Női NEMek harca

Ma miért NEM? Fáj a feje, vagy legszívesebben örökre kiiktatná az életéből a szexet? Tíz nőből négy küzd szexuális problémákkal, pedig nem kellene, hogy így legyen. A szexterápia segíthet. Vágjon bele, és tegyen meg mindent a kielégítő szexuális életért!

Hol van már az a régi tűz?

A legjobb emberi kapcsolat tartósságához is legalább elfogadható minőségű szexuális élet szükséges.Úgy érzi, szexuális élete már nem a régi? Elveszett az a régi szikra? Teste már nem úgy reagál, nem olyan fogékony, vagy néha már nem is kívánja a szexet?

Először is nyugodjon meg, tíz nőből legalább négynek vannak hasonló problémái élete bizonyos fázisaiban. Ha visszatérő problémái vannak a szexuális válaszkészségét illetően, ha ezek a problémák negatív hatást gyakorolnak életére, és próbára teszik a párkapcsolatát is, szexuális működési zavarról beszélhetünk.

A valódi szexuális diszfunkció az, amikor a szexuális reakció egy vagy több fázisa: a vágy, az izgalom vagy az orgazmus elégtelen. Zavar mutatkozik tehát a szexuális érdeklődés vagy válaszkészség normális mintázatában.

A szexuális diszfunkciók bármely életkorban jelentkezhetnek, de leggyakrabban bizonyos mérföldköveknél fordulnak elő, amikor valami befolyásolja a nemi funkciót. A terhesség, szülés, szoptatás, menopausa - vagyis a nagy hormonális változások időszakai tipikusan a szexuális érdeklődés és aktivitás csökkenésének időszakai.

Számos más helyzetben is fordulhatnak elő szexuális problémák, gyakoriak például súlyos betegségek esetében is. Annak ellenére, hogy ezeknek a diszfunkcióknak sokféle lehetséges tünete és oka lehet, a legtöbb szerencsére kezelhető. Ha beszél a problémájáról, szakember segítségét kéri, és igyekszik megérteni, hogyan működik a teste, mire hogyan reagál, már megtette a legfontosabb lépéseket a kielégítő szexuális élet felé.

Ne most, drágám!

Mikor beszélhetünk szexuális zavarról?

Ha valaki nem érez vágyat a szexre; nem tudja elérni a megfelelő izgalmi állapotot vagy nem tudja fenntartani azt; ha nem él át orgazmust; vagy ha fájdalmat érez a szexuális aktus során.

A női szexuális diszfunkciókat általánosságban négy nagy kategóriába sorolhatjuk, melyek nem zárják ki egymást:

  • Alacsony szexuális vágy: a szexuális vágy, vagy a szexuális aktivitásra irányuló vágy tartós vagy ismétlődő hiánya, zavara. Csökkent szexuális érdeklődés.
  • Szexuális izgalmi rendellenesség: részben vagy teljesen hiányzik az izgalom testi jele a nemi stimuláció folyamán; vagyis hiába van meg a vágy, az illető képtelen az izgalmi állapot elérésére vagy fenntartására.
  • Orgazmus-zavar: Az orgazmus késlekedése vagy hiánya gyakori rendellenesség.
  • Fájdalmas közösülés: Igen gyakori panasz, mely előfordulhat a közösülés alatt vagy után is. A közvetlen a behatolás utáni fájdalom oka lehet a vaginizmus is, amikor a hüvely izmai akaratlanul összehúzódnak.

Miért hagytuk, hogy így legyen?

Sok minden járulhat hozzá a szexuális problémákhoz. Melyek lehetnek ezek?

  • Fizikai okok: Bizonyos fizikai állapotok okozhatnak szexuális zavarokat, mint például a cukorbetegség, szívbetegségek, neurológiai problémák, medencei műtétek, kimerültség, fejfájás, traumák; gyógyszer-mellékhatások; krónikus betegségek (mint a máj és a vese betegségei); hormonális változások; alkoholizmus. Ezek mind csökkenthetik a szexuális vágyat, és az orgazmus-készséget.
  • Pszichés és szociális okok: A kezeletlen szorongás vagy depresszió vezethet szexuális problémákhoz, csakúgy, mint a hosszú-távú idegesség és stressz. A terhességgel járó aggodalmak, az anyasággal járó kötelezettségek, a szexuális teljesítmény minősége miatti félelmek hasonló hatásúak. A hosszútávú párkapcsolati problémák - szexuális vagy bármely egyéb - szintén csökkenthetik a szexuális válaszkészséget. Kulturális és vallási tényezők, érzelmi válságok, a testképpel kapcsolatos zavarok, a szexuális orientáció tisztázatlansága, korábbi szexuális trauma vagy rossz tapasztalat mind-mind kiváltó okok lehetnek.

