A terhesség-megszakítás után I.

A várandós állapot abortusszal történő befejezése minden nő életében nagy változást jelent. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a terhesség-megszakítás pszichés következményei nem elhanyagolhatóak, gyakran igen tartósak.

Ashton (1980) kutatása során azt találta, hogy 8 héttel a terhesség-megszakítás után a nők 44%-a számolt be ideges zavarokról, 36%-a alvászavarokról, 31%-a megbánta döntését és 11%-a ún. pszichotropikus, azaz idegrendszerre ható, a lelkiállapotot befolyásoló szert kapott a családorvostól.

Zolese és Blacker (1992) megállapítják, hogy a terhesség-megszakítás után pszichológiai és pszichiátriai zavarok fordulnak elő és az esetek 10%-ában ezek tartóssá, súlyossá válnak.

A terhesség-megszakítás tehát komplex pszichoszomatikus reakciókat vált ki, melyek negatív hatásai végigkísérik a nőt egész életén át. Ennek megnyilvánulási formája a post-abortusz szindróma (PAS), melyet Seal melbourni pszichiáter lassan, fokozatosan kialakuló, tartósan fennálló és néha krónikussá váló bánat-szindrómának nevez.

A PAS-t az alábbi tünetek jellemzik:

  • gyakori sírás, szomorúság, szorongás, levertség, alvászavar, fejfájás, hasfájás, zárkózottá válás, reménytelenség, elszigetelődés, elkerülő magatartás, lelkiismeret-furdalás, bűntudat, rémálmok, érdeklődés csökkenése fontos dolgok iránt, depresszió,
  • önpusztító magatartás, táplálkozási zavarok (bulímia, anorexia), alkohol-, nikotin-, drogfüggőség, öngyilkosság, ismétlődő abortusz,
  • extrém, krónikus dühkitörések, gyermekének elhanyagolása, bántalmazása, ellenséges interakciók fokozott előfordulása, krónikus párkapcsolati problémák, szexuális zavarok (örömvesztés, fájdalom, frigiditás, elhidegülés, elutasítás, szexuális identitás zavar, promiszkuitás), értékvesztés, önbizalomhiány,
  • évforduló (abortusz), "születésnapi reakciók" (az elveszett gyermek vélt születésnapja) az abortuszhoz kapcsolatos szagok, hangok, ízek heves pszichoszomatikus reakciót váltanak ki.

A PAS tünetei nagyon összetettek, gyakran más betegségekben is előfordulnak, ezért ritkán hozzák összefüggésbe az abortusszal. A PAS felismerését nehezíti az is, hogy a technika fejlődésével kíméletesebb módszerekkel, kevesebb szövődménnyel, humánusabb bánásmóddal végzik a terhesség-megszakítást, mely azt az érzetet kelti, hogy ez egy veszélytelen beavatkozás.

A terhesség-megszakításhoz vezető döntés során, majd a beavatkozás után fellépő pszichés tünetekkel általában nem foglalkoznak a szakemberek. A nők magukra maradnak ezzel a súlyos teherrel. Az egészségügyben dolgozó szakemberek nem részesültek ilyen irányú képzésben, mivel a terhesség-megszakítás utáni első érzés általában az olykor még eufórikusnak is mondható megkönnyebbülés, hiszen az érintettnek nem kell többet aggódnia a nem kívánt terhesség miatt. Ez a jelenség az egészségügyi dolgozóban azt az érzetet kelti, hogy minden rendben van. Rejtve maradnak a várható következmények, különösen akkor, ha a hazabocsátás gyorsan történik, és a pszichés segítségnyújtás elmarad. A lelki segítségnyújtás elmaradásának másik oka, hogy a nők - különösen a művi terhesség-megszakítás esetén - úgy érzik, nincs joguk segítséghez, mivel maguk tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek.

A társadalom még ma is kizárólag a nőt hibáztatja, a férfiak felelőssége ritkán merül fel, ami pedig azt sugallja, hogy az ilyen helyzetbe kerülő ember felelőtlen, gondatlan és feltétlen hibáztatható. Ez az érzés a beavatkozást megelőző döntési folyamatban tovább erősödik.

Sajnálatos tény, hogy Magyarországon nők ezreinek volt és van terhesség-megszakítása, mégis a legtöbben azt hiszik, ők az egyedüliek.

Elszigetelődésük hátterében a titok, a szégyen áll, és így nem is kapnak segítséget ahhoz, hogy beismerjék gyermekük elvesztése miatti fájdalmukat.

A nők többségének nagyon vegyesek az érzelmei a nem tervezett terhességgel kapcsolatban. A terhesség-megszakítás egy kényszerű döntés eredménye, amelyet gyakran követ fokozott veszteségérzés és kifejezett gyászreakció. Ezek jellemzői az alábbiakban foglalhatók össze:

  • a tárgyvesztést súlyosbítja, hogy az elveszett személyről még nincsenek emlékképek,
  • felerősödik a veszteség nárcisztikus jellege, a nő szó szerint testének egy darabjától válik meg,
  • a terhesség-megszakítás csökkenti a nő kompetencia érzését,
  • szélsőséges módon felerősödhet az önvád, a bűntudat és a harag - saját magával, illetve általában a kismamákkal szemben,
  • a terhesség-megszakítással a nő jövőjének egy darabját is elveszíti,
  • a terhesség-megszakításon átesett nőket kommunikációs zárlat veszi körül, éppen ezért még nagyobb jelentőségű a gyógyító személyzettől kapott szociális támasz.

Ez mind mélyen traumatizáló hatást és kóros lefolyású gyászreakciót indíthat el különösen akkor, ha szoros kötődés alakult ki a babával, és ha a veszteség hirtelen, csaknem váratlanul következik be, ha az anyát az elvesztett gyermekhez ambivalens érzések fűzik. Ez utóbbi esetén gyakori az önvád és a depresszió. A lelki gyötrelem hevesebb, fájdalmasabb lehet, mint a fizikai fájdalom. Ráadásul nincsenek rítusok, szertartások, amelyek segítenének feldolgozni a meg nem született gyermek elvesztését. A terhesség-megszakítás után II.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció