáns) kezelés.

Az orbáncfű segítség az enyhe depresszióra

Az életmódváltás fontos alappillére lehet a szezonális depresszió kezelésének. Fontos, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, a friss levegőn, még borongós időben is. A rendszeres testmozgás, a sport kedvezően befolyásolja a hangulatot, csökkenti a feszültséget. A fényterápia szintén hatásos eszköz lehet a szezonális depresszió kezelésében, mivel növeli az agy szerotoninszintjét. A betegség enyhébb és középsúlyos formájánál sokat segíthetnek azok a gyógynövény-készítmények, melyek oldják a feszültséget, javítják a hangulatot. Ilyen például a lélek napsugarának is nevezett orbáncfű, amely szabályozza az idegsejtek közötti információáramlást biztosító anyagok mennyiségét, így segíti az idegrendszer egyensúlyának megteremtését. E belső folyamatnak köszönhetően ismét kiegyensúlyozottá válhat az érzelmi életünk: visszatérhet az életkedvünk, nyugodtabbnak érezzük magunkat, jobban tudunk aludni.

Az orbáncfű a szintetikus készítményekkel szemben jobban tolerálható, ugyanakkor az enyhe, középsúlyos depresszió esetén hasonlóan eredményes a panaszok enyhítésében. Emellett nem befolyásolja negatívan a mindennapi tevékenységeket (gépjárművezetést, munkagépek kezelését). Ezeket a készítményeket érdemes gyógyszertárból beszerezni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)