A zavar jellegéből adódóan persze más és más tényezők lehetnek a háttérben, például:

A csökkent szexuális érdeklődést okozhatják váratlan események: munkahelyi gondok, betegség, haláleset. A hosszú ideje tartó gyenge (vagy hiányzó) szexuális vágy endokrin rendellenességre, idült betegségre vagy tartós gyógyszerszedésre is utalhat. Az orgazmus hiányának oka lehet egy korábbi trauma, korai kellemetlen szexuális tapasztalatok, műtét, bizonyos gyógyszerek, interperszonális okok.

A vaginizmust pedig szintén gyakran szexuális erőszak és trauma, vagy a közösüléstől való félelem váltja ki, vagy a partnerrel szembeni negatív érzések.

Ez így nem mehet tovább!

Ha a szexuális problémák már megviselik mind az egyén testi-lelki egészségét, mind a párkapcsolatot, feltétlenül orvosi segítséget kell kérni.

Lehet, hogy vonakodik ezt megtenni, de tartsa szem előtt, hogy a szexualitás nélkülözhetetlen része az életnek, a testi-lelki jól-létnek. Minél nyíltabban tud beszélni szexuális problémáiról, annál nagyobb eséllyel fog tudni orvosa segíteni, megtalálni a megfelelő kezelést.

Az első lépés mindig a probléma okának a meghatározása. A tünetek gondos figyelembevétele után a fizikai vizsgálatok következnek. Az előzmények feltárása (trauma, nemi erőszak, korábbi és fennálló betegségek, párkapcsolati kérdések) segíthet az orvosnak a kezelés helyes módjának megválasztásában. A kezelés kombinált módon tud a leghatékonyabb lenni, vagyis az orvosi beavatkozásokat sok mindennel ki kell és lehet egészíteni. A kezelés sikeressége nyilván a kiváltó tényezőktől is függ. Általában a hosszabb ideje fennálló diszfunkciókat nehezebb gyógyítani.

Az enyhébb zavarokon eredményesen lehet segíteni tanácsadással, ismeretterjesztéssel, párterápiával. Ha orvosilag kimutatható rendellenesség is van, nem nélkülözhető a medikális beavatkozás sem.

A szexuális problémák egy részét tehát a szervi, organikus zavarok alkotják, amelyek hátterében valamilyen komoly orvosi ok húzódhat, például nőgyógyászati vagy urológiai probléma. Így az ilyen jellegű panaszok orvoslása a nőgyógyász, illetve az urológus kompetenciája. A másik hányad a lelki okokból származó szexuális zavarokat jelenti, melynek kezelése szexológus (szexuálpszichiáter, szexuálpszichológus) feladata.

Akkor mit tegyünk?

Nézzük, melyek azok a terápiás lehetőségek, amelyekkel az orvosi beavatkozások egy szexterápiában kiegészíthetőek?

Fontos lehet az ismeretterjesztés, mely felöli az emberi anatómiát, a nemi működést, a szexuális viselkedést és annak korral járó változásait. Mindez hasznos lehet a szexuális mítoszok eloszlatásában, a negatív gondolkodási sémák megváltoztatásában, valamint a sztereotípiák és hibásan tanult minták feloldásában.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy hatékony kommunikáció nélkül a szexualitás sem fog működni, így a terápia során bátorítani kell a feleket a beszélgetésre, mert vannak párok, akik egyáltalán nem is beszélnek a szexről.

Vannak gyakorlati dolgok, melyek segíthetnek az egészséges szexuális élet elérésében: dohányzás mellőzése, rendszeres testedzés, kikapcsolódás, pihenés - az életmód megváltoztatása tehát elkerülhetetlen.

A szexuálterápiákban célul tűzik ki hatékonyabb szexuális technikák használatát, ún. elterelő módszerek (relaxáció, erotikus fantáziák) alkalmazását, valamint az intimitást fokozó tevékenységek bevezetését, például szexmasszázst.

A szexuális funkciózavarok rendezésének (szexterápiának) jól kidolgozott módszerei, és abban járatos szakemberei vannak, akik eredményesen tudnak segíteni a problémák rendezésében, ha a páciensben komoly az elhatározás a változtatásra, és a kitartó munkára.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a szex-terápiához (mind ahogyan mindenfajta párterápiához is) mindkét fél motivációja szükséges.

Tegyünk meg tehát mindet azért, hogy a szex közös öröm legyen!

Forrás:Forrás:
www.mayoclinic.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció