A szoptatás okosabbá teheti a gyermekeket

Egy új kutatás szerint azok a gyermekek, akiket anyjuk szoptatott, magasabb pontszámot értek el a verbális és kognitív teszteken, mint nem szoptatott társaik.

Az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja több mint 7800 – 2000 és 2002 között született – gyermek adatait elemezte. A csapat korábban felvett statisztikai adatokat hasonlított össze, amelynek során a gyerekeket 14 éves korukig kognitív teszteknek vetették alá. A vizsgálatba az édesanyákat is bevonták, mert az ő kognitív és társadalmi-gazdasági jellemzőiket is figyelembe vették.

A kutatók azt találták, hogy a gyermekek intelligenciaszintje attól is függ, hogy az anyjuk mennyi ideig szoptatja őket. A hosszabb – hat hónapos vagy annál hosszabb – szoptatási időtartam minden életkorban magasabb verbális és térbeli kognitív eredményekkel járt együtt.

A szoptatás és egyes kognitív markerek magasabb pontszámai közötti összefüggés még akkor is szignifikáns volt, ha olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az anyák anyagi helyzete, intelligenciája, kulturális háttere. A kutatók szerint ennek oka az anyatejben található zsírsavak, ásványi anyagok és vitaminok bőséges tárháza, amely kitűnő alapot biztosít az idegrendszeri fejlődéshez.

szoptatás, intelligencia, gyerekek fejlődése
A szoptatás a gyermekek intelligenciáját is növelheti. Fotó: Getty Images

A vizsgálat korlátai

Annak ellenére, hogy számos más tanulmány is alátámasztja a fenti megállapításokat, mégsem teljesen egyértelmű a közvetlen összefüggés a gyermekek intelligenciája és a hosszabb ideig tartó szoptatás között. A tényleges okot azért nehezebb megállapítani, mert számos változó tényező szerepel a paraméterek között. Például egy gyermek fejlettebb intellektusát vagy kognitív képességét azzal is lehet magyarázni, hogy a háztartás többnyelvű, illetve a családnak jó az anyagi és kulturális helyzete.

A kutatók szerint a tanulmányuk nem ad végleges választ a szoptatás és az intelligencia összefüggésére, de jó közelítést jelent, ezért további vizsgálatok szükségesek a témában. Azt mindenesetre biztosan állíthatják, hogy a szoptatás a gyermekek intelligenciáját is növelheti. Igaz, ez csak az egyik pozitív tényező, amelyet a szoptatás biztosít, számos más előnye mellett.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: